full screen background image
Gary Anderson PDC WK Darts 2017

Anderson in derde WK-finale op rij dankzij 157-finish tegen Wright

Gary Anderson staat voor het derde jaar op rij in de finale van het PDC World Darts Championship. In de halve finale nam hij een snelle 2-0- en 3-1-voorsprong tegen Peter Wright, maar zag vervolgens zijn landgenoot terugkomen tot 3-3. Snakebite leek de overhand te pakken, juist op dat moment poeierde Anderson er een cruciale 157-finish in om toch weg te lopen. Wright won vervolgens geen leg meer en zo werd het 6-3.

Sublieme vijfde leg Anderson

De eerste die pijlen van 2017 waren van Wright direct goed voor een 180’er, maar op de dubbels kwam de Schot direct in de problemen. Zes gemiste pijlen zorgden ervoor dat hij werd gebroken, gevolgd door de eerste maximale score van Anderson. De titelverdediger kon ook de derde leg pakken na weer een gemiste dubbel van Wright voor 3-0. Het leek vervolgens even hard te gaan, want door een 14-darter en een 127-finish op bulls-eye was het in de tweede set alweer 2-0. Wright profiteerde in de derde leg wel en dwong met een 12-darter een vijfde leg af. Daarin opende Anderson met twee keer 180 op rij voor 2-0 in sets.

Weer twee 180’ers in vijfde leg

Toch kwam Wright steeds beter in de partij, waarbij de gemiddeldes van beide Schotse darters inmiddels ruim boven de 100 per beurt lagen. Wright kwam in de derde set op 1-2, counterde de 180’er van Anderson met zijn maximale score en won de set via dubbel-18. Vanaf dat moment was Snakebite scorend volledig de baas op het podium. Hij miste alleen in de eerste leg een volle hand voor de break en ook in de tweede leg gingen er nog eens drie pijlen mis. Anderson gooide 118 uit (2-0), gevolgd door finishes van 118 en 116 van Wright. Zo kwam er opnieuw een vijfde leg, waarin Anderson het presteerde om opnieuw twee 180’ers te gooien voor 3-1.

Alles is weer gelijk

Het leek nu hard de kant uit te gaan van de tweevoudig titelverdediger. Met twee pijlen werd 69 weggepoetst, om zijn eigen leg met een 79-finish te pakken. Anderson miste twee pijlen voor de set vanaf 64 en zag Wright terugkomen met een 80-finish om weer een vijfde leg af te dwingen. Nu bleven de 180’ers uit van Anderson, miste hij bulls-eye vanaf 124 en kwam Wright terug met een 90-finish. Snakebite bleef zijn landgenoot steeds beter bij en dwong weer een vijfde leg af in de set van Anderson. Opnieuw vond die geen maximale score, miste twee pijlen vanaf 68 en zo was het pardoes alweer 3-3 in sets.

157-finish

Dit leek het moment te worden dat juist Wright weg kon gaan lopen, om in de openingsleg van de zevende set drie pijlen vanaf 40 onbenut te laten. Met een 61-finish werd het wel gelijk, maar in de vierde leg deelde Anderson de definitieve tik uit. Hij knalde er een 157-finish in met Wright op 70 en liep vervolegns hard weg. Drie 180’ers voor een 11- en 12-darter brachten de achtste set naar 2-0, om ook 25 weg te poetsen voor de 5-3-voorsprong in sets. De pijp was leeg bij Wright, die nog een 121-finish om zijn oren kreeg en tops miste voor een 82-finish. De eerste matchdart liet Anderson ontbenut, alleen afstraffen deed Wright niet meer. Zo was het alsnog gedaan.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: