full screen background image
PDC World Darts Championship Alexandra Palace 2017

PDC WK Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 8

De achtste en laatste dag van de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2017 brengt maar liefst drie Nederlanders en een Belg naar de oche. We openen de avond zelfs met een Nederlands onderonsje tussen Jelle Klaasen en Jeffrey de Graaf, gevolgd door Vincent van der Voort. Het aantal van drie Nederlanders in de tweede ronde wordt minimaal vier en mogelijk vijf.

Jelle KlaasenJeffrey de Graaf

Met tien Nederlanders in het schema was de kans groot dat er twee oranjeklanten tegen elkaar moesten spelen. Voor Jelle Klaasen is het opmerkelijk genoeg al de derde keer dat hij aan een landgenoot is gekoppeld. Eerder moest hij in de eerst ronde aanleggen tegen Vincent van der Voort en Christian Kist, nu dus tegen debutant De Graaf. Klaasen stond een jaar geleden in de halve finale en leek de kansen te hebben om stevig de top-10 binnen te stoten. Na een goed begin met een halve finale op de UK Open viel hij terug. In aanloop naar het wereldkampioenschap kon hij dat zelf duidelijk verklaren. De geboorte van zijn eerste kind had simpelweg prioriteit en nam veel energie weg. De trainingsuren liepen terug en daarmee ook de resultaten. Met name op de televisietoernooien was het telkens snel gedaan, met uitzondering van het European Championship. Daar haalde Klaasen de kwartfinale en liet zien waarom hij in de top-10 van de wereld staat. Voor De Graaf was dit jaar een nieuw avontuur bij de PDC. De Noord-Hollander stond vier keer op Lakeside, maar kwam nooit voorbij de eerste ronde. Wel haalde hij vorig jaar de finale van de BDO World Trophy. In januari meldde De Graaf zich op Q-School en verdiende een tourkaart. Wat volgde was een solide debuutjaar, met een negendarter op het vijftiende Players Championship. Hij haalde alleen geen enkele kwartfinale om echt stappen te zetten. Wel was het ruimschoots voldoende om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Ook was De Graaf vorige maand van de partij op de Players Championship Finals. Daar wist hij Steve Beaton te verslaan met 6-4, om daarna met 6-1 te verliezen van Robbie Green. De twee Nederlanders troffen elkaar nog niet eerder.

Vincent van der Voort World Granx Prix 2015 2

Vincent van der VoortMax Hopp

De problemen van Vincent van der Voort zijn in het afgelopen jaar uitgebreid belicht. De rug van Fast Vinnie zorgt voor steeds meer problemen, waardoor hij nog maar moeizaam kan trainen en bij lange na niet zijn volle potentie kan tonen. De laatste periode ging het wel beter, zo liet hij in aanloop naar het wereldkampioenschap weten. Van der Voort kan ook wel een paar goede resultaten gebruiken, want hij moet in Alexandra Palace een kwartfinale van twee jaar geleden verdedigen. Daar komen in de februari en maart nog een rits uitstekende resultaten overheen, waardoor de Nederlander moet uitkijken om snel uit de ranglijst te zakken. De hoogtepunten dit jaar waren heel sporadisch met een halve finale en een kwartfinale op Players Championships. Met Max Hopp treft Van der Voort de wereldkampioen bij de jeugd van vorig jaar en de grote Duitse hoop. Maximiser moet de Duitse topspeler worden die de strijd aan gaat met de wereldtop. Het probleem voor Hopp begint wel te worden dat dit al vijf jaar wordt geroepen en de echte progressie bij de inmiddels twintigjarige nog uit blijft. Twee jaar geleden won hij op het WK in de eerste ronde van Mervyn King, maar een vervolg bleef uit. Ook zijn wereldtitel bij de jeugd heeft hij eigenlijk niet weten om te zetten in een sterk 2016. Zo miste hij plaatsing voor de UK Open én behoorde ook niet tot de beste 64 spelers over de twintig Players Championships. Dat hij toch aanwezig is op het WK heeft hij te danken aan een paar goede resultaten op de European Tour. Het European Darts Championship is dan ook het enige tv-toernooi waar we Hopp dit jaar goed hebben zien gooien, want hij won van Benito van de Pas met 6-4. In onderlinge duels staat het 2-0 in het voordeel van Fast Vinnie, waaronder twee jaar geleden in Alexandra Palace. Want na die zege op King ging Hopp met liefst 4-0 in sets onderuit.

Dave ChisnallRowby-John Rodriguez

Dave Chisnall zal met hoge verwachtingen afreizen naar Alexandra Palace. Op het laatste toernooi voor het WK haalde hij de finale. Dankzij deze prestatie op de Players Championship Finals zorgde hij er ook nog eens voor dat zijn plaaggeest heel ver uit de buurt is. Michael van Gerwen heeft Chizzy in zijn binnenzak, dat bleek nog maar eens in de eindstrijd van de Finals. Al twee jaar schommelt Chisnall rond de achtste plaats van de wereld en komt steeds het groene monster tegen in kwartfinales. Nu is hij geklommen naar plaats zeven en staat aan de andere kant van het speelschema. Om daar ook van te profiteren zal hij wel zijn goede spel voort moeten zetten. Dit jaar won hij een Players Championship en stond in drie finales op de Pro Tour. Ook was er een halve finale op de World Grand Prix, maar werd hij ook zomaar pardoes in de eerste rondes van de Grand Slam en het European Championship verslagen. Dat zal Rowby-John Rodriguez enige hoop geven, want van de drie onderlinge duels verloor de Oostenrijker de twee partijen op televisie. Daarbij ook tot op de dag af een jaar geleden. Chizzy maakte er toen een op het oog eenvoudige 3-0 van, waarbij de gemiddeldes ook 10 punten uit elkaar lagen. Toch ging iedere set tot de vijfde leg. De 22-jarige Little John heeft geen al te sterk jaar gehad. Op de Development Tour waren er finales en halve finales, bij de grote mannen bleef het beperkt tot twee kwartfinales. Zo miste hij dit jaar ook alle televisietoernooien behalve de Players Championship Finals. Joe Cullen was alleen in de tweede ronde met liefst 6-0 te sterk.

Kim HuybrechtsJames Wilson

De allerlaatste partij uit de eerste ronde van het PDC WK Darts 2017 is misschien ook wel gelijk het affiche van de eerste ronde. James Wilson was de beoogd zwaarst mogelijke tegenstander voor de 32 geplaatste spelers. De 44-jarige Engelsman kwam als de nummer één van de BDO Ranking over naar de PDC, maar kende ruim een jaar amper goede resultaten. Begin augustus van dit jaar was opeens de klik gevonden. Achter elkaar haalde hij drie halve finales, een laatste-16, een kwartfinale en een finale op de Pro Tour. Zo plaatste hij zich voor de World Grand Prix, waar Wilson een partij won, noteerde nog een kwartfinale op de Pro Tour en haalde de Grand Slam of Darts door de qualifier te winnen. Als slotstuk van een paar mooie maanden kwam er nog een kwartfinale op het European Darts Championship overheen. Afgelopen maand bleek echter dat het vertrouwen bij Wilson toch nog wel broos is. Op de grand Slam of Darts liet hij zich op erg pijnlijke wijze uitschakelen in de groepsfase door Jamie Hughes en liet zich vervolgens op de Players Championship Finals al in de eerste ronde in de luren leggen door Vincent Kamphuis (6-2). Voor Kim Huybrechts is het dus de vraag hoe de Engelsman op zal komen dagen. The Hurricane heeft zelf een solide 2016 achter de rug, klopt weer op de deur van de top-10 van de wereld en een rentree in de Premier League Darts. Tegen die laatste twee dingen lijkt hij wel aan te hikken, want met name op de Players Championship Finals liet hij zijn kans liggen. Een voorsprong in de kwartfinale tegen Peter Wright gaf de Belg uit handen. Huybrechts heeft in 2016 gegrossierd in halve finales, want hij haalde er maar liefst zeven individueel en ook nog één samen met broer Ronny op de World Cup. Op televisie bleef het steken in kwartfinales, net zoals op de Finals was dat het geval op de World Grand Prix. En ook toen had er meer in gezeten, want Huybrechts liet een zeer ondermaatse Gary Anderson ontsnappen. Voor dit WK heeft de Belg het dus zelf in de hand om de volgende stap te zetten. In onderlinge duels staat hij op een 2-1-voorsprong, maar de enige nederlaag was wel een pijnlijke. In oktober won Wilson in Hasselt in de eerste ronde van het European Darts Championship. En daar zal Huybrechts graag revanche voor nemen.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: