Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 2

Raymond van Barneveld Premier League Darts Rotterdam Ahoy

Met het PDC WK Darts 2020 geopend en met Michael van Gerwen als eerste speler in de derde ronde gaat het toernooi vandaag pas echt goed los. Acht partijen staan er op de rol, met daarbij Raymond van Barneveld in actie tijdens zijn allerlaatste toernooi. De eerste drie partijen van de zowel de middag- als de avondsessie zijn uit de eerste ronde, daarna volgt de eerste wedstrijd uit de tweede ronde.

13.30 uur Darius Labanauskas – Matthew Edgar

Het zijn de grillen van een loting. Een jaar geleden speelden Labanauskas en Edgar ook tegen elkaar in de eerste ronde. Lucky D won toen eenvoudig met 3-1 in sets. Een jaar geleden zorgde Labanauskas daarna voor een grote stunt. In een draak van een partij wist hij Raymond van Barneveld te verslaan, om vervolgens keihard eraf te gaan tegen Adrian Lewis. De Litouwer verdiende vervolgens zijn tourkaart, speelde opnieuw uitstekend op de Scandinavische Tour en liet zich af en toe ook erg goed zien op de Pro Tour. Hij haalde een finale en een halve finale, waardoor een terugkeer naar Ally Pally werd verzekerd. Matthew Edgar kende een kleurloos seizoen op de Pro Tour en werkte een dramatische partij af op de Players Championship Finals. Zijn gemiddelde bleef onder de 80 per beurt hangen, om bizar genoeg drie dagen later wel de PDPA Qualifier te winnen.

14.30 uur Ryan Meikle – Yuki Yamada

Twee debutanten kan wel eens een zenuwachtige partij opleveren, al is Meikle op voorhand wel de grote favoriet. Sinds 2016 heeft de 23-jarige Engelsman al een tourkaart en maakt langzaam progressie. Dit jaar won hij ook nog eens twee toernooien op de jeugdtour, om zich vorige maand echt te tonen op de Players Championship Finals. Hij won van Jonny Clayton en Darius Labanauskas voor zijn eerste grote tv-zeges. Zover is Yuki Yamada nog niet, want de Japanner is nog een grote onbekende. Hij liet zich al wel zien in Europa, want zowel in 2016 als 2017 gooide hij op Q-School en ook op de UK Open Qualifiers. Veel winnen deed hij niet, maar dit jaar wel op de Asian Tour. Via deze route mag hij zich nu laten zien op het WK.

15.30 uur Luke Woodhouse – Paul Lim

Een Aziaat die alles al heeft laten zien is Paul Lim. De Singapore Slinger, wereldberoemd om de eerste negendarter op Lakeside, was ook dit jaar weer heel sterk op de Asian Tour. Met onder meer de titel in Zuid-Korea plaatste hij zich voor het WK, om tussen door ook nog de finale te bereiken van de WDF World Cup. Luke Woodhouse debuteert op het WK en gaf al toe dat het voor hem vooral een eer is om tegen Lim te mogen spelen. Wanneer hij de eerbied tijdens de partij van zich af kan schudden, dan maakt Woodhouse een goede kans. De Engelsman won vorige maand op de Players Championship Finals van Daryl Gurney en heeft al vaker fraaie dingen laten zien. Wat nog ontbreekt is de nodige constantheid.

16.40 uur Jermaine Wattimena – Luke Humphries

Jermaine Wattimena is er ook dit jaar weer in geslaagd om een stap vooruit te zetten. Zeer gestaag heeft hij zich opgewerkt naar de top-20 van de wereld. Op de World Grand Prix haalde hij voor het eerst de kwartfinale van een groot televisietoernooi en dat is waar The Machine Gun nog winst kan behalen. Op ieder toernooi weet hij prijzengeld mee te nemen, plaatst zich voor nagenoeg alle toernooien alleen komt nog niet vaak genoeg heel diep. Met Humphries heeft Wattimena het niet getroffen als eerste opponent. De jonge Engelsman stond vorig jaar al in de kwartfinale van het WK, waarna hij even van de radar verdween. Humphries was open over zijn mentale problemen, want faalangst zat hem in de weg. In de loop van het jaar wist hij zich weer op te richten en won vorige maand de wereldtitel bij de jeugd. Zijn eerste ronde tegen Devon Petersen was wisselvallig, maar uiteindelijk vooral door een reeks aan hoge finishes zeer effectief.

20.00 uur Mark McGeeney – Matt Campbell

Misschien is Mark McGeeney wel de teleurstelling van 2019. De Engelsman kwam als de nummer één van de BDO over naar de PDC en pakte gelijk op de eerste dag van Q-School zijn tourkaart. McGeeney kon duidelijk nog verbeteren op het podium, maar werd gezien als een groot gevaar op de vloer. De tweevoudig Dutch Open-winnaar speelde toch maar weinig klaar. Een halve finale op een Players Championship was een spaarzame uitschieter en ook de Finals waren na één partij alweer klaar. Hij zal dit dan ook moeten zien als een leerjaar, om in 2020 snel progressie te boeken. De loting lijkt voor Gladiator wel gunstig. Matt Campbell heeft geen enkele ervaring op televisie en won zeer verrassend dit jaar de CDC Tour namens de Canadezen.

21.00 uur Jamie Hughes – Zoran Lerchbacher

Jamie Hughes had vorig jaar misschien wel de rol van Mark McGeeney. Als grote naam stapte hij over van de BDO, maar wist zijn tourkaart niet te verdienen en deed het ook beroerd op de Challenge Tour. Het tweede jaar bij de PDC is heel anders. Hughes pakte zijn tourkaart en won in de zomer zeer verrassend een European Tour-event. Dat bracht hem naar de diverse tv-toernooien, waar succes nog wel uit bleef. Toch is hij een gevaarlijke klant, mede door zijn trage spel. Met Zoran Lerchbacher treft hij een inmiddels vaste klant op het WK, die daar weinig potten kan breken. De Oostenrijker wordt voor het oog steeds door de zenuwen bevangen en kan niet laten zien wat hem wel eens lukt op de vloer. Dit jaar moest hij dan ook naar de lokale qualifier om zich toch weer te plaatsen.

22.00 uur Raymond van Barneveld – Darin Young

Het slotakkoord van Raymond van Barneveld begint vanavond in Alexandra Palace. Het laatste jaar van Barney is tot de laatste splinter besproken en uitgediept. Over het grootste deel van het seizoen kun je zeggen dat de Nederlander beter een jaar eerder had kunnen stoppen, de laatste weken laat hij toch wel weer zijn oude niveau zien. De World Series Finals in Amsterdam waren qua spel goed en dat was ook het geval voor de eerste twee dagen van de Players Championship Finals. Zondag was de tank opeens leeg en bleef er van zijn spel niets over. Het WK lijkt in dat opzicht ideaal, want hij zal tussen de partijen veel rust hebben. Met Darin Young heeft Barney een gunstige loting. De boomlange Amerikaan is al jaren van de partij, maar heeft nooit een uitschieter gehad. In eigen land heeft hij jarenlang amper weerstand gehad, al lijkt daar nu wat verandering in te komen. Het is ook nog eens de vraag of Young het ‘durft’ om Barney met pensioen te sturen. Op voorhand lijkt het daar niet op.

23.00 uur Rob Cross – Kim Huybrechts

Het is een vreemd jaar geweest voor Rob Cross. Ondanks dat hij niet eens fantastisch speelde wist hij toch met de World Matchplay en European Darts Championship twee majors te winnen. Vooral die tweede titel kwam eigenlijk uit het niets. Behalve het weekend in Dortmund speelde Voltage namelijk een erg matig najaar. De World Grand Prix was snel gedaan, de Champions League of Darts leverde zelfs drie nederlagen op en de laatste drie toernooien waren voorbij bij de laatste-16. Daar komt nog eens bij dat de Engelsman het prijzengeld van twee jaar geleden moet verdedigen, toen kreeg hij voor de titel 400.000 pond. Dat is waar Kim Huybrechts van moet zien te profiteren, al besefte de Belg zelf ook na zijn zege in de eerste ronde op Geert Nentjes dat zijn eigen spel een stuk beter moet. Nentjes was scorend zelfs beter dan de Belg, maar liet zijn kansen liggen. De ervaring hielp Huybrechts er doorheen, waarmee hij een slecht seizoen toch een positief kleurtje kon geven. Mogelijk is hij nu bevrijd, anders zal het erg lastig worden om Cross pijn te doen.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship