Connect with us

World Darts Championship

Wade boos over WK-boete van 5.000 pond

James Wade PDC WK Darts 2019 (1)

James Wade heeft een boete van 5.000 pond ontvangen voor zijn misdragingen tijdens het afgelopen PDC World Darts Championship. Ondanks dat het toernooi al bijna een half jaar geleden is gehouden, heeft de DRA nog altijd geen officieel statement afgegeven. De straf is dan ook door Wade zelf naar buiten gebracht.

Uitbarsting tegen Asada

Het ging voor Wade mis in de eerste ronde van het WK. Hij had het erg moeilijk met Seigo Asada. Na het winnen van een set begon hij opeens recht in het gezicht van de Japanner te juichen. De agressieve wijze waarop dit gebeurde en zijn bizarre uitspraken na afloop zorgden ervoor dat er een onderzoek werd gestart door de DRA (Darts Regulation Authority).

DRA zwijgt zelf over sanctie

De straffen van de DRA lopen de laatste tijd hoog op. Gerwyn Price ontving voor zijn diverse misdragingen tijdens de Grand Slam of Darts een boete van 21.500 pond. Hij is hier tegen in beroep gegaan. Wade is nu bestraft voor 5.000 pond. Vreemd genoeg communiceert de DRA, de tuchtcommissie van de PDC, zelf nog altijd niets over de sanctie. In een gesprek met Metro laat Wade zijn onvrede weten over de strafmaat.

Niet meer naar psychiater

“De DRA heeft geen rekening gehouden met mijn stoornis omdat ik heb geweigerd om een psychiater te bezoeken. Dat heb ik zes jaar lang gedaan en daar ben ik klaar mee, dat ga ik niet meer doen.” Het is uitgebreid gedocumenteerd dat Wade manisch depressief is. “Ik moest van de DRA bewijzen dat ik manisch depressief ben en ADHD heb. Ze weten dat ik daar last van heb, maar ze willen er bewijs voor. Ik heb in mijn leven al zoveel tests ondergaan, dat wil ik niet meer. Ik betaal dan nog liever die vijfduizend pond boete en dan hoop ik dat de DRA mij een keer zat is.”

Steeds meer spelers met mentale problemen

Tegelijkertijd stipt Wade een huidig probleem aan. “Hopelijk krijgen andere spelers hier geen last van. Er zijn veel andere darters die mentale problemen hebben, maar er niet over praten. Ik wil proberen deze spelers te helpen. Een mentale ziekte wordt door veel mensen niet erkent omdat er geen pleister of litteken zichtbaar is.” De laatste jaren zijn er steeds meer spelers naar voren gekomen met hun verhaal over mentale problemen. Keegan Brown en Stephen Bunting hebben hier last van en vrij recent heeft ook Luke Humphries naar buiten gebracht onder meer paniekaanvallen te hebben.

Delen:

Meer over World Darts Championship