Connect with us

Premier League Darts

Whitewashes in Premier League Darts

Michael van Gerwen Premier League Darts 2019 Dublin

Tien keer is een speler zonder een leg te hebben gewonnen tijdens een wedstrijd van de Premier League Darts weer van het podium vertrokken, een zogenaamde whitewash. Een pijnlijke ervaring, maar het kan zelfs de beste speler ooit overkomen.

Lloyd deelt eerste uit

In 2007 was Terry Jenkins de eerste speler die met een dikke vette nul achter zijn naam eraf werd gegooid. Colin Lloyd was de dader die de eerste whitewash in de geschiedenis van de Premier League Darts noteerde. Een jaar later was het Phil Taylor die Wayne Mardle op een pak rammel presenteerde, niet geheel toevallig een paar maanden nadat Hawaii-501 juist van The Power had gewonnen op het PDC World Darts Championship.

Zelfs The Power over de knie

Er volgde een droogte van vier jaar, voor James Wade 8-0 op het bord zette tegen Simon Whitlock. Daarmee was het ook gelijk gedaan met de droogte, want vanaf 2014 is het telkens raak. Zelfs Phil Taylor moest eraan geloven. Hij verloor met 7-0 van Michael van Gerwen en werd daarmee de eerste speler die zowel een whitewash uitdeelde als ontving in de Premier League Darts. Een jaar later zou James Wade hem daarin volgen, ook The Machine verloor van Mighty Mike. Van Gerwen is verantwoordelijk voor drie van de tien whitewashes, hij zette ook Adrian Lewis zo aan de kant in 2017.

Eén spookwhitewash

In de geschiedenisboeken staat nog een elfde whitewash. Peter Wright won namelijk in 2017 met 7-0 van Kim Huybrechts. Deze wedstrijd is echter nooit gespeeld. Op Judgement Night hadden de twee tegen elkaar moeten spelen, maar de moeder van Huybrechts overleed op die dag. De Belg kon logischerwijs niet spelen en de reglementen van de Premier League gaven aan dat een uitslag in dat geval op 7-0 wordt genoteerd.

Alle whitewashes in de Premier League Darts

2007 Colin Lloyd Terry Jenkins 8-0
2008 Phil Taylor Wayne Mardle 8-0
2012 James Wade Simon Whitlock 8-0
2014 Michael van Gerwen Phil Taylor 7-0
2015 Michael van Gerwen James Wade 7-0
2016 Dave Chisnall Robert Thornton 7-0
2016 Phil Taylor Robert Thornton 7-0
2017 Michael van Gerwen Adrian Lewis 7-0
2018 Michael Smith Raymond van Barneveld 7-0
2019 James Wade Daryl Gurney 7-0
Delen:

Meer over Premier League Darts