full screen background image
PDC World Darts Championship Alexandra Palace 2017

PDC WK Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 11

Op dag 11 van het PDC World Darts Championship 2017 gaat het echt hard. De laatste vier partijen van de tweede ronde worden gespeeld en vervolgens gaat in de avond ook al de derde ronde van start. Daardoor zien we Jelle Klaasen aanleggen voor de tweede ronde, terwijl in de avond Benito van de Pas en Raymond van Barneveld al gaan gooien om zich te plaatsen voor de kwartfinale.

Kim HuybrechtsMax Hopp

Op voorhand had Kim Huybrechts misschien wel de zwaarste loting van alle 32 geplaatste spelers. Op de opgeschoonde Pro Tour-ranglijst zonder de top-32 spelers was James Wilson namelijk als eerste geëindigd. Zeer overtuigend werd de Engelsman echter aan de kant gezet. Met een gemiddelde tegen de 100 per beurt en met name 9 uit 14 op de dubbels was er voor Wilson geen houden aan. Huybrechts zette daarmee zijn kandidatuur nog maar eens aan om nu toch echt door te gaan dringen tot de top-10 van de wereld, iets waar The Hurricane al een aantal jaar tegenaan hikt. Vorig jaar kwam er voor het eerst de uitnodiging voor de Premier League, alleen de vervolgstap bleef uit. Dit najaar kreeg hij twee keer de kans om dat wel te doen. Op de World Grand Prix trof hij in de kwartfinale een zeer matige Gary Anderson, maar speelde Huybrechts zelf uiteindelijk nog minder. In de kwartfinale van de Players Championship Finals speelde de Belg uitmuntend, om Peter Wright in het zicht van de haven toch nog te laten ontsnappen. Zo zoekt hij nog naar zijn ultieme prestatie dit kalenderjaar, wat op papier in de derde ronde zou kunnen komen. Als alles volgens schema loopt, dan ontmoet hij dan namelijk Phil Taylor. Daarvoor moet Huybrechts wel eerst afrekenen met Max Hopp. De Duitser won voor de tweede keer een eerste ronde in Alexandra Palace, al was dat wel met hulp van Vincent van der Voort. Fast Vinnie kon een set op niveau spelen en kwam ook op voorsprong, daarna was het gedaan met de rug van de Nederlander en kon Hopp profiteren. De Duitser speelde solide, met 10 uit 17 op de dubbels en zes 180’ers. Dat zijn gemiddelde met deze cijfers slechts uitkwam op 94,59 geeft nog altijd de wisselvallige scorende darts van de jongeling aan. Dat zal hij eruit moeten halen wil hij kans maken tegen Huybrechts. Drie keer troffen ze elkaar, toevalligerwijs alle drie in 2015. Huybrechts won twee keer, waaronder op de UK Open.

James WadeSteve Beaton

De machine van James Wade draaide in de eerste ronde rustig warm. Al snel merkte de Engelsman dat hij van Ronny Huybrechts weinig te duchten had en sloeg op de momenten dat het moest toe. Vooral op de dubbels was de linkshander uit Aldershot, zoals altijd als hij in vorm is, uitmuntend met 9 uit 16. Op het oog leek Wade, zoals ook vaker, vrij ongeïnteresseerd zich door de partij heen te werken. Dat het maar schijnt is bleek na de laatste dart. Wade pakte namelijk de overwinning met een fraaie 141-finish, gevolgd door een zeer uitbundige brul en viering. Het maakt Wade opnieuw erg gevaarlijk, al is Alexandra Palace hem tot dusver nooit heel goed gezind geweest. In de tweede ronde wacht Steve Beaton, die ook een makkelijke eerste ronde kreeg. Devon Petersen lijkt zijn vorm inmiddels flink verloren te zijn, waardoor de Zuid-Afrikaan moet gaan uitkijken dat hij niet alleen maar herinnerd gaat worden als de darter met het leukste dansje. Met nog geen 80 per beurt gaf hij Beaton weinig weerwerk, die met 3-1 in sets kon winnen. Voor The Adonis is het WK een afsluiting van opnieuw een solide jaar met twee finales op de Pro Tour, een halve finale en twee kwartfinales. Het hoogtepunt kwam in de zomer op de World Matchplay met een kwartfinale, alleen de afgelopen tv-toernooien waren telkens in de eerste ronde voorbij. Wade is dan ook de grote favoriet, want hij staat in onderlinge duels liefst op een 17-3-voorsprong. Van de drie nederlagen waren er alleen wel twee op televisie, in beide gevallen in een allesbeslissende leg.

Jelle KlaasenBrendan Dolan

Kwam het in zijn eerste partij als een verrassing, tegen Brendan Dolan weet Klaasen vooraf wat hij kan verwachten. Een zeer verkouden Jelle Klaasen won in de eerste ronde van Jeffrey de Graaf, nadat hij de tweede set afstond. Dat verklaarde hij na afloop doordat zijn landgenoot langzamer speelde dan hij had verwacht en daardoor werd verrast. De eerste set en het herstel aan het einde van de partij was erg goed. The Cobra lijkt dan ook klaar om opnieuw een zeer goed wereldkampioenschap te draaien na zijn halve finaleplaats van een jaar geleden. Met inmiddels de vroege uitschakeling van Mensur Suljovic ligt de Premier League Darts daarbij ook weer open voor de Nederlander. Tegen Brendan Dolan is hij de torenhoge favoriet. De Noord-Ier is al ruim een jaar in een neerwaartse spiraal, maar telkens weet hij zijn hoofd door goede resultaten op televisie boven water te houden. Dat is echter niet met goed spel, want bijna iedere speler zakt juist tegen hem ver onder hun niveau. Dat zal mede door de snelheid komen, wat ook Christian Kist kwam niet verder dan een gemiddelde van 88,67 per beurt. Daar zit voor Klaasen dan ook het gevaar, al heeft hij zichzelf rituelen aangeleerd om hiermee om te gaan. De onderlinge balans is nog wel altijd in het voordeel van The History Maker met 3-5, maar de laatste drie wedstrijden gingen allemaal naar Klaasen. En daar waren in 2015 twee partijen op televisie bij tijdens de UK Open en de World Grand Prix.

Peter WrightJamie Lewis

Het schema van het PDC World Darts Championship 2017 zitten voor Peter Wright en Jamie Lewis wel heel raar in elkaar. Ze speelden op de eerste en tweede dag al hun eerste partij en moesten vervolgens dus wel heel lang wachten. Jamie Lewis heeft dertien dagen tussen zijn eerste en tweede ronde. De prestaties uit de eerste partij zijn dan ook bijna niet meer tegen een meetlint te leggen voor hun huidige vorm. Lewis wist met 3-2 te winnen van Mick McGowan met 91,08 per beurt. Dat deed hij met name door een sterke vijfde set af te werken en zijn dubbels met 12 uit 24 waren in orde. Het was voor Rasta een goede start van het WK na een zeer matig jaar. In 2015 wist hij namelijk grote stappen te zetten met kwartfinales op televisietoernooien, het afgelopen jaar volgde een forse dip. Dat was voor Wright wel anders. De Schot was lange tijden dit jaar misschien wel de beste speler na Michael van Gerwen. Het is zeer aannemelijk dat Snakebite zijn eerste major al had gewonnen als het groene monster hem niet telkens in de weg had gezeten. In de eerste ronde tegen Jerry Hendriks liet hij opnieuw zien in goede vorm te zijn, al gaf hij wel pijlen weg voor de tweede set. Die pakte Hendriks niet, waarop het rap 3-0 werd. Wright gooide 101,06 en dat maakt hem tegen Lewis opnieuw de grote favoriet. Wel is het de vraag of hij opnieuw met de setup zal spelen waarmee hij bij de eerste ronde verscheen. Toen had Wright namelijk toch weer zitten rommelen aan zijn succesvolle setup van de afgelopen maanden. In onderlinge duels staat het 4-1 voor Wright, alle duels waren op de vloer.

Gary AndersonBenito van de Pas

Benito van de Pas staat voor het derde jaar op rij bij de laatste-16 van het wereldkampioenschap. Daarmee laat Big Ben nog maar eens zien dat hij terecht in de top-16 van de wereld is binnengekomen. Met Gary Anderson wacht wel een loodzware klus, net zoals hij de afgelopen jaren had in de derde ronde. Toen ging het ook telkens flink mis. Robert Thornton versloeg de Brabander met 4-0 en Michael Smith deed vorig jaar exact hetzelfde. Problematisch was daarbij vooral dat Van de Pas wegzakte met een gemiddelde van slechts 83,14 per beurt. Dat doet dan ook denken aan de nederlaag op de Grand Slam of Darts van ruim een maand geleden tegen James Wade, die hem ook hard aan de kant zette. Met Gary Anderson wacht nog een zwaardere uitdaging, waarin Big Ben zal moeten laten zien dat hij progressie heeft weten te boeken tegen de absolute toppers. Anderson liet voor de kerstdagen namelijk maar weer zien in Alexandra Palace het beste bij zichzelf naar boven te kunnen halen. De tweevoudig wereldkampioen gooit sinds ruim een maand op televisie met een bril en heeft nu ook gesleuteld aan zijn worp waardoor hij met zijn oude setup kan blijven spelen. Het pakte tegen Mark Frost nog niet fantastisch uit, dat was wel het geval tegen Andrew Gilding. Goldfinger ontregelde de Schot flink door zijn trage speelstijl, maar de cijfers van Anderson waren uitmuntend. In de afgelopen drie jaar troffen Anderson en Van de Pas elkaar pas één keer, in februari van dit jaar werd het in de halve finale van een UK Open Qualifier 6-2 voor de Schot.

Adrian LewisRaymond van Barneveld

Qua affiche is Adrian Lewis tegen Raymond van Barneveld met recht de klapper van de derde ronde. Een jaar geleden was het nog een halve finale, waarin Barney nog bijna een onmogelijke achterstand wist goed te maken. Voor die partij wil de Nederlander revanche en daarvoor zal hij aan de bak moeten. Lewis speelde een wankele eerste ronde, net zoals eigenlijk zijn hele jaar was. Moeizaam op de dubbels en soms een paar legs dat er helemaal niets wil lukken. Dat was vlak voor de kerstdagen wel anders tegen Joe Cullen. Met een gemiddelde van 102,65 en 12 uit 27 op de dubbels liet Jackpot weer zien waarom hij twee keer wereldkampioen is geworden. Van Barneveld deed niet onder voor hem dinsdagavond. Alan Norris werd vanaf de eerste leg volledig onder druk gezet en dat resulteerde in tien gewonnen legs op rij. Uiteindelijk werd het 4-0 in sets en mocht Norris nog blij zijn dat hij twee legs won. Ook Van Barneveld kwam uit op een fantastisch gemiddelde van 103,59 per beurt, waardoor het een zeer spannende partij lijkt te gaan worden. Het verleden geeft dat ook aan. Liefst 55 keer speelden de twee tegen elkaar. Behalve twee keer een gelijkspel in de groepsfase van de Premier League Darts staat het 32-21 voor Van Barneveld. De laatste keer was een maand geleden op de Players Championship Finals, Barney won toen met 6-4 in legs. En in 2016 is hij sinds het vorige wereldkampioenschap zelfs duidelijk bovenliggend met liefst een 5-2-voorsprong. In 2015 was dat weer juist omgekeerd met 6-2 voor Lewis, waardoor het er op voorhand op lijkt dat kleine details het verschil zullen gaan maken.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: