full screen background image
PDC World Darts Championship Alexandra Palace 2017

PDC WK Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 13

Acht gladiatoren strijden om terug te mogen komen in 2017 voor de halve finales van het PDC World Darts Championship 2017. Met uitzondering van Adrian Lewis en Mensur Suljovic staat de top-8 van de wereld in de kwartfinale. Die plaatsen zijn ingenomen door Raymond van Barneveld en Daryl Gurney. De Noord-Ier speelt tegen de andere Nederlander: Michael van Gerwen.

Peter WrightJames Wade

Twaalf maanden geleden vonden zowel Wright als Wade hun Waterloo in de kwartfinale van het WK en dat ging ook met harde hand. Wade speelde een hele zwakke wedstrijd tegen Gary Anderson en mocht blij zijn überhaupt een set wist te pakken. Wright werd ondanks een gemiddelde van 103,1 per beurt overlopen door Adrian Lewis. Eén van de twee zal nu dus minimaal een ronde verder komen, wat voor Wade ook gelijk een evenaring van zijn beste wereldkampioenschap zou betekenen. Alexandra Palace is tot dusver geen gelukkige plaats geweest voor The Machine, want ondanks goede vooruitzichten wist hij nooit door te dringen tot de finale. Dit jaar begon hij overweldigend door Ronny Huybrechts gedegen aan de kant te zetten en daarna fantastisch te spelen tegen Steve Beaton. Donderdagmiddag leek het alleen volledig mis te gaan. Tegen Michael Smith kwam hij maar niet in zijn spel en eigenlijk liep er lange tijd niets. Bully Boy kwam op 3-1 en leek te gaan winnen, maar de vechter in Wade kwam naar boven. Hij wist stukje bij beetje de dubbels makkelijker te vinden en duwde Smith alsnog in zeven sets aan de kant. Misschien heeft hij zijn zwakke dag dus nu al gehad en zou hij door kunnen vliegen. Daarvoor moet hij dan wel afrekenen met de meest constante speler van dit jaar achter Michael van Gerwen. Wright is met recht de nummer drie van de wereld en zal het komende jaar gaan jagen op Gary Anderson. En misschien nog wel belangrijker zijn eerste grote titel. Daar is Snakebite al een tijdje klaar voor, alleen is Van Gerwen hem tot dusver telkens de baas. Dit toernooi verscheen hij de eerste twee duels weer met een aangepaste setup met langere shafts. Donderdag was de setup terug waar hij dit jaar de beste resultaten mee heeft weten te behalen. Is het wisselen van darts in de eerdere rondes show? Of zoekt hij nog altijd naar net die verbetering? De setup uit zijn derde ronde tegen Ian White lijkt overduidelijk het beste te werken, maar je weet maar nooit waar de Schot in de kwartfinale mee verschijnt. In onderlinge duels staat Wade op een 14-9-voorsrpong. Van de laatste zes duels, verdeeld over de laatste dertien maanden, won Wright er echter wel vijf.

Gary Anderson PDC WK Darts 2017

Gary AndersonDave Chisnall

Voor het tweede jaar op rij moet de regerend wereldkampioen zijn kwartfinale in de middag afwerken. Op nieuwjaarsdag 2016 had Anderson daar weinig moeite mee. Met een gemiddelde van 105,25 verpulverde hij James Wade en dat was de opmaat naar zijn tweede wereldtitel. Dit keer is Chisnall de opponent en kan het zomaar opnieuw een verpulvering worden. Anderson lijkt zijn zaken namelijk eindelijk weer op orde te hebben. Hij is dit najaar door de steeds groter wordende problemen met zijn ogen gaan sleutelen aan zijn materiaal. Pardoes verscheen hij met bril en een andere dart. Hij bleef kleine aanpassingen doen en uiteindelijk keerde hij toch terug naar zijn oude darts. Opmerkelijk, aangezien dit eerder in combinatie met zijn bril niet mogelijk was. Hij tikte namelijk zijn dart dan tegen het glas aan. Met voldoende aanpassingen gebeurt dat nu niet meer én is Anderson opnieuw in topvorm. De eerste ronde tegen Mark Frost was twee weken geleden nog wat weifelend, daarna werd het al snel beter. Met name tegen Benito van de Pas haalde Anderson een waanzinnig niveau, waarbij hij lange tijd dik boven de 110 per beurt stond te gooien. Big Ben kon nog wel knap terugkomen tot 3-2, maar Anderson maakte de klus af. Hoe anders speelt Chisnall dit toernooi. Drie partijen op rij was het zeer wankel en straalde de Engelsman geen moment uit dat hij inmiddels toch al heel wat jaren in de top van de PDC rond loopt. Met de nodige moeite werden zowel Rowby John Rodriguez en Chris Dobey verslagen. Daarna kreeg Jelle Klaasen heel veel kansen om hem pijn te doen, maar een peesontsteking bezorgde The Cobra zelf te veel pijn. Zo kon Chisnall weer wegkomen met een matig optreden, waarbij het vooral weer opviel hoe hij volledig verstarde in het zicht van de eindstreep. Voor het eerst staat hij in de kwartfinale van het PDC WK, maar zal veel sterker moeten gaan spelen om Anderson bij te kunnen benen. In onderlinge duels staat het ook 12-4, al won Chizzy wel het laatste duel deze zomer in Perth met 10-7 in legs.

Michael van GerwenDaryl Gurney

Michael van Gerwen is zonder kleerscheuren de kwartfinale van het PDC World Darts Championship 2017 binnengekomen. Zonder slag of stoot gebeurde dat niet. Kim Viljanen was geen partij, maar Cristo Reyes steeg ver boven zichzelf uit. Hij kreeg zelfs twee pijlen voor 3-3 in sets, waarop Van Gerwen het afmaakte. Mighty Mike gooide ruim 105 per beurt, waar Reyes met 106,07 het hoogste verliezende gemiddelde ooit op een WK liet noteren. Donderdagavond waren er schoonheidsfoutjes in het spel van Van Gerwen. Darren Webster kreeg daardoor twee pijlen om de eerste set te winnen, kreeg de vijfde set cadeau en miste nog eens pijlen voor 3-2 in sets. Toch sloot Van Gerwen weer af met een gemiddelde van 104,44 per beurt en met name het slot was indrukwekkend. In de laatste drie legs gooide hij een 11-darter, zeven pijlen op weg naar een negendarter en als slotstuk een 12-darter voor setwinst. Het gemak waarmee de versnelling er weer was maakt hem nog altijd de topfavoriet voor de titel. Daryl Gurney is qua ranking de grote verrassing bij de laatste acht, toch werd hij regelmatig getipt als kwartfinalist. De Noord-Ier is hele grote stappen aan het maken en liet dat dit wereldkampioenschap ook weer zien. Robert Thornton en Mark Webster werden aan de kant gezet, al maakten die partijen ook duidelijk dat Gurney er nog niet is om gelijk door te stoten naar de top-10. Daarvoor zijn er namelijk nog te veel fases in partijen waarin hij wegzakt en met name tegen Webster bleek ook dat de druk wel erg groot was. Daar leek hij meerdere keren aan te bezwijken, kroop in zichzelf en maakte zich allerminst geliefd bij het publiek door de strijd aan te gaan. Het zijn de punten waarop Superchin dus nog kan en zal gaan leren in de komende jaren. Het zorgt er wel voor dat het op voorhand uitgesloten lijkt dat Gurney nu al in staat is om Van Gerwen in een wedstrijd best-of-9 sets bij te houden. Over een korter format wist hij al wel twee keer te winnen van Van Gerwen, de onderlinge stand is wel 6-2 voor Mighty Mike. De enige tv-ontmoeting werd vorig jaar op de Players Championship Finals liefst 11-2.

Phil TaylorRaymond van Barneveld

Het slotstuk van 2016 is misschien wel de mooiste partij die we ons kunnen wensen. El Clasico zoals Raymond van Barneveld zelf tweette, de eeuwige strijd met Phil Taylor. Barney en The Power hebben de afgelopen twintig jaar de dartswereld geregeerd. Inmiddels mag het tijdperk van Van Gerwen dan wel volledig zijn aangebroken, de twee oude krijgers blijven jagen op grote prijzen. Dit toernooi bewijst dat maar weer, al lijkt de vorm en vooral de mentale weerbaarheid van Barney sterker. Taylor begon goed aan het toernooi tegen David Platt, gevolgd door een zeer matige partij tegen Kevin Painter. Donderdag was zijn spel weer overtuigend tegen Kim Huybrechts, al liet hij wel regelmatig gaten vallen. Want ondanks een goed gemiddelde wist Huybrechts hem flink wat keren te breken en de Belg had kans om heel wat meer sets te pakken. Na afloop bleek dat The Power niet helemaal lekker in zijn vel zit. Op een volkomen normale vraag van Wayne Mardle hoe het kan dat hij zoveel minder speelde tegen Painter schoot Taylor volledig uit zijn slof. Van Barneveld is al maanden in uitstekende vorm en liet dat nog maar eens zien in zijn eerste partijen tegen Robbie Green en Alan Norris. Zonder een dag rust was het tegen Adrian Lewis hard werken en leek het ook mis te gaan. Opvallend was dat Barney na afloop zelf aangaf dat hij in de wedstrijd een knopje omgezet had in zijn hoofd. Hij kan het negatieve steeds beter uitblokken en wist op vechtersmentaliteit toch de overwinning met 4-3 in sets uit het vuur te slepen. Jarenlang had Taylor de Nederlander onder de duim, maar sinds 2014 is dat voorbij. De onderlinge balans is dan nog wel 56-16, met vier keer een gelijkspel in de Premier League, de laatste twee jaar zijn de partijen regelmatig close en gaan ook beide kanten op. Het lijkt dan ook een schitterend slotstuk te worden van het jaar.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: