full screen background image
PDC World Darts Championship Alexandra Palace 2017

PDC WK Darts 2017: Voorbeschouwing Dag 9

Dit jaar begint de tweede ronde van het PDC World Darts Championship al voor de kerstonderbreking. Zes partijen staan er op dag negen van het PDC WK Darts 2017 op de rol met daarbij Benito van de Pas en titelverdediger Gary Anderson. De wedstrijden zijn in vergelijking met de eerste ronde langer, we spelen nu om de best-of-7 sets.

Ian White – Jonny Clayton

Ian White en Jonny Clayton zorgden in de eerste ronde allebei voor een verrassing. White niet zo zeer met zijn spel, maar wel met zijn verschijning. The Diamond speelde voor de allereerste keer op een groot toernooi met bril. Winnen deed hij dan wel met 3-0 van Kevin Simm, erg sterk was zijn spel allerminst. Met een gemiddelde van 87 per beurt kon hij geen moment overtuigen. De stap naar de bril lijkt dan ook vooral een noodgreep in onzekerheid. Op de Pro Tour weet White ook dit jaar weer uitstekend te presteren met drie toernooizeges. Hoe anders is dat op het grote podium. Op vijf toernooien kwam hij geen enkele keer voorbij de tweede ronde. Was hij de afgelopen jaren nog de constantheid zelve, met regelmatig partijen waarin zijn gemiddelde tegen de 100 aan tikte, het werd dit jaar van kwaad tot erger. De Engelsman uit Stoke-on-Trent staat dan nog wel stevig in de top-16, zonder goede resultaten op televisie is dat niet vol te houden. Om op het WK de laatste-16 te halen zal White nu moeten afrekenen met Clayton. De Welshman zorgde voor één van de spaarzame verrassingen in de eerste ronde door landgenoot Gerwyn Price te verslaan. The Iceman kende een sterk jaar met twee toernooizeges op de Pro Tour, de laatste periode kan hij op televisie zijn niveau totaal niet halen. Clayton wist daar uiteindelijk, al was het soms erg zenuwachtig en wankel, van te profiteren. Ook hij bleef net onder de 90 per beurt met zijn gemiddelde, waardoor het wel eens een close game kan gaan worden met White. The Ferret kan in ieder geval vrijuit spelen, want zijn WK is door het bereiken van de tweede ronde al geslaagd. Zijn tourkaart heeft hij weten te verlengen en de top-50 nadert. Opvallend genoeg troffen White en Clayton elkaar nog niet één keer.

Michael Smith – Mervyn King

Het zal niet vaak voor zijn gekomen dat twee darters die op het randje van uitschakeling stonden vervolgens tegenover elkaar staan in de tweede ronde van het PDC World Darts Championship. Smith kent een zeer moeizaam jaar, want na zijn debuut in de Premier League Darts volgde een grote dip. Sinds de zomer won hij zelfs amper nog een partij, laat staan op televisie. Tegen Ricky Evans kwam hij ook nog eens twee keer een set achter en leek Rapid Ricky weg te lopen. Dat liet hij na en Smith liet vervolgens zien waarom hij op is geklommen naar de top tien van de wereld. Scorend nam hij de partij bij de hand en wist met uiteindelijk bijna 97 per beurt de zege te pakken. King ging nog een stapje verder. Hij speelde twee sets ver onder de maat en kwam tegen Steve West met de rug tegen de muur te staan. Met een 136-finish hield hij zich in leven, om vervolgens ook nog een rits matchdarts te overleven. Het liep naar een tiebreak in de vijfde set en daarin won King met 6-4. Als een echte oude krijger vocht The King zich er doorheen, maar tegen Smith zal het scorend simpelweg beter moeten en met name constanter. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Smith net zo gaat choken als West op de beslissende momenten. In onderlinge duels staat King wel op een 6-3-voorsprong en de enige partij op televisie (UK Open 2010) ging ook naar The King. De laatste twee ontmoetingen werden wel met ruim verschil gewonnen door Smith.

Benito van de Pas – Terry Jenkins

Voor Benito van de Pas is het te hopen dat hij de stress van de afgelopen week uit zijn systeem heeft weten te krijgen. In de eerste ronde speelde Van de Pas ver onder zijn niveau tegen Tengku Shah en Big Ben had zelfs geluk dat de Maleisiër niet iets beter met zijn kansen om ging. De Nederlander gaf na afloop toe dat al vanaf de loting stress en zenuwen hem de baas waren geworden. De torenhoge favorietenrol zat hem totaal niet lekker en dat vertaalde zich naar veel onzekerheden. Daar komt bij dat hij na dit wereldkampioenschap over zal stappen op nieuwe darts. De onzekerheid is vooral opvallend omdat Big Ben dit jaar liefst drie op de Pro Tour wist te winnen en twee kwartfinales op tv-toernooien noteerde. Op één van die toernooien won hij van Terry Jenkins. The Bull is aan zijn afscheidstoernee bezig. Na zijn overwinning op Josh Payne herhaalde hij nog maar eens dat hij het reizen wel heeft gehad. De Engelsman gaat alleen nog de toernooien spelen waarvoor hij wordt uitgenodigd en zal dan ook langzaam afzakken op de ranglijst. Wat opviel tegen Payne was dat vooral de power en gedrevenheid al was verdwenen en het de vraag is in hoeverre hij nog wil gaan knokken wanneer er een achterstand op het bord staat. Aan Van de Pas is het dan ook om hem snel in de hoek te zetten. In onderlinge duels staat de Nederlander op een 3-2-voorsprong.

Darren Webster – Simon Whitlock

Darren Webster slaagde erin om voor een verrassing te zorgen door Stephen Bunting te verslaan. Dat had hij alleen wel vooral te danken aan de missers van The Bullet. Bunting miste namelijk maar liefst zeven matchdarts te missen, waarop een zinderend slot volgde en Webster de zege pakte met 5-3 in de vijfde set. Het past in de huidige fase van de Engelsman, want hij stond vorige maand ook al in de halve finale van de Players Championship Finals. Daarin gaf hij uiteindelijk zelf een 6-0-voorsprong in legs uit handen om met 8-11 te verliezen van Michael van Gerwen. Ook in de tweede ronde begint Webster als underdog tegen Simon Whitlock, maar hij weet wel hoe hij van hem moet winnen. Van de vier onderlinge duels won de Engelsman er drie. Daarvan twee jaar geleden in de eerste ronde op het WK met 3-1 en vorige maand op die Players Championship Finals werd het bij de laatste-32 ook nog eens 6-3. Die uitslag paste weer niet bij de vorm van Whitlock. De Australiër heeft twee jaar heel veel problemen gehad, maar de laatste maanden liet hij zijn volle potentie weer zien. The Wizard won twee toernooien op de Pro Tour, gooide twee negendarters en haalde de kwartfinale van de World Grand Prix en World Series Finals. De Grand Slam en de Players Championship Finals waren wel een teleurstelling, maar in Alexandra Palace werd zijn spel per set sterker. Hij besloot de partij namelijk met finishes van 92, 170 en 158. Daarmee liet hij zijn echte kracht weer zien waar hij in zijn topjaren zo voor werd gevraagd. Met dat spel zou Whitlock nu ook eindelijk moeten kunnen afrekenen met Webster.

Gary Anderson PDC WK Darts 2017

Gary Anderson – Andrew Gilding

Voor Gary Anderson was de start van zijn jacht op de derde wereldtitel op rij erg wankel. Met name in de eerste set was de Schot aan het zoeken naar de juiste richting en had hij het geluk dat zijn tegenstander Mark Frost er een potje van maakte. Frosty The Throwman stond wat lachend op het podium, maar maakte er nooit een serieuze wedstrijd van. Het gaf Anderson de 3-0-zege om wat vertrouwen te tanken, toch lijkt er twijfel bij de Schotse tweevoudig wereldkampioen te zijn. Al een aantal jaar zijn de ogen van Anderson achteruit aan het gaan en hij spreekt al lang over een bril. Dat was voor hem lang geen optie, omdat hij dan met zijn darts tegen de bril aan zou tikken. De afgelopen maand verscheen Anderson toch met bril en andere pijlen. Met kortere shafts was het probleem van het tikken opgelost. Tot verbazing van een ieder verscheen hij tegen Frost met bril… en zijn oude setup. Daarbij zal hij dus toch zijn worp iets moeten aanpassen, wat verre van een ideale voorbereiding lijkt. Tegen Andrew Gilding zou dit op voorhand geen problemen mogen opleveren, maar het trage spel van de Engelsman kan hem wel eens verder aan het denken zetten. Gilding kende een fantastische periode bij de PDC, die hij besloot met een halve finale op de UK Open van 2015. Daarna viel Goldfinger volledig stil en was het speuren naar goede resultaten. Hij plaatste zich uiteindelijk zelfs op het nippertje voor het WK, waarin een boeiend gevecht volgde met John Henderson. Het liep zelfs naar een beslissende vijfde set voor de wiegende Schot werd geklopt. Nu wacht dus opnieuw een Schot, maar wel van een hele andere orde. In onderlinge duels staat het 3-0 voor Anderson, opvallend genoeg in alle gevallen werd het 6-5.

Adrian Lewis – Joe Cullen

Adrian Lewis tegen Joe Cullen is één van de duels uit de tweede ronde. Lewis stond twaalf maanden geleden nog in de finale, waarin hij kopje onder ging tegen Gary Anderson. Dit jaar was het voor zijn status mager, want op de grote televisietoernooien werd er geen enkele finale genoteerd. Alleen op de World Matchplay stond Jackpot bij de laatste vier en met name de afgelopen maand deed pijn. De Grand Slam was in de groepsfase voorbij, de Players Championship Finals in de tweede ronde en hij had zich niet eens geplaatst voor het European Championship. Lewis gooide op al die toernooien gemiddelden die er mochten zijn, op de Grand Slam zelfs een toernooigemiddelde van boven de 100 per beurt. Toch won hij er geen partijen mee, simpelweg omdat hij ontzettend veel kansen liet liggen op de dubbels. Dat beeld was tegen Magnus Caris in de eerste ronde van het WK niet anders. Lewis was scorend veel te sterk voor de Zweed, maar miste vervolgens veel dubbels (9 uit 29). Daarnaast heeft hij nog altijd in zijn spel dat hij zomaar een paar legs helemaal weg kan vallen. Het maakt hem kwetsbaar, zeker tegen iemand die in absolute topvorm verkeert. Dat mag namelijk gezegd worden van Joe Cullen. Rockstar had misschien wel de zwaarste loting van alle geplaatste spelers met Corey Cadby. Het Australische toptalent gooide net zoals Cullen lange tijd tegen de 110 per beurt. Nadat hij 1-1 in sets maakte en daarna nog een hoge finish gooide leek Cullen het zat. Hij wilde hem duidelijk een lesje leren en gooide er nog een hogere versnelling uit. Een bizarre derde set volgde en de staredown na het winnen van de set was veelzeggend. Cullen slaagde er wel in om Cadby te knakken en de partij binnen te slepen met 3-1. Het is nu aan hem om dit niveau nogmaals te laten zien, want dan maakt hij een goede kans om Lewis te verschalken. In onderlinge duels heeft hij echter weinig te vertellen gehad. Het staat liefst 9-1 in het voordeel van Lewis en alleen de eerste ontmoeting in 2009 werd door Cullen gewonnen.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: