Connect with us

World Matchplay

Voorbeschouwing World Matchplay Darts 2019

Gary Anderson opent als titelverdediger de World Matchplay Darts 2019. Favoriet is hij niet, dat is zoals op ieder toernooi Michael van Gerwen. Toch lijkt het toernooi in Blackpool nog nooit zo open te zijn geweest. De absolute topvorm bij de favorieten is er niet en de uitdagers staan heel hard op de deur te kloppen. Het kan dan ook wel eens een week vol verrassingen worden in de Winter Gardens.

Twee topfavorieten zijn wankel

De twee topfavorieten op de televisietoernooien in de afgelopen jaren zijn overduidelijk overduidelijk Van Gerwen en Anderson. Samen hebben ze ook het gros van de titels verdeeld, al is het veelzeggend dat juist in de afgelopen twaalf maanden de verdeling van de tv-titels groot is. Daryl Gurney, Gerwyn Price, James Wade en Nathan Aspinall wonnen allemaal een Major. Van Gerwen kan wel zeggen dat hij in 2019 de belangrijkste titels heeft gepakt, want zowel het wereldkampioenschap als de Premier League schreef hij op zijn naam. Zijn absolute topniveau haalde hij niet. Deels is het veelzeggend dat het genoeg was om toch de League te winnen, maar de tikken kwamen daarna. De World Cup of Darts was ondermaats en de drive op de World Series leek de afgelopen twee weken ook niet groots. Door rugklachten heeft Anderson in 2019 de Premier League overgeslagen en naast een zestal vloertoernooien nauwelijks wat gespeeld. Samen met Peter Wright won hij wel de World Cup of Darts, maar bij hem is de topvorm simpelweg nog ver te zoeken. En zeker het lange format dat op de World Matchplay wordt gehanteerd lijkt op voorhand een struikelblok te worden.

De uitdagers staan in de rij

Door de dominantie van Phil Taylor in Blackpool zijn er maar drie voormalig winnaars in het huidige deelnemersveld: Van Gerwen, Anderson en James Wade. The Machine is ook gelijk één van de vele uitdagers die zomaar voor een sensatie kan gaan zorgen. Het verschil dit jaar tussen Wade, Wright, Daryl Gurney, Price en Rob Cross is niet groot geweest. Michael Smith en Mensur Suljovic zijn misschien iets minder in vorm, dat kan zomaar omslaan. En dan vergeten we nog Nathan Aspinall. The Asp stond in de halve finale van het WK en won zowel de UK Open als de US Darts Masters. Als er iemand momenteel niet te stoppen lijkt op televisie is het de jonge Engelsman wel.

Loodzware route voor Mighty Mike

De afgelopen twee jaar verloor Van Gerwen al vroegtijdig in Blackpool. Hij zal dit jaar top moeten zijn om zich er doorheen te knokken, want de route richting de halve finale is al loodzwaar. Steve Beaton is op papier een mooie opwarmer, daarna wacht al Adrian Lewis of Lakeside-kampioen Glen Durrant. Gezien de huidige vorm van met name Lewis, die het helemaal kwijt lijkt, is een confrontatie met Durrant in de maak. In de kwartfinale wacht vervolgens Wade, Suljovic of één van de Nederlanders: Jeffrey de Zwaan en Jermaine Wattimena. Zonder de hoogste versnelling van Mighty Mike lijkt dit vragen om problemen.

The Asp

Zeker aangezien in de halve finale Gary Anderson al zou kunnen staan te wachten. De Schot moet dan wel eerst zien af te rekenen met Danny Noppert, waarop ook hij een loodzware tweede ronde kan krijgen met Aspinall. Michael Smith, Jamie Hughes, Dave Chisnall en Max Hopp vormen een kwartet waarin de verschillen wel heel klein lijken. Puur op vorm is Aspinall de favoriet om de halve finale te halen, maar op ervaring zou Anderson het wel eens kunnen redden.

The Iceman of Voltage

Gaat Cross eindelijk zijn belofte waarmaken? Voltage won anderhalf jaar geleden de wereldtitel, daarna is de prijzenkast angstig leeg gebleven. Eén vloertitel en een World Series-event kwamen erbij in 2018, in 2019 won de nummer twee van de wereld nog niéts. Chris Dobey is in de eerste ronde een gevaarlijke horde, net zoals daarna hoogstwaarschijnlijk Krzysztof Ratajski. In de kwartfinale wacht op papier Gerwyn Price. Cross en Price zijn de duidelijke favorieten, waarbij de telkens terugkerende slechte partij van Cross hem wel eens uit de halve finale kan houden.

Snakebite is terug

In het onderste kwart zal met name Daryl Gurney gedacht hebben dat hij er wel eens doorheen kon komen. De zaken zijn de laatste weken toch veranderd. Superchin speelde bedroevend op de World Series en verloor afgelopen weekend met 8-0 van Wade, met een gemiddelde van nog 78 per beurt. Waar zijn vertrouwen een tik kreeg, is Wright juist niet te houden. Snakebite won de German Darts Masters en vervolgens ook eens twee vloertoernooien. Hij komt weer vol vertrouwen naar Blackpool en heeft eigenlijk wel een heel gunstige loting. Vincent van der Voort wacht in de eerste ronde, die hij deze week nog versloeg. Fast Vinnie heeft daarnaast altijd veel moeite met de hitte in Blackpool. Simon Whitlock of John Henderson mag in de tweede ronde ook geen problemen opleveren, waarop de kwartfinale al bereikt is tegen – op papier – Gurney. Zowel Ricky Evans, Jonny Clayton als Keegan Brown kunnen de wankele Noord-Ier echter zomaar omduwen. Het maakt Wright duidelijk de favoriet om vanuit dit kwart de halve finale te bereiken.

Loting en speelschema World Matchplay 2019

Delen:

Meer over World Matchplay