Connect with us

World Darts Championship

Voorbeschouwing PDC WK Darts 2020: Speeldag 9

Fallon Sherrock PDC WK Darts 2020

Op dag 9 van het PDC WK Darts 2020 gaat het snel, want de laatste acht partijen uit de tweede ronde staan op het menu. Daarbij geen Nederlanders, maar wel hét verhaal van dit WK: Fallon Sherrock. Ze mag haar tweede partij spelen tegen Mensur Suljovic.

13.30 uur Keegan Brown – Seigo Asada

Vrij ongemerkt is Keegan Brown de top-32 binnengeslopen. De Engelsman haalde dit jaar drie halve finales op de Pro Tour, waaronder twee keer van de European Tour. Het bracht hem naar alle televisietoernooien en zodoende dus ook naar de top-32. Toch heeft de wereldkampioen jeugd van 2014 met name sinds de zomer geen al te sterke periode achter de rug. The Needle kampte eerder met depressies en kiest er ook nog altijd om zich niet volledig te focussen op darts. Hij werkt er fulltime bij en zolang hij die combinatie houdt lijkt een volgende stap uitgesloten. Seigo Asada is wel van plan om stappen te gaan maken. De Japanner wist afgelopen jaren al indruk te maken en won in de eerste ronde eenvoudig van Michael Mansell. Inmiddels is hij de onomstreden nummer één van Japan en wil zich komend jaar gaan meten met de grote mannen van de PDC. Asada heeft namelijk aangegeven zich te komen melden op Q-School. Het duel met Brown is voor hem een mooie graadmeter waar hij echt staat.

14.30 uur Simon Whitlock – Harry Ward

De opleving van Simon Whitlock lijkt weer voorbij te zijn. De Australiër had een kleine twee jaar de smaak weer helemaal te pakken, speelde Premier League om afgelopen januari op pijnlijke wijze te worden gepasseerd. Er was al verbazing dat hij niet bij de oorspronkelijke tien namen stond en toen Gary Anderson zich afmeldde werd hij niet als vervanger gekozen. Of dit met elkaar te maken had is de vraag, feit is dat hij vervolgens op de Pro Tour een erg mager jaar heeft gehad. De European Tour kon hem nog wel bekoren met een finale, halve finale en kwartfinaleplaats. Op televisie was het echter zeer mager. Er kwam geen enkele kwartfinale op de scorekaart en zo moet The Wizard vrezen om weer weg te zakken op de ranglijst. Harry Ward is juist omhoog aan het vliegen. In zijn eerste jaar met een tourkaart won Ward gelijk een Players Championship. De tweede helft van het jaar was wel erg mager en ook zijn eerste ronde op het WK tegen Madars Razma hield niet over. Doordat de Let er aan het einde een potje van maakte kon Ward toch nog winnen. In onderlinge duels staan Whitlock en Ward dit jaar op 1-1.

15.30 uur Steve West – Ryan Searle

Het blijft alles of niets voor Steve West. De afgelopen jaren wist hij op de grote televisietoernooien van bijna alle toppers te winnen, om een ronde later er zomaar af te gaan. Ook op de Pro Tour heeft hij weekenden dat alles lukt, om daarna zomaar wekenlang in de eerste rondes te gaan zitten. Het bracht hem naar drie halve finales dit jaar, maar naar weinig televisietoernooien. Zodoende is zijn stek in de top-32 in gevaar. Ryan Searle wist een jaar geleden een indrukwekkende opmars te maken, maar hij is in 2019 behoorlijk stilgevallen. Scorend was zijn eerste partij tegen Robbie King indrukwekkend met negen 180’ers, overall met 87 gemiddeld hield het opnieuw niet over. Bij West en Searle is het dus heel erg de vraag wie er op komt dagen. Die kan namelijk eens eenvoudig weglopen.

16.40 uur Adrian Lewis – Cristo Reyes

Waar is Adrian Lewis toe in staat, het is één van de grote vraagtekens in Alexandra Palace. Op de vloertoernooien laat hij met enige regelmaat leuke dingen zien, maar de televisietoernooien waren dit jaar weer geen pretje. De enige positieve uitzondering daarop was de Grand Slam of Darts. Via een ouderwetse kraker met James Wade haalde hij de kwartfinale, om genadeloos op zijn broek te krijgen van Michael van Gerwen. De soepele worp is bij Lewis verdwenen, net zoals de beleving. Dat laatste lijkt de laatste tijd weer iets meer aanwezig, maar zonder de echte drive komt het niet meer goed met Jackpot. Aan beleving geen gebrek bij Cristo Reyes, wel aan geloof en vertrouwen. De Spanjaard stormde de top-32 binnen en leek op weg naar toernooizeges. Juist op dat moment viel hij weer terug en werd het opeens harken. Dit jaar was zelfs WK-plaatsing lang onzeker en moest The Spartan heel diep gaan om Loucence Ilagan van zich af te schudden. In onderlinge duels staat Lewis liefst 4-0 voor.

20.00 uur Daryl Gurney – Justin Pipe

Het jaar van Daryl Gurney is lastig te omschrijven. Met een titel op de European Tour en een Players Championship zal Superchin content zijn. Dat geldt ook voor halve finales op de World Matchplay, Premier League en European Championship. Daar staan alleen ook flinke misperen tegenover. Zo verdedigde hij vorige maand zijn titel op de Players Championship Finals, om de eerste ronde al te verliezen. In Dublin was het eveneens gelijk klaar op de World Grand Prix. Het komt bij Gurney de laatste maanden regelmatig vermoeid en ongeïnteresseerd over. Het zal voor hem dan ook een uitdaging worden om de focus vast te houden tegen Justin Pipe. The Force is na twee jaar terug op het WK en speelde een bijzonder zware partij tegen Benjamin Pratnemer. De Sloveen verraste met uitmuntend spel, alleen de machtdarts in de vierde set vlogen er niet in. Dat gaf Pipe de kans om het nog om te buigen. In onderlinge duels staat het 2-2 tussen Gurney en Pipe, de enige partij op tv won Pipe in 2017 met 10-9.

21.00 uur Glen Durrant – Damon Heta

Vooraf zou Glen Durrant hebben getekend voor zijn debuutjaar bij de PDC. De huidige Lakeside-winnaar stond drie keer in een halve finale op een groot televisietoernooi en won ook gelijk op de Pro Tour. Toch zijn er ook punten waar de Engelsman duidelijk aan moet werken. Op de televisietoernooien zag je duidelijk dat zijn niveau per wedstrijd minder werd. Fysiek had hij moeite om het vol te houden en de laatste maand van het jaar leek hij zelfs uitgeblust. Met het oog op een mogelijke Premier League-plek is dat wel een issue. Damon Heta is wel een ongelooflijk zware eerste opgave. De Australiër was dit jaar een klasse apart op de Australische Tour en hij liet in de zomer zien dat alle grote mannen moeten uitkijken. Hij won de Brisbane Darts Masters door James Wade, Gary Anderson, Simon Whitlock en Rob Cross te verslaan. In de eerste ronde van het WK werd Jose de Sousa geklopt en zo mag Durrant aan de bak.

22.00 uur Mensur Suljovoc – Fallon Sherrock

Het is hoe dan ook het verhaal van dit WK. Fallon Sherrock wist als eerste dame een wedstrijd te winnen op het wereldkampioenschap door een man te verslaan. Ted Evetts was de pineut en werd in een schitterende partij in vijf sets aan de kant gezet. De grote vraag is nu wel hoe Sherrock ervoor staat voor de tweede partij. De dag na haar zege is ze werkelijk ieder televisie- en radiostation langs geweest, om in de avonduren ook nog een persconferentie te houden in Alexandra Palace. De bonus was de toch wel opmerkelijke uitnodiging voor het World Series-event in New York, tot dit moment voorbehouden aan spelers met een tourkaart. Het is aan Mensur Suljovic om al deze ruis voor hem uit te schakelen. The Gentle kent een wisselvallig jaar. Hij won zowel op de European Tour als de Pro Tour, om ook heel veel halve finales te noteren. De televisietoernooien brachten niet wat hij ervan had verwacht. Alleen de World Series Finals bracht een halve finale, voor de Grand Slam of Darts wist hij zich niet te plaatsen. Met name de Premier League brak het jaar van Suljovic en het lijkt er niet op dat hij nog een jaar het rondreizende circus af zal gaan. Of weet hij dit WK weer te stunten?

23.00 uur Dimitri Van den Bergh – Josh Payne

Dimitri Van den Bergh heeft ruim een week moeten wachten, maar ook hij mag als allerlaatste in actie komen op het PDC WK Darts 2020. De jonge Belg stond twee jaar geleden in de kwartfinale en heeft dus behoorlijk wat druk dit jaar. Op televisie viel Dreammaker misschien in 2019 wat minder op, toch zal hij content zijn over zijn jaar. Op de Pro Tour heeft hij namelijk eindelijk solide weten te presteren met twee finales. Juist op de vloer wilde het maar niet lukken en nu kan Van den Bergh zich eindelijk plaatsen voor de tv-toernooien. De plaats waar hij al vaker vlamt. Zo ook in de WK Jeugd-finale van 2017, toen blies hij Josh Payne volledig weg. Toch heeft Payne dan wel weer al twee toernooien op de Pro Tour weten te winnen en stond begin dit jaar in de kwartfinale van de UK Open. De afgelopen maanden waren de resultaten mager, maar de Engelsman gaf na zijn eerste zege op het WK aan dat hij veel priveproblemen heeft gekend. In Alexandra Palace was de focus er wel weer, want hij won zeer overtuigend van Diogo Portela.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Delen:

Meer over World Darts Championship