Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 11

De derde ronde van het PDC WK Darts 2020 is met wisselend succes begonnen voor de Nederlanders. Jeffrey de Zwaan gaat vanavond op de elfde dag proberen om net zoals Michael van Gerwen door te dringen tot de laatste-16. Ook de Schotten Gary Anderson en Peter Wright vervolgen hun jacht op de WK-titel.

13.30 uur Nico Kurz – Luke Humphries

Nico Kurz is één van de verrassingen van dit WK. De jonge Duitser werd al wel getipt om het goed te doen, want afgelopen zomer liet hij zich al zien op de German Darts Masters. Met uitstekend spel won hij van Gary Anderson, om ook de Duitse Super League winnend af te sluiten. Opmerkelijk genoeg speelde hij echter amper een qualifier voor de European Tour, maar in Alexandra Palace lukt alles. James Wilson en Joe Cullen werden verslagen, waarop nu Luke Humphries volgt. De wereldkampioen bij de jeugd wist moeizaam te winnen van Devon Petersen en speelde een absolute kraker tegen Jermaine Wattimena. In vlagen was Cool Hand Luke niet te houden, in in de vijfde set net op tijd wakker te schrikken. Wattimena brak hem, maar twee superlegs later was Humphries de winnaar. De ervaring van de Engelsman maakt hem nu tegen Kurz de favoriet.

14.45 uur Adrian Lewis – Darren Webster

Het was op hangen en wurgen, maar Adrian Lewis heeft weer eens een wedstrijd op het wereldkampioenschap weten te winnen. Jackpot kwam twee sets achter tegen Cristo Reyes om terug te komen tot een vijfde set. Daarin waren er opnieuw kansen voor de Spanjaard om het af te maken, maar Lewis was degene die het meest koel bleef. De spirit was er ook weer bij Jackpot, wat hij juist op andere toernooien lijkt te ontberen. Met Darren Webster treft hij een speler die in een neerwaartse spiraal zit. Dit jaar lukte er zo weinig bij Demolition Man, dat hij zelfs de Players Championship Finals niet haalde. Hij hoorde dus niet bij de beste-64 spelers over de dertig gespeelde vloertoernooien. In Alexandra Palace had hij wel een solide partij en liet niets heel van Yuki Yamada. Zes van de zeven duels wist Lewis te winnen, de laatste onderlinge ontmoeting ging wel naar Webster.

16.00 uur Luke Woodhouse – Dimitri Van den Bergh

Het gaat snel met Luke Woodhouse. De Engelsman moest vechten om zijn tourkaart te behouden, maar won op de Players Championship Finals pardoes van titelverdediger Daryl Gurney. Op het WK had hij een pittige loting met Paul Lim en vervolgens Michael Smith. Allebei de duels won Woodhouse echter zeer overtuigend, het enige probleem waren zijn eigen zenuwen. Dat zorgde ervoor dat Smith nog een beetje terug kon komen, maar niet meer dan dat. Dimitri Van den Bergh speelde de beste partij tot dusver dit WK. De jonge Belg gaf na afloop van de zege op Josh Payne aan dat hij zich eerder dit najaar had geschaamd voor zijn prestatie op tv en daarna keihard is gaan werken. Het wierp zijn vruchten af, want hij gooide ruim 104 gemiddeld. En dat in de wetenschap dat hij een kwartfinale van twee jaar geleden moet verdedigen. Met het vertrek van Smith uit het kwart van het schema is er veel mogelijk, maar welke speler weet opnieuw indruk te maken?

20.00 uur Dave Chisnall – Jeffrey de Zwaan

Het uitmuntende jaar wist Dave Chisnall in zijn eerste partij nog niet om te zetten in opnieuw flitsend spel. Het was stroef en toch weer onzeker bij Chizzy, dit blij mocht zijn dat Vincent van der Voort zijn kansen niet pakte. De eerste set liet Fast Vinnie zes pijlen onbenut voor setwinst en bleek daarna fysiek niet in staat om Chisnall pijn te doen. Voor De Zwaan was het verhaal eigenlijk hetzelfde. Hij stond zeer vlak en zonder veel beleving te spelen tegen Darin Young. De Amerikaan kwam daardoor op matchpoint en pas toen die gemist werd schoot De Zwaan wakker. In de vijfde set was de spirit en benodigde agressie er wel. The Black Cobra liet zien waartoe hij in staat is en won alsnog. Het is dus dan ook vooral de vraag welke van de twee spelers kan nu wel zijn ritme vinden. In onderlinge duels staat het 5-2 voor De Zwaan. De meest memorabele was de kwartfinale van de World Matchplay 2018, de Nederlander won met liefst 16-8.

21.15 uur Gary Anderson – Ryan Searle

Het was de start waar Gary Anderson alleen maar van kon dromen. De Schot kwam met veel vraagtekens naar Alexandra Palace en speelde duidelijk nog niet vrijuit. Opponent Brendan Dolan had echter een complete off-day, waardoor Anderson eenvoudig kon winnen. Toen hij ook wel door had dat het niet mis kon gaan werd het spel steeds soepeler en kon The Flying Scotsman warmdraaien. De fysieke problemen van de tweevoudig wereldkampioen zijn dit jaar uitgebreid gedocumenteerd en ook na de zege op Dolan gaf hij toen niet fit te zijn. Het is dus de vraag hoelang het goed zal gaan. Met Ryan Searle lijkt hij op voorhand een serieuze test te krijgen. De Engelsman was een jaar geleden al sterk en haalde op het WK de laatste-16. Daarna werd het stil rondom Searle, maar in Alexandra Palace klopt het allemaal weer. Hij klopte Robbie King met veel 180’ers en tegen Steve West kwam hij echt in zijn ritme. Alle sets gingen naar 3-2, maar Searle noteerde wel 101,54 per beurt. Het hoogste gemiddelde tot dat moment op het WK. In onderlinge duels staat het wel 4-1 voor Anderson.

22.30 uur Peter Wright – Seigo Asada

Het had allemaal erg weinig gescheeld of we hadden naar Noël Malicdem tegen Keegan Brown gekeken. Malicdem kreeg in een ware thriller de kans van Wright om het af te maken, maar de Filipijn brak toch op het beslissende moment. In de sudden-death leg liet Wright zijn klasse zien door een bulls-eye en vijf keer triple-20 op rij te gooien. Slecht speelde Wright niet, maar de echte overtuiging ontbrak wel bij de Schot. Van Asada werd veel verwacht, alleen gaf hij zeven legs niet thuis. Brown won die allemaal en kon de zege al ruiken, maar in een vijfsetter wist de Japanner toch te winnen. Het zal vooral afhangen van het niveau dat Wright haalt of het spannend wordt. Weet Snakebite de agressieve modus te vinden zoals aan het slot tegen Malicdem, dan moet hij ruim winnen.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship