Connect with us

World Grand Prix

Whitlock slaat comeback Suljovic af voor finaleplaats

Simon Whitlock Darts PDC

Simon Whitlock heeft zeer verrassend de finale van de World Grand Prix bereikt. De Australiër overleefde in de eerste ronde een matchdart tegen Christian Kist, maar won nu met 4-3 in sets van Mensur Suljovic. De Oostenrijker leek een comeback te voltooien, maar kon in de slotset de druk toch niet aan. Met de finaleplaats heeft Whitlock zich ook geplaatst voor de Grand Slam of Darts.

Whitlock slaat een vroeg gat

Beide darters begonnen erg sterk aan de partij, waarbij Whitlock de beslissende tikken wist uit te delen. Dat deed hij met een 101-finish voor 1-1, gevolgd door zijn tweede 180’er en een 144-finish. Suljovic kon nog wel een vijfde leg afdwingen, maar daarin wist de Australiër toch weer een 15-darter te overleggen. Suljovic probeerde zich in de tweede set te herpakken en begon sterk met een 154-finish, drie missers op de dubbels waren in de derde leg cruciaal. Whitlock pakte de break en maakte het ondanks een 180’er van Suljovic met een 14-darter af.

The Gentle komt niet met versnelling

Met de voorsprong op zak werd The Wizard slordig op de openingsdubbels, maar zette dat in de openingsleg nog recht met een 111-finish. Zes openingsmissers waren in de tweede leg er toch duidelijk te veel en Suljovic pakte daarop ook de break met een 13-darter. Ook in de vierde leg miste Whitock een volle beurt om de leg te openen en kwam The Gentle terug tot 2-1. De onderbreking deed Whitlock daarop goed, om gelijk weer te breken met een 109-finish. Drie missers wist hij door een 90-finish recht te zetten, om de vierde leg toch weer te openen met drie missers. Suljovic was ditmaal alleen ook aan het einde van de leg slordig en kwam daardoor toch weer twee sets achter te staan.

De druk neemt toe voor The Wizard

In het zicht van de haven begon Whitlock sterk met een 180’er, waarop Suljovic gelijk maakte met een 15-darter en brak met een 137-finish. Whitlock brak echter terug met een schitterende 12-darter, om in de vijfde leg geen triples te gooien. Daardoor kwam Suljovic terug tot 3-2 in sets en kon opnieuw de druk opvoeren. Dat lukte uitstekend, want Whitlock kon de triples steeds minder makkelijk vinden. Dat gaf The Gentle de kans om in de legs weg te lopen en in drie legs tijd een zevende en beslissende set af te dwingen.

Druk is opeens weer verlegd

Het juiste gevoel kon The Wizard niet zomaar terugtoveren en begon de zevende set ook met een volle beurt aan missers. Suljovic beukte ondertussen door met alweer een 180’er en pakte de break met een 96-finish. Hij opende zijn eigen leg ook gelijk weer sterk, voor Whitlock met zijn rug tegen de muur toch nog wist te versnellen. Hij vuurde een 180’er en een 80-finish om het initiatief over te nemen. In de derde leg vond de Aussie namelijk wel gelijk de openingsdubel, gooide nog een 180’er en tops voor matchpoint. De druk was opeens weer volledig bij Suljovic gelegd en de Oostenrijker vond pas met zijn vijfde dart de openingsdubbel. Whitlock gooide wel gelijk tops en kon vervolgens in alle rust naar de 74-finish toewerken.

Delen:

Meer over World Grand Prix