Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2018: Komt er een rigoureuze schoonmaak?

De tien namen voor de Premier League Darts zijn ieder jaar redelijk goed in te vullen, voor 2018 is dat wel een ander verhaal. In onze terugblik op 2017 werd al duidelijk dat er een machtsovername plaats heeft gevonden. De grote vraag is of de PDC en SkySports het ook aandurven om rigoureus de bezem er doorheen te halen. De cijfers zijn duidelijk: Er moet een forse vernieuwing komen.

Vier vaste waarden maken zich ook waar

De top-4 van de wereld plaatst zich automatisch voor de Premier League Darts. Wie er nummer vier zal zijn is nog de vraag, maar de beste drie staan ook ver boven de rest. Niet alleen qua prijzengeld, maar ook als je kijkt naar hun prestaties in 2017. Om een overzicht te geven hoe de spelers nou eigenlijk op alle grote televisietoernooien hebben gepresteerd, hebben we onderstaande tabellen gemaakt. De groen gedrukte vakken geven aan dat een speler minimaal een kwartfinale heeft gehaald. Aangezien de beste tien spelers van de wereld verzameld moeten worden in de Premier League is het halen van kwartfinales toch wel een vereiste. Michael van Gerwen, Peter Wright en Gary Anderson haalden op zeven, acht en vijf toernooien minimaal de kwartfinale.

Chisnall haalt geen enkele kwartfinale

Als we kijken naar de rest van de spelers uit de Premier League Darts 2017 wordt heel duidelijk zichtbaar hoe groot het slagveld wel niet is. Raymond van Barneveld houdt zich goed staande met drie kwartfinales en een halve finale. De Nederlander heeft alleen afgelopen maand erg matig gepresteerd. In die slotmaand heeft James Wade zijn seizoen nog een klein beetje weten te redden met een kwart- en halve finaleplaats. Alles daarvoor was ronduit dramatisch. Dat kan ook voor Adrian Lewis worden gezegd, die mede door blessures sinds de zomer simpelweg niets meer heeft laten zien. Jelle Klaasen en Kim Huybrechts haalden samen maar één kwartfinale en zijn mede door blessures niet in het stuk voortgekomen. Het meest pijnlijk is het rijtje van Dave Chisnall. Chizzy haalde in 2017 geen enkele kwartfinale! Naast de top-3 van de wereld lijkt dan ook alleen Van Barneveld zeker van een ticket voor de Premier League 2018.

Namen van links naar rechts: MvG (Michael van Gerwen), PW (Peter Wright), GA (Gary Anderson), DC (Dave Chisnall), RvB (Raymond van Barneveld), JW (James Wade), AL (Adrian Lewis), JK (Jelle Klaasen), KH (Kim Huybrechts). Note: Phil Taylor is in deze lijst niet opgenomen, omdat hij heeft aangegeven te stoppen.

De uitdagers staan klaar

Het is dan ook tijd voor nieuwe aanwas en die is er gelukkig. Daryl Gurney en Mensur Suljovic zijn momenteel de nummers vier en vijf van de wereld. Zij strijden dan ook om het vierde rechtstreekse ticket voor de Premier League Darts, maar eigenlijk is dat slechts een formaliteit. Met zeven en zes kwartfinales of beter op tv plus allebei een gewonnen tv-toernooi zitten ze absoluut in de League. Nog zonder bokaal, maar wel met het mooiste verhaal van 2017 kan Rob Cross ook niet worden genegeerd. Lange tijd leek het erop dat het voor Cross misschien verstandig was om een jaar te wachten, in het najaar haalde hij echter vier kwartfinales of beter en alleen Van Gerwen wist hem nog van meer af te houden. Daar komt bij dat de spoeling van Engelse spelers flinterdun aan het raken is.

Drie man haalden verrassend een major-finale

Bij de uitdagers staan verder drie spelers die in 2017 een major-finale hebben gehaald. Simon Whitlock combineerde dat met twee kwartfinales, maar zijn slottoernooien waren wel echt heel slecht. Toch lijkt de Australiër terug te keren in de Premier League, want de markt Down Under moet tenslotte ook bediend worden. Kyle Anderson had dit stokje over kunnen nemen, maar het lijkt voor hem nog te vroeg. Uitschieters op de Auckland Darts Masters en European Championship waren niet genoeg voor een invitatie. Dat lijkt ook het geval voor Gerwyn Price. De Welshman haalde de finale van de UK Open, om vervolgens toch niet door te drukken. Met name het niveau in zijn slechte partijen moet echt nog omhoog. Jonny Clayton haalde zeer verrassend de finale van de Players Championship Finals, alleen dit kwam wel echt uit de lucht vallen. Ook voor hem is de Premier League nog te vroeg.

Verrassende outsiders

Andere namen die kijkend naar het halen van kwartfinales in 2017 in beeld komen zijn Michael Smith, Alan Norris en Robert Thornton. Smith won een European Tour, stond in 2016 al in de League en liet af en toe weer goede dingen zien. Op dit moment lijkt het al alleen nog te vroeg. Norris en Thornton zijn twee namen die je niet snel verwacht, want met name de Schot is juist aan een vrije val bezig. Het tweetal haalde wel allebei op twee televisietoernooien de kwartfinale. Iets dat slechts elf andere spelers kunnen zeggen.

Namen van links naar rechts: DG (Daryl Gurney), MS (Mensur Suljovic), SW (Simon Whitlock), MS (Michael Smith), GP (Gerwyn Price), RC (Rob Cross), KA (Kyle Anderson), JC (Jonny Clayton), AN (Alan Norris).

Nog strijden voor twee plaatsen

Het is dus de vraag in hoeverre de PDC en Sky Sports durft door te selecteren. In de afgelopen jaren was het een beetje de regel om twee spelers te verversen, dat zullen er nu op zeker meer worden. Op dit moment kun je acht namen zo goed als zeker invullen:

1. Michael van Gerwen
2. Peter Wright
3. Gary Anderson
4. Raymond van Barneveld
5. Daryl Gurney
6. Mensur Suljovic
7. Simon Whitlock
8. Rob Cross

Zij zullen een uitnodiging ontvangen voor de Premier League Darts, waardoor er nog ruimte is voor twee spelers. Zoals ieder jaar zal het PDC World Darts Championship doorslaggevend zijn. Haalt een speler die niet bij deze acht namen zit de halve finale van het WK, dan kan hij zichzelf komen melden in de League. Mocht dat niet gebeuren, dan ligt het dus echt aan de organisatie. Worden er veilige keuzes gemaakt door Chisnall, Lewis of Wade nog een keer uit te nodigen, of wordt er echt volledig nieuwe groep het podium opgestuurd met Gerwyn Price, Michael Smith en Kyle Anderson? Op 1 januari weten we de uitkomst!

Delen:

Meer over Premier League Darts