full screen background image
PDC World Darts Championship Alexandra Palace 2017

PDC WK Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 12

Met Gary Anderson en Raymond van Barneveld al in de kwartfinale gaan we op dag 12 van het PDC World Darts Championship 2017 op zoek naar de andere zes spelers voor de kwartfinale. Daarbij zijn twee Nederlanders: Michael van Gerwen en Jelle Klaasen.

Mark WebsterDaryl Gurney

Misschien is Alexandra Palace wel de lievelingsplek van Mark Webster. De Welshman worstelt al een aantal jaar met dartitus, toch weet hij telkens een goed wereldkampioenschap af te draaien. Webby lijkt namelijk altijd een zekerheidje bij de laatste-16. Flitsende partijen werkt hij daar zelden voor af, maar de linkshander knokt zich er wel doorheen. Een stabiele lijn is deze editie nog niet te vinden. Was hij tegen Joe Murnan bijna foutloos op de dubbels, een ronde later tegen Mensur Suljovic maakte Webster juist scorend het verschil en werkten de dubbels amper mee. Met af en toe een zichtbare dartitus hapering knokte Webster er toch weer doorheen. In de derde ronde is Daryl Gurney de favoriet, maar dat maakt de Welshman inmiddels weinig uit. Scorend moet de Noord-Ier wegdenderen van Webster en daarmee kan Superchin ook het verschil maken. Doet hij dat niet, dan kan het wel eens een zeer lastige klus worden voor Gurney. Hij is dit jaar één van de darters die in rap tempo omhoog weet te klimmen. Zo snel zelfs dat de Premier League Darts wordt gefluisterd. Realistischer is dat hij in 2018 zal instappen, maar wat als hij nu de kwartfinale haalt? In zijn eerste partijen liet Gurney alleen wel wisselvalligheid zien. Jermaine Wattima pakte een set en Robert Thornton wist uit volledig verslagen positie toch nog een zevende set af te dwingen. Daarin sloeg Gurney alsnog toe. In onderlinge duels staat het 3-2 voor Webster, waaronder de finale van de WDF Europe Cup helemaal terug in 2008. De laatste twee duels werden op de vloer gewonnen door Gurney.

Dave ChisnallJelle Klaasen

Van Dave Chisnall zou je verwachten dat hij met blakend zelfvertrouwen was afgereisd naar Alexandra Palace, nadat hij de finale haalde van de Players Championship Finals. Toch is het spel van de nummer zeven van de wereld voorlopig ontzettend wankel gebleken. Rowby John Rodriguez dwong hem tot een vijfde set en ook Chris Dobey wilde maar niet loslaten. Door een vernietigende 70-finish leek hij de partij na drie sets naar zich toe te trekken. Waar een wereldtopper normaal op zo’n moment weet weg te lopen, liet Chizzy toch weer gaten vallen zodat Dobey 2-2 in sets kon maken. De jongeling zakte vervolgens in en Chisnall kon toch met 4-2 winnen. Dit wankele spel gecombineerd met een gemiddelde van slechts 92 per beurt geeft Jelle Klaasen veel kansen om voor het tweede jaar op rij minimaal de kwartfinale van het wereldkampioenschap te bereiken. Jeffrey de Graaf en Brendan Dolan leverden uiteindelijk weinig problemen op voor The Cobra, die met name op de dubbels ijzersterk was. Scorend waren zijn partijen wisselvallig, maar dat kan deels worden toegeschreven aan het tragere spel van zijn tegenstanders. Tegen Chisnall kan Klaasen wel volledig in zijn eigen ritme spelen, waardoor een hoog niveau verwacht mag worden. En het is dus vooral zaak om continu druk op Chizzy te houden, want dan wil hij nog wel eens gaan missen. Acht keer speelden de twee tegen elkaar en de stand is 5-3 in het voordeel van de Nederlander. Daarbij waren er drie duels op televisie en daarin staat Chizzy op 2-1. De laatste keer was vorige maand op de Players Championship Finals. Het werd toen 10-9 in legs voor de Engelsman.

James WadeMichael Smith

Van James Wade verloopt het wereldkampioenschap tot dusver precies zoals je verwacht. De motor van The Machine wordt steeds iets scherper afgesteld en zijn niveau groeit dan ook per ronde. Zonder echt lekker warm te draaien werd Ronny Huybrechts verslagen, tegen Steve Beaton was de linkshander uit Aldershot al goed geolied. Lange tijd speelde Wade tegen een gemiddelde van dik in de 100, wat hem een 3-0-voorsprong bracht. Even haperde de machine en kwam Beaton een set terug, maar met 4-1 kon Wade toch weer overtuigend naar de laatste-16. Het wereldkampioenschap is tot dusver niet het toernooi geweest van de Engelsman, die nooit verder kwam dan de halve finale. Zijn spel en mindset lijkt momenteel echter zo goed dat er meer mogelijk lijkt. Een eerste echte serieuze test komt nu tegen Michael Smith. De jongeling heeft na zijn kwartfinale van een jaar geleden en uitnodiging voor de Premier League Darts een zeer zwaar jaar gehad. Met name vanaf de zomer heeft hij bijna geen wedstrijd meer weten te winnen en zijn opleving op het wereldkampioenschap lijkt zijn jaar dan ook nog een beetje te redden. Makkelijk ging dat niet. Ricky Evans kwam zelfs op een 1-2-voorsprong in sets, maar daarna wist Smith door te versnellen. Tegen Mervyn King werd het een waar gevecht, waarin Smith juist de kansen liet liggen om het voortijdig af te maken. Matchdart op matchdart werd gemist, voor Bully Boy in de tiebreak alsnog toesloeg. Het brengt Smith voorlopig weer terug in de top tien van de wereld en daardoor zelfs weer in beeld voor de Premier League Darts. Want wat als hij nu weer de kwartfinale haalt door Wade te verslaan? Of hij deelname aan de League moet willen is de vraag, want hij moet in het komende jaar heel veel ponden verdedigen. En de focus daarop is voor zijn ontwikkeling vermoedelijk beter. Op voorhand is hij ook niet de favoriet tegen Wade. The Machine staat op en 6-2-voorsprong in onderlinge duels, waaronder twee zeges op televisie.

Peter WrightIan White

Bijna twee weken had Peter Wright de tijd om veranderingen door te voeren, maar Snakebite was zowaar een keer standvastig. Hij verscheen in zijn tweede partij op het wereldkampioenschap met dezelfde setup als tijdens de opening. Wel was duidelijk dat hij flink had doorgetraind, met name op de dubbels. Was het spel met de langere shafts op zijn pijlen tegen Jerry Hendriks in sommige delen van de partij nog wat wankel, Jamie Lewis werd volledig overlopen. Met ruim 103 per beurt en met name 12 uit 16 op de dubbels was er geen houden aan voor Lewis. Wright laat dan ook opnieuw zien waarom hij de nummer drie van de wereldranglijst is en zelfs de meest constant presterende speler is na Michael van Gerwen. Met zijn vertoonde spel tegen Lewis behoort hij ook nu weer overduidelijk tot de kanshebbers op de wereldtitel, maar Wright zal het ook wel moeten laten zien tegen spelers die hem wel onder druk gaan zetten. Op voorhand valt dit eigenlijk nog niet van Ian White te verwachten. The Diamond heeft op de Pro Tour opnieuw een prima jaar achter de rug, maar op televisie is het ronduit mager. Het deed hem besluiten om dit wereldkampioenschap pardoes met bril aan te komen zetten. Het leverde een zeer wankele eerste ronde op, maar daarna was het tegen Jonny Clayton wel een stuk beter verzorgd. White stond maar één set af, gooide acht 180’ers en was bijna vijftig procent op de dubbels. Er zaten alleen ook delen in de partij waarin hij stil viel en zodoende uit kwam op slechts 92,6 per beurt. Dit zal hij uit zijn spel moeten halen om Wright pijn te kunnen gaan doen. In onderlinge duels staat het 9-5 voor Wright, waaronder dit jaar twee keer op televisie. Zowel op The Masters als de World Matchplay won de Schot met ruim verschil.

Phil TaylorKim Huybrechts

Welke Phil Taylor zal er vanavond het podium op stappen? The Power uit de eerste ronde tegen David Platt, die indruk maakte met 102 per beurt, of de zichtbaar wankele zestienvoudig wereldkampioen die in de tweede ronde tegen Kevin Painter harkend naar 92,73 per beurt rolde. Het bracht hem tegen Painter dan wel een 4-0-zege, dat was vooral te danken aan het feit dat Painter zichtbaar bang was om te profiteren van de missers van zijn opponent. In de afgelopen twintig jaar heeft The Artist zo vaak op zijn broek gehad dat ieder geloof in een goede afloop al voor de eerste dart was verdwenen. Mogelijk wist Taylor dit ook en nam hij daardoor erg veel gas terug, want dit spel kan hij zich tegen Kim Huybrechts normaal gesproken niet permitteren. De Belg gaf tot dusver zelfs nog geen set af, terwijl hij toch twee lastige klussen voor zijn kiezen kreeg. Met James Wilson trof hij de op papier zwaarst mogelijke eerste ronde tegenstander, maar met 9 uit 14 op de dubbels en vijf 180’ers was het in drie sets gedaan. Tegen Max Hopp moest Huybrechts vooral afrekenen met het massaal opgekomen Duitse publiek. The Hurricane wist de marge echter snel op te bouwen en daardoor was Hopp gezien. Nu wacht dus een duel met Taylor en dat is voor hem een herkansing. Twee jaar geleden stonden de twee in dezelfde tonde tegen elkaar. Toen kwam Huybrechts heel dichtbij en leek zelfs op weg naar de zege. Uiteindelijk trof Taylor de partij toch naar zich toe met 4-3 in sets. Het leverde Huybrechts wel een ticket op voor de Premier League Darts. Op dit moment zit de Belg in hetzelfde schuitje. Hij staat tegen de top-10 van de wereld en zou bij een zege op Taylor absoluut aanspraak maken op een nieuwe uitnodiging. In elf duels won hij pas één keer van Taylor, dat was vorig jaar op een vloertoernooi in Ierland met 6-5.

Michael van GerwenDarren Webster

De brul en de vloeken na de laatste dart zeiden voldoende, Michael van Gerwen moest vol aan de bak om de tweede ronde te overleven. Na een fluitende zege op Kim Viljanen leek hetzelfde scenario te ontvouwen tegen Cristo Reyes. De Spanjaard schoot in de tweede set echter opeens wakker en vanaf dat moment ontstond een historisch duel. Reyes verloor namelijk uiteindelijk met het hoogste gemiddelde ooit van liefst 106,07 per beurt. Van 1-1 liep Van Gerwen wel naar 3-1, alleen Reyes kreeg uiteindelijk zelfs twee pijlen om de strijd naar een beslissende zevende set te brengen. Dat deed hij niet en Van Gerwen pakte de zege. Het waren misschien bange momenten in het kamp van de Nederlandse nummer één van de wereld, dat hij de partij toch uit het vuur sleepte zegt ook alles over de vorm van dit jaar. De gehele partij speelde Mighty Mike tegen een gemiddelde van 105 per beurt en wat Reyes ook tegen hem gooide, de turbo bleef erop staan. Eigenlijk was er maar één onbegrijpelijk zwakke leg. Dat was wel een cruciale, de vijfde leg van de vijfde set. Had Van Gerwen daarin zijn triples wel gegooid, dan was het een ‘vrij reguliere’ 4-1-zege geworden. Na afloop was Mighty Mike zelf dan ook niet tevreden, maar de overwinning had hij wel in de zak. Nu wacht met Darren Webster iemand die in de vorm van zijn leven is. Op de Grand Slam of Darts won hij in de groepsfase al met 5-0 van Phil Taylor, al was dit wel een treffen om des keizers baard aangezien Taylor al door was naar de tweede ronde. Wat volgde was een halve finale op de Players Championship Finals, waarin Webster een 6-0-voorsprong nam. Hij verloor de partij echter wel met 8-11. Positief bekeken kun je zeggen dat hij weet hoe hij Van Gerwen partij moet geven, omgekeerd heeft hij ook een ultieme kans laten liggen. Want hoe groot moet zijn voorsprong nu zijn om Mighty Mike pijn te doen? In de eerste ronde van het wereldkampioenschap leek het mis te gaan, want Stephen Bunting miste zeven matchdarts. Dat te hebben overleefd volgde echt een waanzinnig duel tegen Simon Whitlock. De Australiër eindigde op 99,5, maar was volslagen kansloos tegen Webster: 104,64 per beurt met acht 180’ers en 12 uit 20 op de dubbels. In onderlinge duels is het 10-1 voor Van Gerwen, een jaar geleden werd het op hetzelfde podium 4-0 in sets.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: