Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 6

Twee Nederlanders vullen de zesde dag van het PDC WK Darts 2020, met ieder een compleet ander verhaal en verwachtingspatroon. Van de grote mannen komen James Wade en Stephen Bunting in actie. De eerste drie partijen van de zowel de middag- als de avondsessie zijn uit de eerste ronde, daarna volgt de eerste wedstrijd uit de tweede ronde.

13.30 uur Ron Meulenkamp – Ben Robb

Aan het begin van het seizoen werd Ron Meulenkamp getipt door Wayne Mardle om één van de verrassingen van het seizoen te worden. Dat is The Bomb niet gelukt, wel heeft hij een heel solide jaar achter de rug. Liefst vier keer stond de linkshander in de halve finale van een Players Championship, maar die laatste stap naar een finale blijft voorlopig nog uit. Waar richting het komende jaar nog veel winst te behalen valt is het aantal European Tours, hij speelde er dit jaar slechts twee. Met Ben Robb treft Meulenkamp een vrij onbekende Nieuw-Zeelander. Drie keer zagen we hem tijdens de World Series, met wisselend succes. Vorig jaar won hij bijna van Simon Whitlock, dit jaar werd Robb geveegd met 6-0 door Michael van Gerwen om daarna wél van Whitlock te winnen. Op de Australische Tour liet hij dit jaar ook goede dingen zien met onder meer een toernooizege. Robb won de qualifier in eigen land om zich te mogen melden in Ally Pally.

14.30 uur Michael Mansell – Seigo Asada

Een jaar geleden verloor Michael Mansell in een absolute draak van een partij van Jim Long, met een gemiddelde van nog geen 75 per beurt. Na het toernooi ontstond er behoorlijk wat ophef omdat Mansell een boete had gekregen omdat hij niet zijn best zou hebben gedaan. Het bleek echter dat de Noord-Ier vooral niet erg ‘helder’ op het podium had gestaan. Dit jaar beleefde Mansell een kleurloos seizoen en wist zich als laatste speler te plaatsen via de Pro Tour. Met Seigo Asada treft hij een gevreesde opponent. De Japanner liet meerdere keren zien waartoe hij in staat is en versloeg vorig jaar in de tweede ronde bijna James Wade. Asada heeft aangegeven in januari naar Q-School te gaan en zich echt te gaan meten bij de PDC. Dit WK kan wel eens een mooie voorbode worden.

15.30 uur Harry Ward – Madars Razma

In de karrenvracht aan nieuwe talenten heeft ook Harry Ward een plaats. De Engelsman won in januari zijn tourkaart en wist in mei al een Players Championship te winnen. De opmars stagneerde daarna wel, want vanaf juli noteerde hij geen kwartfinaleplaats meer. Madars Razma slaagt er voorlopig ook nog altijd niet in om echt zijn stempel te drukken bij de PDC. Op de Scandinavische Tour weet hij het gros van de toernooien te winnen en zodoende staat hij dan ook voor het eerst op het PDC WK. Op de Pro Tour heeft de Let dit jaar geen enkele kwartfinale weten te noteren, waardoor hij het komende jaar flink aan de moet om de tourkaart te behouden.

16.40 uur Stephen Bunting – Jose Justicia

Stephen Bunting lijkt eindelijk weer op de goede weg te zijn. De voormalig winnaar van Lakeside kende de afgelopen jaren veel mentale klachten, welke door hemzelf uitgebreid zijn behandeld. Meerdere keren dacht hij eraan om de pijlen in de hoek te gooien, maar het lijkt erop dat hij er sterker uit is gekomen. Dit jaar haalde hij twee keer de finale op de Pro Tour en noteerde kwartfinales op de World Matchplay en Players Championship Finals. Het gemak van het smijten van triples lijkt ook weer terug en dan is The Bullet een gevaarlijke klant. Jose Justicia heeft er twee jaar opzitten bij de PDC, maar met weinig succes. Hij begon uitstekend, om daarna toch te verzanden in veel vroege uitschakelingen. Om zijn eerste WK te halen was de regionale qualifier nodig, zijn debuut was wel veel belovend. Zeer overtuigend rekende Justicia af met Arron Monk en kan Bunting ook nog weinig op een recente ontmoeting. De enige keer dat de twee elkaar troffen was in oktober, de Spanjaard won op de vloer met 6-5.

20.00 uur James Wilson – Nico Kurz

James Wilson heeft nogal een bewogen jaar achter de rug. In maart onderging hij een mri-scan vanwege een klacht aan zijn ooglid, later in het jaar kwam daar een flinke schouderkwetsuur bij. Lange tijd dacht de Engelsman dat zijn dartscarrière daarmee wel voorbij was, maar de klachten zijn voldoende verholpen. Op het nippertje bleef hij aan de goede kant van de streep om zich te plaatsen voor het WK en op de Players Championship Finals won hij tot zijn eigen verbazing in de eerste ronde van Peter Wright. In Alexandra Palace is hij de favoriet in het duel met Nico Kurz. De jonge Duitser liep dit jaar alleen de toernooien in eigen land af en plaatste zich voor slechts één European Tour. Wel mocht hij meedoen aan de German Darts Masters en won daar van Gary Anderson met onder meer een 170-finish. Zijn gemiddelde van 95 was overtuigend, net zoals zijn winst op het Duitse kwalificatietoernooi voor het WK. Maar of hij dat niveau nu ook kan tonen in Alexandra Palace is de vraag.

21.00 uur Josh Payne – Diogo Portela

De opmars van Josh Payne blijft behoorlijk steken. De Engelsman haalde al eens de finale van het jeugd WK en begin dit jaar de kwartfinale van de UK Open. Daarna viel er geen enkele kwartfinale meer te noteren op de Pro Tour. Zo liep hij alle tv-toernooien mis en op de Players Championship Finals was het na de eerste ronde tegen Adrian Lewis alweer klaar. Wat toen vooral opviel was dat hij weer eens een aanvaring met een opponent had, want Payne begint vooral naam te maken als iemand die de randjes van het toelaatbare opzoekt. Diogo Portela kan eveneens nog altijd niet de volgende stap zetten. De Braziliaan won andermaal geen tourkaart en was toegewezen op de Challenge Tour. Won hij daar vorig jaar nog een toernooi, nu viel het voor hem tegen. Tussendoor speelde hij diverse WDF-toernooien om ritme en ervaring op te doen, eveneens met wisselend succes. De qualifier in Zuid-Amerika wist hij wel weer te winnen, waardoor er een nieuwe kans komt in Alexandra Palace.

22.00 uur Gabriel Clemens – Benito van de Pas

Misschien is Gabrial Clemens wel de beste Duitse speler van het moment. De finalist van de Gernan Darts Masters stond dit jaar alweer in twee finales op Players Championships. Toernooizeges heeft hij nog niet op zijn naam staan, maar het lijkt een kwestie van tijd. Inmiddels is hij de top-50 van de wereld binnengekomen en liet op de Grand Slam of Darts zien dat hij het ook op grote toernooien kan. Het wordt voor Benito van de Pas dan ook een zware opgave, maar Big Ben is vooral blij dat hij er weer bij is in Londen. De Nederlander stond twee jaar geleden nog in de top-16 van de wereld en leek nu zijn tourkaart te gaan verliezen. Op liefst 21 van de 30 Players Championships verloor Van de Pas al in de eerste ronde. Zo verdiende hij slechts 8.500 pond op de Pro Tour en 2.000 pond op de UK Open. Op de PDPA Qualifier viel toch alles net op tijd samen, waardoor hij zich wist te plaatsen voor het WK. Het levert hem in één klap 7.500 pond op, waardoor zijn tourkaart gered lijkt. Alles is nu verder bonus in Ally Pally.

23.00 uur James Wade – Ritchie Edhouse

Hoe rustig zal het in het hoofd van James Wade zijn dit jaar in Alexandra Palace. Een jaar terug kwam hij in topvorm richting het WK met winst van twee televisietoernooien. Toch zat het pardoes helemaal fout bij de linkshander uit Aldershot en deed hij de vreemdste dingen, met name tegen Seigo Asada. Na twee partijen was het dan ook klaar voor The Machine. Dit jaar waren zijn prestaties op de Pro Tour uitmuntend, maar op televisie niet zo goed. Daardoor is zijn plekje in de Premier League Darts in gevaar en zou de druk wel weer een groot kunnen zijn. En dat terwijl het speelschema tot aan de kwartfinale – waar mogelijk Van Gerwen wacht – er heel gunstig uit ziet. Ritchie Edhouse heeft geen tourkaart, maar wist zich wel via de Pro Tour-ranking te plaatsen voor het WK. Zijn debuut luisterde hij op met een zege tegen Boris Koltsov, met name doordat hij veel stabieler speelde dan de Rus. Om Wade te verslaan zal er nog wel een tandje bij moeten.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship