Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 5

Na een rustigere maandag gaat het op dag 5 van het PDC WK Darts 2020 weer helemaal los met acht wedstrijden. Het had de avond moeten worden dat Raymond van Barneveld voor de tweede keer in actie kwam, zijn bedwinger Darin Young is echter degene die aan gaat leggen tegen Jeffrey de Zwaan. De eerste drie partijen van de zowel de middag- als de avondsessie zijn uit de eerste ronde, daarna volgt de eerste wedstrijd uit de tweede ronde.

13.30 uur Ryan Searle – Robbie King

Een jaar geleden was Ryan Searle opeens een speler om rekening mee te houden. Hij haalde de finale op een vloertoernooi en de laatste-16 op het WK. De start van 2019 was ook nog veelbelovend met drie kwartfinales, daarna viel hij compleet stil. De afgelopen maanden waren de gewonnen wedstrijden op één hand te tellen en zo komt hij dan ook heel anders naar Ally Pally dan een jaar terug. Met Robbie King treft hij de winnaar van de Oceanic Masters. De 26-jarige Australiër is de laatste jaren een vaste klant op de Australische Pro Tour, met dit jaar ook aardig wat succes. Met name vanaf de zomer kwam hij echt in zijn ritme en wist twee titels te pakken. Daar kwam de Oceanic Masters bij voor zijn eerste WK. Twee keer reisde hij al af naar Engeland voor het PDC Jeugd WK, om geen geluk te hebben met de lotingen. Dean Reynolds en Luke Humphries stonden gelijk in de eerste ronde te wachten.

14.30 uur Cristo Reyes – Lourence Ilagan

Het is de vraag of Cristo Reyes zijn momentum niet heeft gemist. De Spanjaard klom sinds zijn overtuigende entree bij de PDC gestaag omhoog en bereikte de top-32. De laatste twee jaar zijn de resultaten echter minder geworden en het leek er dit seizoen zelfs lange tijd op dat hij het WK ging missen. Na een compleet kleurloze campagne op de Pro Tour kwamen er net op tijd twee kwartfinales om zich toch veilig te spelen. Veel houvast heeft hij echter niet en met Lourence Ilagan een lastige klant. De Filipijn is opnieuw de beste van de Asian Tour en jaren wordt er van hem heel wat verwacht. In 2009 stond Ilagan al in de halve finale van de World Masters en wat zou hij in zijn mars hebben als hij zich in Europa zou gaan vestigen? Voorlopig blijft het beperkt tot de WK’s, waar hij vorig jaar Vincent van der Voort flink in de problemen wist te brengen. Tegen de uit vorm zijnde Reyes is hij misschien zelfs wel de favoriet.

15.30 uur Rowby-John Rodriguez – Noel Malicdem

Waar Ilagan op wacht lukte Noel Malicdem vorig jaar wel gelijk. Deze Filipijn won bij zijn debuut van Jeffrey de Graaf, om ook een set af te snoepen van Kyle Anderson. Met een zeer onorthodoxe speelstijl gooide hij de 180’ers als zoete broodjes. De Asian Tour was voor hem dit jaar erg wisselvallig, uiteindelijk verdiende hij toch voldoende dollars om zich opnieuw te plaatsen voor het WK. Daarop treft hij Rowby-John Rodriguez, die langzaam weer de weg omhoog lijkt in te slaan. De jonge Oostenrijker kwam als een komeet binnen bij de PDC, daarna ging het toch knap mis. Zijn spel werd minder en door wangedrag liep hij ook tegen wat schorsingen aan. De Pro Tour was dit jaar opnieuw niet bijzonder van Little John, maar uiteindelijk bracht een kwartfinale op de European Tour in Oostenrijk hem net aan de goede kant van de streep.

16.40 uur Krzysztof Ratajski – Zoran Lerchbacher

In de eerste helft van 2019 leek het er even op dat Krzysztof Ratajski wat stilviel, sinds augustus is dat wel anders. De Pool won twee Players Championships en liet het in Gibraltar ook eens zien op een podium. Hij won het event van de Euroepan Tour en leek klaar voor een fantastisch najaar. Dat viel op de televisietoernooien uiteindelijk toch tegen. Een kwartfinale op de World Series Finals was de enige uitschieter, met verder vroege nederlagen. Toch vliegt The Polish Eagle richting de top-16 van de wereld en kan in komende jaren met name op de televisietoernooien dus nog veel winst halen. Met Zoran Lerchbacher zou je denken dat hij een fijne eerste partij heeft, maar schijn bedriegt. De Oostenrijker heeft een erg matig jaar op de Pro Tour achter de rug en moest naar de regionale qualifier. Eenmaal in Alexandra Palace speelde Lerchbacher een uitstekende partij tegen Jamie Hughes en wist één van de mogelijke gevaarlijke klanten pootje te lichten. Zo is hij nu dus zelf die gevaarlijke klant waar Ratajski voor moet uitkijken.

20.00 uur Ritchie Edhouse – Boris Koltsov

Gaan we eindelijk getuige zijn van de doorbraak van Boris Koltsov? De Rus toont zich al een aantal jaar en de verwachtingen zijn eigenlijk telkens hooggespannen. Echt succes blijft alleen uit. Een tourkaart verdiende hij ook niet, maar wel was hij succesvol op de Challenge Tour. Hij won zelfs voor het eerst een toernooi en door zijn hoge positie op de Challenge Tour kon hij het gros van de Players Championships spelen. Daar noteerde hij één kwartfinale, maar was zijn spel vooral erg wisselvallig. Gemiddeldes van dik in de 100 wisselt The Viking net zo makkelijk af met een lage 80. Als hij dat uit zijn spel weet te halen liggen er voor hem veel kansen, ook tegen Ritchie Edhouse. De Engelsman gaat al heel wat jaren mee, toch is dit pas zijn eerste deelname op het WK. De wijze waarop is vooral opvallend. De afgelopen twee jaar had hij een tourkaart, maar miste het WK. Nu won hij net zoals Koltsov al vroeg in het jaar op de Challenge Tour en verdiende vervolgens zoveel ponden op de Pro Tour dat hij zich rechtstreeks plaatste voor het WK. Ze troffen elkaar dit jaar één keer, Koltsov won toen met 6-2.

21.00 uur Jose de Sousa – Damon Heta

Jose de Sousa is misschien wel de sensatie van het jaar. De Portugees, woonachtig in Spanje, kon vorig jaar voor de tweede keer weinig indruk maken op het WK. Hij verdiende wel zijn tourkaart, maar de verwachtingen waren laag. Eenmaal gewend aan het niveau kwamen de resultaten echter al snel. Een kwartfinale op de European Tour in Kopenhagen en een finale op de vloer resulteerde in het najaar in liefst twee Players Championship-titels. Met Damon Heta heeft hij alleen geen eenvoudige loting, want de Australiër deed dit jaar ook iedereen verbazen. In eigen land is hij een klasse apart en de Australian Pro Tour zette hij dan ook fluitend naar zijn hand. De echte stunt kwam in de zomer door de Brisbane Darts Masters te winnen, James Wade, Gary Anderson, Simon Whitlock en Rob Cross werden allemaal verslagen. Ook rondom Heta zijn de verwachtingen dit WK dus hooggespannen.

22.00 uur Ted Evetts – Fallon Sherrock

Ted Evetts heeft dit jaar unieke cijfers neergezet. Op de jeugdtour van de PDC wist hij liefst acht van de zestien toernooien waar hij aan deel nam te winnen. Het geeft aan dat Super Ted klaar is voor de volgende stap en die heeft hij ook gemaakt door zich ruim te plaatsen voor het WK. Het is een kwestie van tijd voor Evetts met zijn soepele speelstijl potten gaat breken bij de grote mannen, hij lijkt vooral nog wat schroom van zich af te moeten gooien. Dat zal op het WK een flinke kluif worden tegen Fallon Sherrock. De 25-jarige Engelse is al jaren een topper bij de dames en stond in 2015 al in de finale van het WK. Dit jaar speelde ze mee op Q-School en twee weekenden van de Challenge Tour. Ze won diverse wedstrijden, maar een echte uitschieter bleef nog uit. Wel lijkt ze in de loop van dit jaar grote stappen te hebben gezet, want haar gemiddeldes worden steeds indrukwekkender. Op de WK Qualifier gooide ze uitmuntend met zelfs een 6-0-zege in de kwartfinale met 99,1 per beurt. Lisa Ashton werd daarop verslagen, waardoor Sherrock zich nu mag melden in Alexandra Palace.

23.00 uur Jeffrey de Zwaan – Darin Young

De leerling tegen de meester, dat was op voorhand het verhaal dat verwacht werd. Darin Young stak daar echter een stokje voor door Raymond van Barneveld met pensioen te gooien. Barney haalde zijn niveau niet en Young was duidelijk niet van plan om mee te werken aan het feestje van de Nederlander. Of De Zwaan met bibbers heeft zitten kijken valt echter te bezien, want uiteindelijk speelde Young ook geen wereldwedstrijd. Hij gooide een aantal goede finishes, maar kreeg vooral erg veel tijd van Barney om toe te slaan. De boomlange Amerikaan zal scorend minimaal hetzelfde niveau moeten laten zien en de soms slordige beurten op de dubbels zullen normaal gesproken worden afgestraft door De Zwaan. The Black Cobra heeft een solide jaar achter de rug, al is de volgende stap misschien nog achterwege gebleven. Door zijn halve finale op de World Matchplay van 2018 waren de verwachtingen hooggespannen, dit jaar was het European Championship met een kwartfinale de enige uitschieter. Wel is hij ruim de top-32 binnengekomen en kan dit WK zomaar doorschieten.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship