Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Finale

Michael van Gerwen en Peter Wright staan tegenover elkaar in de finale van het PDC WK Darts 2020. Dat is een herhaling van de finale van 2014, toen Mighty Mike voor het eerst de wereldtitel pakte. De nummer één van de wereld gaat op voor zijn vierde ster, Wright jaagt op de eerste.

Road to the Final

Van Gerwen is op weg naar de WK-finale geen moment echt in gevaar geweest, al speelde hij lang niet altijd in de hoogste versnelling. De confrontatie met Jelle Klaasen leverde nog de meeste strubbelingen op, daarna waren Ricky Evans, Stephen Bunting en Darius Labanauskas geen partij. De eerste twee wonnen geen enkele set, de Litouwer kon niet mee toen Van Gerwen versnelde en miste iedere dubbel als hij wel de kansen kreeg om het spannend te maken. De halve finale met Nathan Aspinall was een vreemd duel. Tot drie keer toe brak Van Gerwen de set van de Engelsman, maar slaagde er pas in de zesde leg in om weg te lopen. Zonder groots te spelen liep hij weg naar de 6-3-zege.

Voor Wright was het allemaal een stuk zwaarder om zich door het toernooi te werken en hij stond dan ook al twee uur (!) langer op het podium dan Van Gerwen. In zijn eerste partij had het zomaar mis kunnen gaan, want Noël Malicdem had Wright in de touwen hangen. Hij wist het alleen niet af te maken en Wright ontsnapte in de slotleg. Seigo Asada leverde geen problemen op, dat was wel het geval met Jeffrey de Zwaan. The Black Cobra kwam terug voor 3-0-achterstand in sets en 2-0 in legs. In de zevende set was Wright uiteindelijk toch de beste. Een fabelachtige kwartfinale volgde tegen Luke Humphries met torenhoge gemiddeldes en een vreemde halve finale. Wright en Price waren als twee kemphanen met elkaar in gevecht, tot het brandje zomaar werd geblust. Emotieloos werd het slot van de partij afgewerkt, waarbij met name Price niets meer liet zien. Inmiddels zijn de twee weer vriendjes, maar blijft de vraag wat er achter de schermen is gebeurd.

Kan Snakebite eindelijk doorbijten?

Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe weinig grote titels Wright de afgelopen jaren heeft gewonnen. In het afgelopen decennium stonden alleen Van Gerwen, Phil Taylor en Gary Anderson in meer finales op majors dan Snakebite. Kansen om titels te pakken zijn er ook geweest, alleen toeslaan op het moment dat het echt moest lukte hem vaak niet. Twee grote finales gaf hij tegen Van Gerwen zomaar weg door een karrenvracht aan matchdarts te missen. Dat overkwam hem al eens in de Premier League-finale en dit najaar nog tijdens de Champions League.

Het grote vraagteken is dan ook of Snakebite eindelijk kan doorbijten tegen Van Gerwen. De twee stonden heel vaak tegenover elkaar, met een totale balans van 59-17 in het voordeel van Van Gerwen. Al die zeges van Wright kwam alleen tot stand buiten het zicht van de grote camera’s of op onbelangrijke tv-toernooien zoals de World Series. Als het er echt om ging, dan kwam Van Gerwen altijd als winnaar uit de bus. Het maakt de nummer één van de wereld ook ditmaal de torenhoge favoriet om zijn vierde wereldtitel te pakken.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Prijzengeld PDC WK Darts 2020

Delen:

More in World Darts Championship