Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 10

Michael van Gerwen CL Darts 2019

Negen dagen hebben we op het PDC WK Darts 2020 gedaan over de eerste en de tweede ronde, nu gaan we in sneltreinvaart verder met de beste 32 spelers op het WK. De wedstrijden worden langer (best-of-7 sets) en vandaag komen er gelijk twee van de drie overgebleven Nederlanders in actie: Michael van Gerwen en Danny Noppert.

13.30 uur Jonny Clayton – Stephen Bunting

Op en af was het jaar van Jonny Clayton, in Alexandra Palace kon hij gelijk aan een goed gevoel werken. Jan Dekker gaf niet thuis in de wedstrijd tegen de Welshman, die zelf solide speelde. Met name de finishes waren uitstekend verzorgd, met uiteindelijk 9 uit 15 op de dubbels. Weet Clayton dat spel vast te houden, kan hij het heel veel spelers lastig maken. Dus ook Stephen Bunting. Na de mentale problemen van de afgelopen jaren is The Bullet weer terug op zijn oude niveau. Loopt het even niet, dan blijft hij doorknokken en dat bracht hem de zege op Jose Justicia. In een thriller gooide Bunting de finish van het toernooi, door met 2-3 achter in de vijfde set bulls-eye te vinden. Daarna pakte hij dus alsnog de zege. Een favoriet is er op voorhand niet, al is het opvallend dat Clayton liefst vijf van de zeven duels won. Dit najaar op World Grand Prix was Bunting wel de sterkste.

14.45 uur Darius Labanauskas – Max Hopp

Al jaren wordt Darius Labanauskas genoemd als een gevaarlijke klant, alleen zodra de camera’s snorren wilde het nog niet echt lukken. Een jaar geleden kwam daar voorzichtig verandering in toen hij – ondanks dat hij qua spel in het slot wel ver wegzakte, van Raymond van Barneveld won. Dit jaar heeft Lucky D veel bijgeleerd op de Pro Tour en staat er echt. Ian White werd met uitstekend spel aan de kant gezet, waardoor de darter uit Litouwen nu door Michael van Gerwen zelfs wordt getipt om de kwartfinale te halen. Daarvoor moet hij wel eerst zien te winnen van Max Hopp. Kijk je naar het eerdere optreden van de Duitser is dat zeker mogelijk en is Labanauskas zelfs de favoriet. In de tweede helft van 2019 wist Hopp al weinig klaar te spelen en in Alexandra Palace kon hij Benito van de Pas maar niet van zich afschudden. Dat was vooral de schuld van de Duitser zelf, want overtuigend speelde Big Ben allerminst. Opvallend is wel dat beide duels dit jaar op de Pro Tour gewonnen werden door Hopp, de tweede zelfs met 6-0.

16.00 uur Nathan Aspinall – Krszystof Ratajski

Aspinall tegen Ratajski belooft op voorhand een absolute kraker te worden. De enige voorwaarde is dan wel dat de Pool zijn bibbers uit de eerste ronde heeft kunnen afschudden. Aspinall won in een lastig duel met 3-1 van Danny Baggish. The Asp gaf na afloop toe dat hij voor het eerst druk voelde en de zege dan ook vooral een overwinning op zichzelf vond. Ratajski slaagde er tot dusver niet in op een WK wat klaar te spelen en was ook tegen Zoran Lerchbacher niet op zijn gebruikelijke niveau. Uiteindelijk kreeg hij zijn gemiddelde nog net boven de 90 per beurt en kon voor het eerst juichen. Dit jaar won Ratajski beide duels van de huidige UK Open-winnaar, onder meer in Amsterdam op de World Series Finals. Toen was het een absolute kraker met gemiddeldes van 104,19 om 103,37.

20.00 uur James Wade – Steve Beaton

James Wade lijkt dit WK voorlopig weer helemaal op James Wade. Zonder overmatig indruk te maken wist hij Ritchie Edhouse met bijna speels gemak aan de kant te schuiven. En dat na toch een erg mager jaar op de televisietoernooien. De Premier League lijkt dan ook erg twijfelachtig, waar Wade zelf na zijn zege zei dat hij verwacht zelfs de League niet te halen als hij de WK-finale haalt. Met Beaton heeft hij op papier een gunstige opponent, want Beaton doet het nooit goed op een PDC WK. Zijn eerste partij was zeer solide tegen Kyle Anderson, die opnieuw tegen viel. Met onder meer een 170-finish en zeven 180’ers was The Adonis bij de les, maar 11 uit 30 op de dubbels liet veel ruimte. Juist daar zal hij vanavond mee moeten uitkijken, want Wade is een meester om zulke ruimtes uit te spelen.

21.15 uur Kim Huybrechts – Danny Noppert

Alles valt opeens samen voor Kim Huybrechts. Had hij in de openingsronde gewoon uitgeschakeld kunnen worden door Geert Nentjes, een dag later wist hij Rob Cross naar huis te sturen. Het gooit gelijk het kwart van het speelschema helemaal open, waardoor veel spelers nu zullen denken dat er wat te halen valt. Huybrechts zelf ook. Zijn spel tegen Cross was al een stuk beter dan tegen Nentjes en die progressie biedt mogelijkheden om zomaar ver te komen. Danny Noppert had op zijn beurt in de tweede ronde ook een moeizame start. Callan Rydz nam een 2-1-voorsprong, daarna viel de Engelsman toch behoorlijk ver terug. Daar wist Noppert van te profiteren om alsnog met 3-2 te winnen. Het zit er voor de Fries nog niet in om wedstrijden overtuigend over de streep te trekken bij de PDC, maar op vechtlust weet hij wel ver te komen. Dit jaar troffen de twee elkaar liefst drie keer, Noppert won de laatste twee partijen.

22.30 uur Michael van Gerwen – Ricky Evans

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat Michael van Gerwen zijn eerste partij speelde op dit WK. Ruim een week moest hij wachten om weer aan de slag te mogen. De tweede ronde werd voor MvG een veelbesproken ontmoeting met Jelle Klaasen. Al ging het moeizaam, Van Gerwen sleepte de partij eruit. Daarmee kan hij wel eens de zwaarste hobbel dit toernooi al achter de rug hebben. De vorm was namelijk de afgelopen periode uitmuntend en het is nu aan hem om dat te laten zien tegen Ricky Evans. Zeker is alvast dat hij totaal in zijn eigen ritme mag spelen, want Evans vliegt over het podium. Dat leverde de afgelopen jaren niet altijd resultaat op, dit jaar wel. Een finale op een Players Championship en European Tour-event bracht hem rap omhoog naar uiteindelijk plek 32 op de wereld. Zijn partij tegen Mark McGeeney was zelfs indrukwekkend, met als slotstuk een 170-finish. In onderlinge duels is de stand liefst 8-1, dit jaar won Van Gerwen de enige ontmoeting zelfs met 6-0.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship