Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 12

Michael van Gerwen World Series Finals 2019

De kerstdagen zijn achter de rug, de eindfase van het PDC WK Darts 2020 gaat nu echt beginnen. De laatste zes partijen uit de derde ronde worden vanavond gelijk vervolg met de eerste twee krakers uit de vierde ronde. Daarin ook Michael van Gerwen.

13.30 uur Simon Whitlock – Mervyn King

Met zeer veel overtuiging wist Simon Whitlock zich te ontdoen van Harry Ward. De jonge Engelsman was al op een wat gelukkige manier door de eerste ronde gekomen en werd door The Wizard op professionele wijze gevloerd. Het was een goede start van het WK voor de Aussie, na toch een mager jaar. Op de Pro Tour waren er positieve punten te benoemen, maar op de televisietoernooien kwam er weinig uit de handen van The Wizard. Daarmee leek de tik die hij begin dit jaar kreeg toegediend veel effect te hebben. Nadat Gary Anderson uit de Premier League stapte leek Whitlock de logische vervanger, maar er werd gekozen voor negen contenders. Zo zakte Whitlock ook weg op de ranglijst en kan het wel eens langzaam de uitgang worden. Die uitgang heeft Mervyn King de afgelopen jaren al regelmatig gezien, toch knokt hij zich telkens terug. Net zoals in zijn eerste partij tegen Ciaran Teehan. De jonge Ier was misschien wel de betere speler, op ervaring sleepte King het er in vijf sets uit. In dit jaar reeg King de kwartfinales op grote televisietoernooien aan een en liet ook op de Pro Tour veel meer zien dan Whitlock. Toch is de Aussie op statistieken wel de favoriet. Hij staat 21-16 voor in onderlinge duels en won de laatste vijf partijen verdeeld over de afgelopen drie jaar.

14.45 uur Daryl Gurney – Glen Durrant

Op papier moet dit de partij van de derde ronde worden. Daryl Gurney is de ongelukkige die al in een vroeg stadium op Glen Durrant stuit. De Engelsman stapte als drievoudig Lakeside-kampioen over naar de PDC en stond dit jaar al in drie halve finales op grote televisietoernooien. Ook won hij op de Pro Tour en is zodoende binnen een jaar de top-32 van de wereldranglijst binnengekomen. Toch zijn er dit jaar ook pijnpunten naar boven gekomen bij Duzza, want tijdens tv-toernooien werd hij per ronde zichtbaar minder. Fysiek hield hij het niet vol en met het mogelijk nog zwaardere programma in het vooruitzicht – mits hij de Premier League haalt – is dat een punt van zorg. Gurney won dit jaar een European Tour-event en een Players Championship. Ook stond hij in twee halve finales op televisie, maar de laatste maand was niet best. Superchin opende het WK echter voortreffelijk tegen Justin Pipe en gaf na afloop te kennen dat hij hard had gewerkt om een hapering uit zijn worp te halen. Het lijkt zijn vruchten af te hebben geworpen. Dit jaar troffen de twee elkaar drie keer met een 2-1-stand voor Gurney. De belangrijkste was in de Premier League, waar Durrant één van de contenders was. Gurney won met liefst 7-3.

16.00 uur Fallon Sherrock – Chris Dobey

Het verhaal van dit jaar is dat van Fallon Sherrock en dat wordt mooier en mooier. De eerste vrouw die een man versloeg op het PDC WK Darts was al bijzonder, na Ted Evetts ging echter Mensur Suljovic ook over de knie. Op de dubbels was Sherrock ontzettend goed, al had heel anders kunnen lopen. Suljovic miste namelijk in zowel de eerste als derde set een volle hand voor setwinst, waardoor het ook zomaar 3-0 in sets voor de Oostenrijker ‘had kunnen worden’. Suljovic bezweek echter onder de druk en zo mag Sherrock nog een keer aan de bak. Inmiddels is ze overladen met invitaties voor demonstraties en een World Series-event in New York. Het is de grote vraag of ze de focus en het hoge niveau uit haar eerste duels weet vast te houden. Het is ditmaal Chris Dobey die met de omstandigheden om moet zien te gaan. Hollywood kende een goed jaar, met een halve finale op de Players Championship Finals. Zijn eerste partij tegen Ron Meulenkamp was alleen niet zo overtuigend en de Nederlander kreeg zelfs twee matchdarts. Wat voor Dobey scheelt is dat hij weet hoe het is om als ‘grote vijand’ in Ally Pally te moeten spelen. Twee jaar geleden trof hij Phil Taylor op diens afscheidstoernee en Dobey had toen de kans om The Power met pensioen te sturen. Het lukte hem toen niet om de klus te klaren.

20.00 uur Gerwyn Price – John Henderson

Bijna was het weer gelijk misgegaan voor Gerwyn Price in Alexandra Palace. De Welshman is in de vorm van zijn leven, maar op het WK wilde het tot dusver nooit vlotten. William O’Connor was nu ook op weg naar een stunt, tot de Ier een bizarre telfout maakte. Zo kon de winnaar van de Grand Slam of Darts toch doordringen naar de derde ronde en mogelijk nu het juk van zich afgooien. Dat zal dan moeten gebeuren tegen John Henderson. Big John heeft vaak ook moeite met duels op televisie, maar was nu de degelijkheid zelve. James Richardson werd heel overtuigend aan de kant met 3-0 in sets, waardoor De Schot nu de strijd aan mag met The Iceman. In onderlinge duels staat het 3-1 voor Price.

21.15 uur Gary Anderson – Nathan Aspinall

Met zijn rug tegen de muur liet Gary Anderson zien waar hij nog altijd toe in staat is. Het deed denken aan het WK van 2015. Jelle Klaasen nam toen ook een 3-1-voorsprong tegen Anderson, waarop de Schot de turbo aanzette voor een 3-4-zege. Uiteindelijk zou The Flying Scotsman dat jaar voor het eerst wereldkampioen worden. Of dat nu ook mogelijk is valt te bezien, vooral fysiek. Volledig fit is Anderson niet en hoe meer wedstrijden hij moet spelen hoe meer zijn rug weer op zal gaan spelen. Tegen Nathan Aspinall wacht hem een volgende uitdaging, waarbij hij het fanatieke gedrag van The Asp moet zien te handelen. In de afgelopen jaren is gebleken dat Anderson nog maar weinig kan hebben zodra spelers uitbundig juichen en zich tonen op het podium. The Asp doet dat volop en heeft dat zo gaf hij na zijn eerste twee duels ook nodig. De halve finalist van vorig jaar en tevens winnaar van de UK Open heeft al twee zware partijen gespeeld. Danny Baggish liet zien wat hij kan en voor het eerst rekende Aspinall af met Krzysztof Ratajski. In onderlinge duels, allebei op de vloer, staat het 1-1.

22.30 uur Michael van Gerwen – Stephen Bunting

Na twee wedstrijden hebben we nog altijd geen Michael van Gerwen in de hoogste versnelling gezien qua niveau, wél qua snelheid. Na de vreemde partij met Jelle Klaasen volgde een ren je rot show met Ricky Evans. Mighty Mike ging te lang mee in het geren van Evans, toen hij eenmaal een versnelling lager schakelde werd zijn spel weer meer verzorgd en klaarde hij de klus. Zijn gemiddelde viel uiteindelijk flink terug, nadat hij enige tijd boven de 100 per beurt zat. Met Stephen Bunting treft hij iemand de weg omhoog weer te pakken heeft. Na grote mentale problemen is The Bullet aan een tweede carrière begonnen en weet hij tegenslagen weer goed te handelen. Dat was vooral het geval tegen Jose Justicia. De Spanjaard had Bunting in de touwen liggen, maar werd zelf knock-out gegooid door een bulls-eye 84-finish. Daarna denderde Bunting met 4-0 in sets over Jonny Clayton heen. Het is aan Bunting nu om het goede niveau tegen MvG te laten zien, in onderlinge duels staat het liefst 16-3.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship