Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 8

Het Hollandse avondje pakte niet helemaal uit wat ervan gehoopt werd, op dag 8 van het PDC WK Darts 2020 komen er opnieuw twee Nederlanders in actie voor hun tweede ronde. Jan Dekker en Benito van de Pas ontsnapten allebei in hun eerste partij en wachten nu een geplaatste speler.

13.30 uur Darren Webster – Yuki Yamada

Darren Webster moet vrezen dat zijn piek achter hem ligt. De kleine Engelsman wist zich naar de top-16 van de wereld te gooien en nam zelfs het woord Premier League Darts in de mond. Dit jaar is hij echter weggezakt. De resultaten waren ronduit teleurstellend. Op de Pro Tour haalde Demolition Man slechts twee kwartfinales en zodoende miste hij in het najaar zelfs de World Grand Prix én de Players Championship Finals. Zo moet hij dit WK en het komende jaar hard aan de slag om niet ver weg te vallen. Met Yamada heeft hij een lastige klant, zo bleek in de eerste ronde. De Japanner debuteerde, maar wist Ryan Meikle kapot te spelen. Scorend moet Webster de baas zijn, maar wanneer dat niet loopt blijkt Yamada levensgevaarlijk.

14.30 uur Mervyn King – Ciaran Teehan

Old soldiers never die, dat geldt ook zeker voor Mervyn King. Zijn rug mag dan kapot zijn, de vijftiger weet van geen ophouden. Titels bleven dit jaar achterwege, hij wist met name op de televisietoernooien knap te spelen. Op de UK Open werd Michael van Gerwen verslagen en op de World Matchplay en World Grand Prix kwam hij tot de kwartfinale. Het stukje van het schema ziet er ook niet ongunstig uit, waardoor King ook zomaar in Ally Pally wat moois neer kan zetten. Met Ciaran Teehan treft hij een jongeling die zeer getalenteerd is en dat liet zien door Ross Smith te verrassen. De Ier zal nu echter ook om moeten zien te gaan met de streken van King, die vaak wel raad weet met nieuwelingen.

15.30 uur Jonny Clayton – Jan Dekker

Het jaar van Jonny Clayton is ontzettend wisselvallig te noemen. Met name in de eerste maanden van het jaar waren de goede resultaten op de Pro Tour amper te tellen en won hij in april een Players Championship. Op de European Tour kwamen daar goede prestaties bij, maar op de vloer én op televisie was het vanaf het voorjaar mager. Op tv was het telkens na één of maximaal twee partijen gedaan, met de kwartfinale op de World Series Finals als uitzondering. Met veel vertrouwen komt de Welshman niet naar Alexandra Palace, want vorige maand verloor hij op de Players Championship Finals met liefst 6-0 van Ryan Meikle. Zijn gemiddelde van 84 hield ook niet over. Jan Dekker zal behoudens de zege ook weinig vertrouwen hebben getankt in zijn eerste partij op het WK. Het liep geen moment voor Dekker en Ryan Joyce kwam terug van een 2-0-achterstand om vier matchdarts te missen. Zo ontsnapte Dekker en zat het na een moeilijk jaar een keer mee. Twee keer troffen Clayton en Dekker elkaar al, beide duels gingen naar The Ferret.

16.40 uur Ricky Evans – Mark McGeeney

Na moeizame jaren waarin de stap van de jeugd naar de senioren niet altijd even gemakkelijk verliep, lijkt Evans zich nu echt te melden bij de top. Hij brak dit jaar de top-32 van de wereld binnen door een finale te bereiken op een Players Championship en daarna ook op een European Tour. In de tweede helft van het jaar leek Rapid Ricky wat stil te vallen, maar met een kwartfinale op het European Darts Championship liet hij ook zien het op televisie te kunnen. Als nummer 32 van de wereld zit hij alleen wel in een lastig stuk van de loting. Bij een zege wacht Michael van Gerwen en Mark McGeeney wordt ook geen makkie. De Engelsman kwam over naar de PDC als de nummer één van de BDO-ranking. De tweevoudig Dutch Open-winnaar pakte soepel zijn tourkaart, maar op de Pro Tour had hij het een jaar lang erg zwaar. Juist op de vloer werd veel van Gladiator verwacht, maar dat bleef toch uit. Wel wist hij soepel het WK te bereiken en kende een sterk debuut tegen Matt Campbell. Wel is het de vraag hoe McGeeney het doet wanneer hij wat druk tegenover zich krijgt, want die kon de Canadees te weinig zetten. Op de Pro Tour won Evans dit jaar de enige partij eenvoudig met 6-2.

20.00 uur Nathan Aspinall – Danny Baggish

Het begon voor Nathan Aspinall een jaar geleden allemaal pas echt. Een halve finale op het WK was de voorbode voor de winst van de UK Open én US Darts Masters. Zo is de jongeling pardoes een gevestigde naam, staat in de top-16 van de wereld en lijkt op weg naar de Premier League Darts. Toch was het de laatste maanden wel wat minder met The Asp. Een kwartfinale op de World Grand Prix was nog prima, daarna was het op de drie volgende toernooien steeds snel gedaan. Zo zal hij toch met enige druk richting Alexandra Palace komen. Die druk is er voor Danny Baggish al vanaf. De Amerikaan zorgde voor hoge verwachtingen, want hij liet op de CDC Tour hele hoge gemiddeldes noteren. Zijn partij tegen Andy Boulton hield alleen niet over. De Engelsman had zelfs moeten winnen, maar bezweek onder de druk. Daar liet Baggish juist zien dat als het moet hij toch kan versnellen en dat maakt hem – bevrijd van de eerste spanningen – nu een gevaarlijke opponent.

21.00 uur Joe Cullen – Nico Kurz

Joe Cullen slaagt er maar niet in om de laatste stap naar de echte top te zetten. Rockstar staat nu al een tijdje rond plek 16 van de wereld en boekt met name op de Pro Tour ook mooie resultaten. Zo won hij dit jaar een European Tour-event. Op televisie komt het er dit jaar totaal niet uit, telkens was hij na één of twee wedstrijden alweer klaar. Wat het grootste probleem blijft voor Cullen is zijn zogenaamde ‘B-game’. Wanneer het lekker loopt is Cullen fantastisch, maar als hij ervoor moet werken zakt hij ontzettend ver terug. En daar wordt hij telkens op gepakt. Nico Kurz maakte gisteren indruk, want hij wist James Wilson volledig van het podium te blazen. Lange tijd gooide hij tegen een gemiddelde van ruim 100 per beurt en miste dubbel-12 voor een negendarter. De jonge Duitser heeft geen tourkaart en speelt ook nog amper toernooien op het internationale circuit. Toch lijkt zijn ster snel te rijzen, Cullen kan dus een zware pot verwachten.

22.00 uur Max Hopp – Benito van de Pas

Opnieuw wacht er een Duitser voor Benito van de Pas. Big Ben lijkt duidelijk een liefdesrelatie te hebben met het podium van Alexandra Palace. In zijn debuutjaar haalde hij gelijk de laatste-16 en vanaf dat moment is er voor hem altijd succes op het PDC WK. Vorig jaar was hij totaal niet in vorm, maar haalde opnieuw wonderwel de laatste-16. Ditmaal wist hij pas via het achterdeurtje van de PDPA Qualifier het WK te halen en leek eraf te gaan tegen Gabriel Clemens. De Duitser miste vier matchdarts en Big Ben ontsnapte. Max Hopp kende in 2018 zijn doorbreekjaar met twee titels bij de PDC. Een echt vervolg bleef dit seizoen uit. Naast een finale en een kwartfinale op Players Championships en een halve finale op een European Tour was het een erg mager jaar. De drie televisietoernooien sinds de zomer leverden hem maar twee zeges op. Hopp zal blij zijn dat zijn landgenoot Clemens verloor, want die strijd zou erg beladen en veel druk hebben gebracht. Tegelijkertijd wordt er nu een zege verwacht van Maximiser, wat misschien wel net zoveel druk is.

23.00 uur Peter Wright – Noël Malicdem

Peter Wright heeft een jaar met twee gezichten gehad. In de eerste maanden van 2019 moest hij ontzettend veel prijzengeld verdedigen en zo is hij dan ook gezakt naar plaats zeven op de wereldranglijst. Sinds de zomer was toch flink wat te juichen, alleen piekte hij wel vaak op de ‘verkeerde’ momenten. Een finaleplaats op de Champions league of darts leverde hem bijvoorbeeld geen pond op voor de wereldranglijst, net zoals de winst van de World Cup of Darts en de German Darts Masters. De finale van de Grand Slam of Darts was wel goud waard en liet hij nog maar eens zien nog altijd tot grote dingen in staat te zien. Met Noël Malicdem heeft hij een eerste opponent die hem normaal gesproken geen problemen mag opleveren. De Filipijn presteert optimaal in Ally Pally, want voor het tweede jaar op rij won hij zijn eerste ronde. Ditmaal werd Rowby John Rodriguez met liefst 3-0 verslagen, alleen zijn gemiddelde bleef wel steken op 85 per beurt.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship