Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 13

Met Michael van Gerwen en Nathan Aspinall in de kwartfinale gaan we op dag 13 van het PDC WK Darts 2020 op zoek naar de zes resterende kwartfinalisten. Daar kan nog één Nederlander bijkomen: Jeffrey de Zwaan.

13.30 uur Steve Beaton – Darius Labanauskas

Het zijn rare dagen voor Steve Beaton. Voor het eerst sinds mensenheugenis heeft hij weer eens succes op het PDC WK. Met het bereiken van de vierde ronde zorgde hij er in één klap voor dat hij op duizend pond na zijn hoogste prijzengeld binnen gooide. Het zat op het toernooi tot dusver niet tegen. Kyle Anderson is uit vorm en werd in een fraai duel geklopt door The Adonis. Daarna liet James Wade het afweten. Tijdens de kerstdagen kreeg Beaton alleen een flinke dreun te verwerken. Eén van zijn beste vrienden, Rich Baker, kwam zeer onverwachts te overlijden. Baker reed Beaton regelmatig naar demonstraties en was zodoende nauw betrokken bij darts. Het is de vraag hoe Beaton dit verlies van zich af kan zetten in Alexandra Palace. Met Darius Labanauskas treft hij een lastige klant. De darter uit Litouwen heeft zich dit jaar op de Pro Tour duidelijk ontwikkeld, met goede resultaten op de vloer en weet dat nu te vertalen op het podium. Vorig jaar kwam zijn zege op Raymond van Barneveld op het WK nog wat gelukkig tot stand, nu werden Matthew Edgar, Ian White en Max Hopp overtuigend aan de kant gezet. Twee keer troffen de twee elkaar dit jaar, in beide gevallen won Lucky-D met 6-5.

14.45 uur Kim Huybrechts – Luke Humphries

Het is al zeker dat er minimaal één ongeplaatste speler de kwartfinale zal bereiken, al geldt voor zowel Huybrechts als Humphries dat ze eigenlijk in de top-32 thuis horen. Huybrechts heeft een grote dip gekend, die begon tijdens de Premier League Darts van 2017 toen zijn moeder overleed. De Belg wist nog maar weinig te winnen, maar heeft dit WK het geluk dat hij nodig heeft om er weer bovenop te komen. Geert Nentjes liet het na om hem te verslaan, daarna wist The Hurricane zowel Rob Cross als Danny Noppert te vloeren. Humphries stond vorig jaar al in de kwartfinale en ging daarna door een donkere periode. De jongeling gaf toe dat hij last had van faalangst en pas in het najaar werden zijn resultaten weer beter. Humphries won het WK bij de jeugd, om dit WK te winnen van Devon Petersen, Jermaine Wattimena en Nico Kurz. Het enige duel tussen de twee won Humphries dit jaar met 6-5.

16.00 uur Dimitri Van den Bergh – Adrian Lewis

Een fantastische wedstrijd en een ok wedstrijd bracht Dimitri Van den Bergh naar de laatste-16. Voor zijn doen heeft de Belg op de televisietoernooien een mager jaar achter de rug en de druk stond er dan ook wel op. Van twee jaar geleden moest hij tenslotte een kwartfinale verdedigen. Van druk bleek in de eerste partij geen sprake, hij veegde Josh Payne met ruim 104 gemiddeld. Het duel met Luke Woodhouse was veel rommeliger en ook tien punten lager in zijn gemiddelde. Dreammaker won wel weer. Adrian Lewis staat met het nodige fortuin in de vierde ronde. Jackpot ging tegen Cristo Reyes langs het randje van de afgrond en dat was ook het geval tegen Darren Webster. Op andere toernooien had Lewis vermoedelijk verloren, maar op het WK heeft Jackpot nog wel het gif om de partij om te buigen. Zal hij voor een derde keer kunnen ontsnappen? Of weet Lewis het scorende geweld van Van den Bergh nu wel gelijk bij te benen? Het staat 2-2 in onderlinge duels.

20.00 uur Peter Wright – Jeffrey de Zwaan

Jeffrey de Zwaan leverde de beste partij tot dusver af dit WK. In een schitterend gevecht met Dave Chisnall wist The Black Cobra een gemiddelde van ruim 106 te overleggen. Daarmee wist hij Chizzy kapot te spelen en met 4-3 te winnen. Het verschil met zijn eerste optreden was bizar groot. Darin Young kreeg namelijk matchdarts, voor De Zwaan de partij in de vijfde set naar zich toe trok. Met name qua beleving, gif en agressie stond er tegen Chisnall een totaal andere De Zwaan op het podium. Het zal tegen Peter Wright hoe dan ook weer een heel ander duel worden, want de Nederlander zal niet in het hoge tempo kunnen spelen. Wright had het in zijn eerste partij ook ontzettend zwaar. Noël Malicdem kreeg de kans om de Schot uit te schakelen, maar een paar sterke slotlegs bracht Snakebite toch verder. Uiteraard wisselde hij daarop van materiaal en won met 4-2 van Seigo Asada. Zijn spel was solide, maar nog niet indrukwekkend. In onderlinge duels staat het 2-1 voor De Zwaan, waaronder een zege dit jaar op het European Championship.

21.15 uur Glen Durrant – Chris Dobey

In een jojo duel wist Glen Durrant een grote slag te slaan door Daryl Gurney te verslaan. Na een verrassend eenvoudige zege op Damon Heta bleven Durrant en Gurney elkaar maar breken. Zo leek het naar een zevende set te gaan, tot Durrant stiekem zijn eigen beurt een keer pakte. In zijn eerste jaar bij de PDC weet de drievoudig Lakeside-kampioen op de televisietoernooien sterk te presteren. Drie keer haalde hij al de kwartfinale, maar wat opviel was dat hij per wedstrijd minder ging spelen. Fysiek kwam hij in de problemen en nu de WK-wedstrijden ook steeds sneller na elkaar komen is dit het grote vraagstuk bij Durrant. Chris Dobey zal geen problemen hebben met de hoeveelheid wedstrijden. Hollywood overleefde matchdarts tegen Ron Meulenkamp en daarna speelde hij een waanzinnig duel met Fallon Sherrock. De Engelsman miste veel dubbels, waar Sherrock juist 8 uit 11 was. Zo kwam Sherrock op voorsprong, maar pakte daarna nog maar één leg. Dobey tilde zijn gemiddelde naar 101 per beurt en maakte indruk. Zoveel indruk dat hij met dat spelen ook als favoriet bestempeld mag worden tegen Durrant, alleen kan hij dat vasthouden?

22.30 uur Gerwyn Price – Simon Whitlock

Was het in de eerste partij nog bibberen voor Gerwyn Price, tegen John Henderson liet de Welshman zien waarom hij op dit moment de grootste concurrent lijkt van Michael van Gerwen. The Iceman gooide lange tijd tegen een gemiddelde van ruim 112 per beurt en liet de Schot volledig kansloos. De 4-0-zege is alleen wel deels vertekend, omdat Henderson in een fase achttien (!) pijlen op rij op de dubbels miste. Het is aan Whitlock om Price wel weerwerk te geven. Dan zal hij beter moeten beginnen dan tegen Mervyn King. De eerste vijf legs gingen naar de Engelsman, daarna nam Whitlock de partij volledig over.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship