Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 14

De kwartfinales van het PDC WK Darts 2020 staan op speeldag 14 op de rol. Deze zondag brengt de acht overgebleven spelers naar de oche, met daarbij titelverdediger, nummer één en de enig overgebleven Nederlander: Michael van Gerwen.

13.30 uur Nathan Aspinall – Dimitri Van den Bergh

Nathan Aspinall en Dimitri Van den Bergh weten ieder jaar te pieken wanneer het WK begint. The Asp kende vorig jaar zijn doorbraak in Alexandra Palace met een plek in de halve finale. Wat volgde was de winst van de UK Open en de US Darts Masters. Ondanks vaak uitmuntende gemiddeldes won hij het afgelopen najaar weinig duels op televisie. De route op het WK was ook nog eens erg zwaar, toch wist de jonge Engelsman zich voorbij Danny Baggish, Krzysztof Ratajski en Gary Anderson te gooien. Het brengt hem naar de top-10 van de wereld en een zekere plek in de Premier League Darts. Van den Bergh stond twee jaar terug ook in de kwartfinale van het WK en wist twee jaar op rij het WK bij de jeugd te winnen. Zijn afgelopen seizoen was minder overtuigend, met name op de televisietoernooien – normaal zijn jachtgebied – viel het tegen. In AllyPally staat hij er toch weer. Josh Payne en Luke Woodhouse werden overtuigend aan de kant gezet. Adrian Lewis leek hem daarna te wippen, maar vanaf een 3-1-achterstand boog Dreammaker het nog om. Opvallend is dat Aspinall alle drie de duels met Van den Bergh wist te winnen.

15.00 uur Luke Humphries – Peter Wright

Met Luke Humphries komt de derde jongeling in actie. De Engelse wereldkampioen bij de jeugd stond vorig jaar ook al in de kwartfinale, toen gooide hij titelverdediger Rob Cross uit het toernooi. Cool Hand Luke verdween daarna flink van de radar, waarbij hij zelf toegaf flinke mentale problemen te hebben gehad. Faalangst kwam op zijn pad, maar dat heeft hij een plekje weten te geven. Dit najaar won hij het wereldkampioenschap bij de jeugd en won een aantal fraaie duels op het WK. Gisteren bleek een 146-finish cruciaal. Op 1-1 in sets en 2-2 in legs zette Kim Huybrechts weg naar een dubbel in plaats van voor bulls-eye te gaan. Humphries gooide de finish en was gevlogen. Peter Wright heeft zijn zeven levens dit WK al verbruikt. Eerst had Noel Malicdem de kans om hem in de tweede ronde te vloeren en gisteren gaf Snakebite zomaar een 3-0-voorsprong in sets uit handen. Jeffrey de Zwaan kwam zelfs op 0-1 met een break, daarna wist Wright toch weer de partij naar zijn hand te zetten. Het is wel de vraag hoeveel energie die hem heeft gekost én met welke setup hij dit keer op het podium zal verschijnen.

20.00 uur Michael van Gerwen – Darius Labanauskas

Waar bijna alle spelers gisteren zich flink in het zweet hebben moeten werken, zat Michael van Gerwen rustig toe te kijken. Mighty Mike won vrijdagavond bijna fluitend zijn partij in de vierde ronde tegen Stephen Bunting. De Nederlander schroefde zijn niveau van de eerste twee partijen tegen Jelle Klaasen en Ricky Evans aardig op en ondertussen kwam Bunting totaal niet opdagen. De gemiddeldes lagen bijna 20 punten uit elkaar en zo won Van Gerwen met 4-0. Op voorhand is hij ook de absolute topfavoriet in de kwartfinale tegen Darius Labanauskas, van wie eigenlijk weinig wordt verwacht. De darter uit Litouwen kent een fantastisch eerste jaar bij de PDC. Vorig jaar wist hij zich via de regionale tour te kwalificeren en verraste Raymond van Barneveld. Op de Pro Tour liet hij zich regelmatig zien in 2019 en won op het WK van Matthew Edgar, Ian White, Max Hopp en Steve Beaton. Hoe goed Lucky D ook speelde, er zal een flink tandje bij moeten om Van Gerwen bij te kunnen benen. Zeker nu het format nog langer is geworden.

21.30 uur Glen Durrant – Gerwyn Price

Eenvoudig gaat het niet, toch weet Glen Durrant zich weer door een wereldkampioenschap heen te gooien. De afgelopen drie jaar wist hij Lakeside op zijn naam te schrijven en kreeg nu drie keer een test voor zijn kiezen. Damon Heta kwam in de eerste partij niet opdagen, gevolgd door een fraai gevecht met Daryl Gurney. In de vierde ronde had Durrant een aantal keer geluk dat Dobey zijn kansen opzichtig liet liggen. Zowel in de derde als vierde set kwam Dobey op een 0-2-voorsprong, om de set toch nog te verliezen. Er kwam toch nog een zevende set, daarin was Durrant de baas. De grote vraag is nu of hij fysiek is gegroeid. Eerder dit jaar ging hij op grote toernooien per ronde minder gooien en dat brak hem uiteindelijk op. Ook na het duel met Dobey klaagde hij dat de hitte hem opbrak. Dat zal vanavond niet anders zijn en één ding weet hij vooraf zeker: Gerwyn Price zal topfit zijn. De Welshman is de man van het afgelopen half jaar, want hij is de enige die Michael van Gerwen echt heeft weten te bedreigen. Het leverde hem de titel op de Grand Slam of Darts op. In Alexandra Palace kende Price nog weinig succes en die bibbers waren in zijn eerste partij te zien. Daarna speelde The Iceman ijzersterk. Opvallend is dat de twee elkaar in ruim een jaar al acht keer zijn tegengekomen. Het staat 5-3, waarbij Price de enige partij op televisie won.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship