Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 7

Danny Noppert World Grand Prix 2019

Dag 7 van het PDC WK Darts 2020 brengt alweer de laatste twee eerste rondeduels naar de oche. Jan Dekker heeft daarbij de eer om als laatste in actie te komen. De rest van de dag is ingeruimd voor vier partijen uit de tweede ronde met Danny Noppert, Ron Meulenkamp en Vincent van der Voort.

13.30 uur Justin Pipe – Benjamin Pratnemer

Het is een veelbewogen rentree voor Justin Pipe in Alexandra Palace. Door zijn trage spel is The Force al niet erg geliefd en twee jaar terug werden er opzichtige spelletjes rondom hem gespeeld. In de eerste ronde won hij op het nippertje van Bernie Smith en Pipe werd ervan beschuldigd dat hij bewust zou hebben gekucht op het moment dat Smith belangrijke pijlen moest gooien. Het verhaal was echter vooral dat hij in de tweede ronde tegen Phil Taylor moest spelen, die zijn laatste WK gooide. De haatcampagne werd erg ver doorgevoerd en had duidelijk gevolgen op Pipe tijdens het duel en ook het jaar dat volgde. Zo miste The Force uiteindelijk het WK, om dit jaar pas weer wat van zijn oude niveau te tonen. Het brengt hem terug naar Alexandra Palace. Daar staat hij tegenover één van de meest onbekende namen op het WK. De Sloveen Benjamin Pratnemer won vrij verrassend de Oost Europese qualifier, nadat hij dit jaar verder geen opvallende resultaten had neergezet. Op WDF-toernooien liet hij zich wel eens zien, met winst van onder meer het Hongaars Open in 2018. De afgelopen twee jaar verloor hij op de WK Qualifier telkens in de halve finale en nu was het dus eens raak.

14.30 uur Ryan Joyce – Jan Dekker

Ryan Joyce wist vorig jaar precies op het juiste moment te pieken. De Engelsman won achter elkaar van Anastasia Dobromyslova, Simon Whitlock en James Wade om de laatste-16 van het WK te halen, daarin verloor hij kansloos van Michael van Gerwen. Het spetterende WK kreeg geen opvallend vervolg. Op de Pro Tour bleef het beperkt tot twee kwartfinales en een halve finale. Een echte doorbraak blijft dus nog achterwege en het is nu de vraag of een sterk WK er opnieuw in zit. Jan Dekker wil in Alexandra Palace een moeilijk jaar afsluiten. Qua resultaten wilde het geen moment vlotten en daarnaast verloor hij een goede vriend door een bedrijfsongeval. Hij eert hem dit WK door met zijn initialen op zijn kraag te gooien. Dekker leek het WK te missen, tot hij de Qualifier in Leeuwarden wist te winnen.

15.30 uur John Henderson – James Richardson

Big John beleefde dit jaar zijn mooiste dag als darter. Door de contenders werd ook Henderson uitgenodigd voor één avond in de Premier League. Het werd een onvergetelijke avond in Aberdeen, waarin hij ook nog een punt wist af te snoepen van Michael van Gerwen. Op de Pro Tour was Highlander weer de solide zelf. Met vijf kwartfinales en een halve finale op de vloer wist hij zich te plaatsen voor de grote toernooien, daar waren de zeges erg spaarzaam. Zo blijft de Schot eenvoudig in de top-32 staan, maar tegelijkertijd is een stap richting de top-16 ver weg. James Richardson kende een mager jaar en moet vrezen om zijn tourkaart te verliezen. Hij had eerder deze week ook zomaar de eerste speler ooit kunnen zijn die op een WK verloor van een vrouw. Richardson zag Mikuru Suzuki vier pijlen missen voor de eerste set, om vervolgens wel van een 2-0 in sets en 2-0 in legs achterstand terug te komen. In de vijfde set miste Suzuki de kans op 0-2 en in de vijfde leg speelden de bibbers toch op. Zo ontsnapte Richardson en mag hij nu vrijuit gaan knallen tegen Big John.

16.40 uur Steve Beaton – Kyle Anderson

Waar veel generatiegenoten zijn gestopt of afhaken, gaat The Adonis onverminderd voort. Het gemak waarmee Beaton zich nog altijd door het PDC-circuit beweegt geeft ook niet het idee dat hij snel zal stoppen en daardoor flink wat records neer gaat zetten. Veel succes in Alexandra Palace heeft hij echter nog niet gekend. WK-succes is voor de Lakeside-kampioen van 1996 toch lang geleden, in 2004 haalde hij bij de PDC voor het laatst de laatste-16. Dit jaar stond Beaton wel weer in de kwartfinale van de UK Open, alleen alle andere televisietoernooien waren na één wedstrijd gedaan. Kyle Anderson kende een zeer moeizaam jaar, mede door fysiek ongemak. Dit weekend leek het op het WK ook compleet mis te gaan, want de Chinees Xiaochen Zong kwam op een 2-0-voorsprong in set. Doordat de Chinees instortte en Anderson iets van ritme vond wist hij het nog om te buigen. The Original gaf na de partij echter toe dat het hem steeds zwaarder valt om ver weg te zijn van zijn familie en opgroeiende kinderen. Komend jaar is hij van plan om vaker in Australië te vertoeven en is het dus de vraag of hij nog altijd het complete PDC-circuit af blijft lopen.

20.00 uur Chris Dobey – Ron Meulenkamp

De stappen zijn misschien niet groot, Chris Dobey zet ze wel ieder jaar. Hollywood is de top-32 van de wereld binnengekomen en op televisie inmiddels een gevreesde opponent. Een tourzege heeft hij namelijk nog altijd niet achter zijn naam staan, maar stond wel in de finale van de European Tour in Denemarken. Dit najaar ging hij vervolgens echt los op televisie. Een halve finale op de World Grand Prix kreeg eind vorige maand een vervolg met een halve finale op de Players Championship Finals. Zo is Dobey een stiekeme outsider om wel eens ver te komen dit WK. Aan Ron Meulenkamp de taak om daar een stokje voor te steken. The Bomb speelde woensdag een uitmuntende eerste ronde. Ben Robb wist hem in de eerste set flink onder druk te zetten, een solide vijfde leg deed de klus. Hetzelfde gebeurde in de derde set waardoor het 3-0 werd. Meulenkamp haalde dit jaar vier halve finales op de Pro Tour, ook hij hikt tegen zijn eerste titel aan. De afgelopen jaren troffen ze elkaar vijf keer, de twee partijen van dit jaar won de Nederlander allebei.

21.00 uur Danny Noppert – Callan Rydz

Danny Noppert heeft opnieuw een solide jaar achter de rug, waarmee hij zich in de top-32 van de wereld heeft gegooid. Op de Players Championships waren er vier halve- en twee kwartfinales te noteren, waardoor hij op alle televisietoernooien van de partij was. Daar bleef succes uit, tot de World Series Finals. Daarin haalde de Fries de finale en maakte echt naam. Helaas voor hem telde dat toernooi niet mee voor de wereldranglijst en waren vervolgens de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals wel snel klaar. Door het wegvallen van Rob Cross is het schema voor Noppert open gegooid. Met Callan Rydz heeft hij wel een gevaarlijke eerste klant. De jonge Engelsman klopt al flink wat jaren aan de deur, maar telkens wil het net niet lukken. Zo miste hij ook dit jaar weer een tourkaart, maar sloeg hard terug op de Challenge Tour en Development Tour. Via die routes wist hij dan ook alsnog het WK te bereiken en won in een kraker van Steve Lennon.

22.00 uur Dave Chisnall – Vincent van der Voort

Dave Chisnall zal dolblij zijn dat hij ervoor heeft gekozen om Target te verlaten. Sinds Chizzy voor deze dartsleverancier gooide gingen zijn prestaties stapsgewijs naar beneden. Daar kwam nog wat fysiek ongemak bij en het vertrouwen verdween. Zo stond de Engelsman de laatste twee jaar opeens nog maar nauwelijks in eindfases van de televisietoernooien. Dit jaar gooide hij het roer om en keerde terug naar Harrows. Hij ging weer met pijlen van dit merk gooien en won twee toernooien op de Pro Tour en de European Tour in Kopenhagen. In het najaar kwam er een finale op de World Grand Prix bij waardoor Chizzy echt weer terug is in de top. Hij zal nu maar wat graag revanche nemen op Vincent van der Voort. Twee jaar geleden zat Chisnall flink in zijn dal en werd op het WK geklopt door Fast Vinnie. De Nederlander heeft een solide jaar achter de rug en liet dat ook weer zien in de eerste ronde tegen Keane Barry. De jongeling maakte het Van der Voort knap lastig, maar op de momenten dat het echt moest gooide de Nederlander uitstekend.

23.00 uur Gerwyn Price – William O’Connor

Het kan snel gaan met Gerwyn Price. Een jaar geleden won hij voor het eerst een televisietoernooi, maar dat werd door velen nog gezien als een toevalstreffers. Nu komt hij naar het WK als dé grote uitdager van Michael van Gerwen. Price won voor de tweede keer de Grand Slam of Darts door Mighty Mike voor het eerst te verslaan. Daar kwamen finales bij op de Players Championship Finals en European Championship. Toch is er nog wel een addertje onder het gras voor Price, want hij heeft op het WK nog nooit goed weten te presteren. Twee jaar geleden kwam hij tot de laatste-16, maar vorig jaar was het na één partij al klaar tegen Nathan Aspinall. Met William O’Connor heeft hij een potentiële bananenschil. De Ier won dit jaar voor het eerst een Players Championship en haalde samen met Steve Lennon de finale van de World Cup of Darts. The Magpie weet steeds stabieler te presteren en haalde vorige maand ook nog de kwartfinale van de Players Championship Finals. Marko Kantele bleek in de eerste ronde geen enkel probleem voor O’Connor.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship