Connect with us

World Darts Championship

Vuur bij The Iceman dooft te snel in boeiend gevecht: Wright finalist op WK

Peter Wright US Darts Masters

Peter Wright is de eerste finalist van het PDC WK Darts 2020. In de halve eindstrijd rekende hij vanavond in een zinderend Ally Pally met 6-3 af met de nummer drie van de wereld, Gerwyn Price. Derhalve staat Snakebite voor de tweede keer na elf deelnames in de finale van het WK.

Wright haalt zijn gram bij schreeuwende Price

Set één begon gelijk met het nodige gebrul van een uitzinnige Price, maar een ijskoude Wright liet zich er niet gek door maken. De Engelsman zorgde direct voor een break met onder meer zijn eerste 180’er in de vijfde leg: een 81-finish bracht hem op 3-2 in legs en 1-0 in sets. Veelzeggend was dat Wright, die zich duidelijk ergerde aan het geschreeuw van Price, even op de schouder van de Welshmen tikte om hem te laten weten wie de eerste set had gepakt.

The Iceman slaat terug

In de tweede set was Price duidelijk wat minder uitbundig. De plaagstoot van Wright na de 1-0 leek The Iceman behoorlijk dwars te zitten. Verder verliep de set identiek aan de eerste: er was een vijfde leg nodig, en die leverde een break op. Ondanks een gemiddelde van ‘slechts’ 89.75 tegenover de 98.47 van Wright, die ook nog een 131-finish gooide, ging de set met 3-2 naar Price. Dat leverde toch weer een uitbarsting en zelfs bijna een opstootje op. De messen waren duidelijk geslepen.

Gemiddelde Wright bijna 20 punten hoger

In de derde set zette Price zijn goede vorm uit set twee door. Hij weet via tripple-20 en tops een 100-finish te gooien en pakte daarmee een 3-1 in legs: het bracht The Iceman op een 2-1 voorsprong in sets, ook al bleef het gemiddelde van Wright telkens ruim tien punten hoger. In de vierde set wist Snakebite dat verschil wél uit te buiten: tamelijk simpel won hij deze met 3-0 in legs en kwam hij dus weer op gelijke hoogte in sets. Het verschil in gemiddelde was ondertussen vergroot tot zelfs bijna twintig punten: amper 88 van Price tegenover ruim 107 van Wright in de set.

Set vijf begon Wright met de dertiende en daarna ook gelijk de veertiende 180’er van de partij. De excentrieke darter greep dan ook de eerste leg, die was geopend door Price. De tweede set ging eveneens naar Wright, maar daarna miste de Schot een groot aantal dubbels en zag hij Price terugkomen tot 2-2. Doordat Wright zich nipt op tijd herstelde en finishte op 81 sleepte hij alsnog de vijfde set in de wacht.

Slordig finishen over en weer

In set zes kreeg zowel Wright als Price nóg meer moeite met de dubbels. Zo waren bij 1-1 in legs voor dubbel-10 zelfs drie pijlen niet voldoende voor Wright, waarna Price hem brak en gelijk doorpakte voor 3-1 in legs en 3-3 in sets. Zo bleef het heen en weer vallen in een gelijkwaardige en uiterst onvoorspelbaar verlopende wedstrijd.

In set zeven leek Price het juist op een cruciaal moment even kwijt te staan. Het liep uit op 2-2 in legs, met dus een beslissende eigen leg die hem op 4-3 in sets kon brengen. The Iceman bleek echter niet ijskoud, want zijn pijlen zaten telkens volle centimeters verwijderd van waar hij op mikte. Snakebite profiteerde optimaal en brak.

Het vuur bij The Iceman lijkt gedoofd

Dat Wright alwéér op voorsprong kwam leek een mokerslag voor Price te zijn. Op het dieptepunt gooide hij, zonder al te veel emotie, zelfs een 25’er. Het vuur was gedoofd bij The Iceman, en dat was een buitenkansje voor Snakebite. Door 3-1 te winnen in legs vergrootte hij het verschil in sets voor het eerst tot twee: 5-3.

En ook in set negen produceerde Price, die na de break tussen set zeven en acht als een ander persoon terug leek te zijn gekomen, teveel afzwaaiers tegenover een veel constantere en meer zekere Wright. Zonder al te veel moeite liep de Schot, ondanks drie gemiste matchdarts bij een 2-1 in legs, uit naar wederom een 3-2 in legs: 6-3 in sets (na in totaal zeven gemiste matchdarts) en dus een finaleticket. Daarin wacht de winnaar van de partij tussen Michael van Gerwen en Nathan Aspinall.

Speelschema PDC WK Darts 2020

Prijzengeld PDC WK Darts 2020

Delen:

More in World Darts Championship