Connect with us

European Championship

Wade pakt titel op verrassend European Darts Championship

James Wade heeft het European Darts Championship 2018 gewonnen. De linkshander won in 2014 The Masters en nu vier jaar later is het raak voor zijn achtste major-titel. Het was voor The Machine een zwaar toernooi, waarbij hij matchdarts overleefde tegen Gerwyn Price én Max Hopp, toch wist hij Simon Whitlock te verslaan in de finale. Daarmee is de kersverse vader terug in de top, nadat hij een jaar werd gepasseerd voor de Premier League Darts. Het levert hem 100.000 pond op.

Waanzinnige halve finales

Beide halve finales gingen tot het gaatje, waarbij de nieuweling het uiteindelijk aflegde door een voorsprong om zeep te helpen. Simon Whitlock en Joe Cullen bleven lang bij elkaar in de buurt, tot The Wizard in de zestiende leg niet in vijf beurten uit was. Cullen brak en kwam op 7-10. Daarna volgden drie moeizame legs van Rockstar, maar mocht hij in de slotleg toch aanleggen vanaf 83. Dubbel-9 werd gemist en Whitlock vuurde een 110-finish uit. Max Hopp was tegen James Wade de gehele partij in controle. Vanaf 3-3 liep de Duitser naar 3-7 en 5-9. Vanaf dat moment begon de Duitser te bibberen. The Machine kwam dichterbij en met een 100-finish was het 8-9. Hopp gooide daarna wel een 78-finish om op matchpoint te komen, om twee legs later drie matchdarts te missen. In de slotleg liep hij achter Wade aan en de Engelsman maakte het af met een 102-finish.

Uitgebluste mannen slepen zich naar het einde

Met name in de eerste legs had Whitlock de overhand, maar kon dat nog niet omzetten in een ruime voorsprong. Hij kwam op 3-1, voor Wade terug wist te slaan. In het tweede deel van de finale ging het volledig op beurt, al had The Wizard twee keer een derde dart nodig met Wade op een dubbel. Na de tweede onderbreking liep het ook naar 7-7, voor er een kleine kans kwam voor Whitlock. Hij miste bulls-eye voor de 130-finish en zo hield Wade het voortouw. De Australiër maakte uit de derde pauze toch weer gelijk, gevolgd door een solide leg van Wade (8-9). Hij vond daarop een 180’er en zette zich weg op 40. Whitlock kreeg 116 niet uit en pardoes was de break een feit. Wade knalde er nog een maximale score achteraan en maakte het af.

European Darts Championship 2018: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over European Championship