full screen background image
PDC World Darts Championship Alexandra Palace 2017

PDC WK Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 14

2016 is afgesloten met de dartsklassieker, 2017 beginnen we met twee prachtige halve finales op het PDC World Darts Championship 2017. De nummers één, twee en drie van de wereld zijn nog over: Michael van Gerwen, Gary Anderson en Peter Wright. Voor het derde jaar op rij heeft Raymond van Barneveld zich bij de laatste vier weten te scharen. De partijen gaan over best-0f-11 sets.

Gary AndersonPeter Wright

Twee Schotten in de halve finale van het wereldkampioenschap. Het is al bijzonder en zelfs uniek als je bedenkt dat er voor het eerst geen Engelsman bij de laatste vier op het WK staat. Met de nummer twee en drie van de wereld tegenover elkaar is het ook geen verrassing dat Anderson en Wright door zijn gedrongen tot de laatste vier. Met name Wright is geen moment echt in de problemen gekomen. Snakebite had op papier het zwakste kwart dit jaar en dat bleek uiteindelijk ook. Jerry Hendriks, Jamie Lewis en Ian White kwamen geen moment in de buurt van de flamboyante Schot. James Wade deed wel een goede poging. Met een aantal hoge finishes wist The Machine telkens een set voorsprong te pakken, maar toen Wright eenmaal zijn versnelling plaatste was het toch snel gedaan. Wright won met 5-3 en gooide opnieuw een gemiddelde tegen de 105 per beurt. Dat is voor Snakebite inmiddels zijn standaard geworden. Anderson begon nog moeizaam tegen Mark Frost met wankel spel, daarna werd het per partij beter. Andrew Gilding kwam niet in de buurt, maar dat was wel het geval voor Benito van de Pas en Dave Chisnall. Big Ben kwam terug tot 3-2, voor Anderson toch de zesde set pakte. Chizzy miste zelfs een karrenvracht aan dubbels om op een 3-4-voorsprong te komen. De Engelsman begon te choken en Anderson won alsnog met 5-3. Hij noteerde in deze twee partijen gemiddeldes van 107 en 105. Op voorhand lijkt er dan ook weinig verschil te zitten tussen de twee beste Schotse spelers van de wereld. Het zal de vraag zijn in hoeverre Wright het toe gaat staan dat Anderson in zijn ritme komt. Hij heeft op televisie allerminst een goede balans tegen hem, want naast een groepsfaseduel in de Premier League en de allereerste ontmoeting in 2011 kwam Snakebite er niet aan te pas. Het vast wel op dat ze elkaar buiten de League eigenlijk amper zijn tegengekomen. Op de Pro Tour is Wright wel regelmatig de beter, waardoor de stand 17-11 is.

Alle onderlinge duels op televisie
Auckland Darts Masters 2016 (kwartfinale) 10-6
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 6-6
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 7-5
Premier League Darts 2015 (groepsfase) 7-1
World Darts Championship 2015 (kwartfinale) 5-1
Premier League Darts 2014 (groepsfase) 7-4
Premier League Darts 2014 (groepsfase) 5-7
Grand Slam of Darts 2013 (groepsfase) 5-1
European Championship 2011 (tweede ronde) 5-10

Michael van GerwenRaymond van Barneveld

De groep Nederlanders in de top van de PDC wordt groter en groter, toch zijn het tot dusver toch iedere keer weer Van Gerwen en Van Barneveld die boven komen drijven. Voor Mighty Mike is het nog maar twee overwinningen voor hij zijn perfecte seizoen weet af te sluiten met de wereldtitel. Dan zou hij de bekers van alle rankingtoernooien op zijn nachtkastje hebben staan. Dat dit op dit moment niet het geval is komt door Van Barneveld. Ruim een jaar geleden won Barney namelijk in een fabelachtig gevecht in de derde ronde met 4-3 in sets. Sinds die partij troffen ze elkaar vier keer. Naast een gelijkspel in de Premier League Darts werden het telkens ruime zeges voor Van Gerwen. Toch zal Barney veel vertrouwen putten uit het verleden. In de echt belangrijke duels is hij namelijk de nummer één van de wereld regelmatig de baas geweest. Denk dan aan de finales van de Grand Slam of Darts 2012 en Premier League 2014. In onderlinge duels staat het inmiddels wel 26-16 voor Mighty Mike. De laatste jaren is er een duidelijke trend te zien, want of Van Gerwen loopt weg en wint ruim of het wordt een close game en Barney gaat er met de zege vandoor. Voor de ontmoeting van 1 januari 2017 is het op voorhand vooral de vraag met welke vorm Van Barneveld het podium op komt lopen. Van Gerwen heeft het hele toernooi namelijk hetzelfde niveau laten zien. Met gemiddeldes tussen de 103 en 106 per beurt wist hij Kim Viljanen, Darren Webster en Daryl Gurney overtuigend te verslaan. Cristo Reyes ging mee met het waanzinnige niveau en de Spanjaard kreeg zelfs twee pijlen voor een zevende en beslissende set. Die miste hij en zo wist Van Gerwen ook die klus te klaren. Wat in de meeste partijen vooral op viel was dat Mighty Mike eigenlijk op de automatische piloot speelde. Tegen Gurney was een mooi voorbeeld. Hij opende fabelachtig met drie 12-darters en liet zich daarna eigenlijk al uitbollen. Gaat de turbo er vanavond wel op? Van Barneveld heeft een uitstekend half jaar achter de rug met louter goede prestaties op televisie. Drie keer kwam hij ver in een toernooi en moesten Gary Anderson (twee keer) en Van Gerwen (één keer) er aan te pas komen om hem af te stoppen. Dit WK begon hij ook subliem tegen Robbie Green en Alan Norris. De hoge gemiddeldes en het soepele spel verdween daarna wel tegen zowel Adrian Lewis als Phil Taylor. Barney wist de partijen er wel uit te slepen op vechtlust. Tegen Van Gerwen kan hij weer in zijn eigen tempo gaan spelen en dat heeft in het verleden dus wel vaker voor vuurwerk gezorgd. Ook voor hem geldt dus wel dat het de vraag is met welk spel hij het podium op komt. De cijfers tegen Lewis en Taylor zullen normaal gesproken namelijk niet voldoende zijn om MvG met name scorend bij te benen.

Laatste onderlinge duels op televisie
Players Championship Finals 2016 (kwartfinale) 10-5
Shanghai Darts Masters 2016 (kwartfinale) 8-4
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 7-2
Premier League Darts 2016 (groepsfase) 6-6
World Darts Championship 2015 (derde ronde) 3-4
World Series Finals 2015 (kwartfinale) 10-8
Auckland Darts Masters 2015 (kwartfinale) 7-8
Sydney Darts Masters 2015 (kwartfinale) 4-8
Perth Darts Masters 2015 (kwartfinale) 8-4
Dubai Darts Masters 2015 (kwartfinale) 10-8
Premier League Darts 2015 (halve finale) 10-8
Premier League Darts 2015 (groepsfase) 3-7
Premier League Darts 2015 (groepsfase) 7-2
The Masters 2015 (finale) 11-6

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: