Connect with us

Premier League Darts

Wie van de 3 valt er af voor de Premier League Darts 2019?

De tien namen voor de Premier League Darts 2019 zullen rondom de WK-finale op Nieuwjaarsavond bekend worden gemaakt. Eigenlijk is er nog maar één vraag die beantwoord zal moeten worden. Wie valt er af? Er zijn elf kandidaten en drie daarvan zitten in de gevarenzone. Het is aan de PDC en SkySports om er één te laten vallen óf komt er een konijn uit de hoge hoed?

Acht darters zijn zeker

De top-4 van de wereld is automatisch geplaatst voor de Premier League Darts. Voor aanvang van de finale worden deze plaatsen bezet door Michael van Gerwen, Rob Cross, Peter Wright en Gary Anderson. Michael Smith kan bij een wereldtitel in dit rijtje komen te staan en Anderson eruit duwen. Veel maakt het niet uit, want zowel Smith als Anderson krijgen op zeker een uitnodiging. Dat geldt ook voor Daryl Gurney (winnaar Players Championship Finals), Gerwyn Price (winnaar Grand Slam of Darts) en Mensur Suljovic (winnaar German Darts Masters, finalist World Matchplay). Zo blijven er nog twee plaatsen over.

Wade verpest het voor zichzelf

James Wade leek een zekerheidje voor de Premier League nadat hij in het najaar zowel het European Championship als de World Series Finals won. Op het WK verpest hij het alleen voor zichzelf. Tegen Seigo Asada ging The Machine volledig buiten zijn boekje, brulde recht in het gezicht van de Japanner en deed na afloop bizarre uitspraken. Hij kwam met een officieel statement dat hij een hypomanische episiode had gehad. Dat Wade manisch depressief is, is uitgebreid gedocumenteerd. De Engelsman liet zich verderop in het toernooi echter weer gelden. Tegen Ryan Joyce liet Wade zich weer gaan en daardoor geeft hij de PDC alle reden om hem voor het tweede jaar op rij uit de League te houden. Ook qua ranking, hij is de nummer tien van de wereld.

Van Barneveld en zijn slotjaar

Voor Raymond van Barneveld moet 2019 een schitterend einde worden van zijn glansrijke carrière. De vijfvoudig wereldkampioen heeft een heel zwaar jaar achter de rug, waarin hij zich met name vanaf de zomer totaal niet meer heeft laten zien. Kijk je puur naar resultaten, dan is het erg lastig om Barney op te nemen in de League. Toch is de kans groot dat RvB bij de tien namen zal staan, daarover is PDC-baas Barry Hearn duidelijk geweest. Van Barneveld heeft in zijn lange carrière veel betekend voor de dartssport en voor de groei van de PDC. Hij is daarnaast simpelweg een kaartjesverkoper. Niet alleen voor kaartjes in de zaal, maar Barney zorgt ook voor hogere kijkcijfers. Het hielp de Nederlander daarnaast dat naast hemzelf er nog veel grote namen al vroeg in het WK sneuvelden, waardoor het allemaal net de goede kant uit lijkt te vallen.

Whitlock, het gemakkelijke slachtoffer?

In 2018 kwam Simon Whitlock toch wel weer vrij verrassend terug in de Premier League. Een uitstekende start werd besloten met een uiteindelijk achtste plaats. De rest van zijn jaar was solide. Finales op de European Tour, kwartfinales op de Grand Slam of Darts, World Matchplay en World Series Finals. De klapper was de finale van het European Championship, waarin hij verloor van James Wade. Die verloren partij lijkt nu wel eens duur te kunnen worden. De laatste maand van het jaar was namelijk heel mager, met een onthutsende nederlaag op het WK tegen Ryan Joyce. Whitlock staat op de wereldranglijst negende en daardoor net zoals Wade op de wip. Gevoelsmatig is The Wizard een makkelijk slachtoffer om aan de kant te worden gezet.

Konijn uit de hoge hoed?

Het WK Darts heeft het de PDC in ieder geval niet moeilijker gemaakt. Er zijn geen uitdagers geweest die duidelijk hun stempel hebben gedrukt. Grote verrassingen waren er voldoende, spelers die het daarna wisten door te zetten ook. Met name Nathan Aspinall met ook in de halve finale uitmuntend spel. Maar hij staat nog altijd buiten de top-32 van de wereld. Wil hij stijgen, zal hij goed moeten spelen op de Pro Tour. In combinatie met de League is dat eigenlijk niet te doen. Het is gebruikelijk dat de PDC ieder jaar één nieuw gezicht in de Premier League wil zetten. Dat zou in 2019 dus anders zijn, of komt er toch een konijn uit de hoge hoed? Een realistische optie daarvoor is eigenlijk niet te vinden. De vraag is dus simpel, wie van de 3 valt er af?

Onze prognose: De 10 namen

  1. Michael van Gerwen
  2. Rob Cross
  3. Peter Wright
  4. Gary Anderson
  5. Daryl Gurney
  6. Michael Smith
  7. Gerwyn Price
  8. Mensur Suljovic
  9. James Wade
  10. Raymond van Barneveld
Delen:

Meer over Premier League Darts