Connect with us

World Darts Championship

PDC WK Darts 2018: Voorbeschouwing dag 8

Peter Wright World Matchplay 2017

Dag acht van het PDC World Darts Championship 2018 is aangebroken. De dag van het WK Darts dat de laatste acht spelers aan hun eerste ronde beginnen. Daarbij komt ook eindelijk Peter Wright in actie, één van de topfavorieten voor de wereldtitel. Al vond Snakebite het door zijn fysieke problemen vast niet erg om lang te moeten wachten.

Cristo ReyesAntonio Alcinas (1-0, op tv 0-0)

Hoe groot is de kans. Er zijn maar twee Spanjaarden in het speelschema en toch zijn ze aan elkaar gekoppeld. Cristo Reyes en Antonio Alcinas kennen elkaar dan ook goed en het gaat zelfs nog verder. Reyes was automatisch geplaatst als speler in de top-32 en zo was hij betrokken bij de organisatie van de Zuid-Europese qualifier. Daar won Alcinas in een beslissende leg van Jesus Noguera en was de caller van dienst niemand minder dan Reyes. Alcinas loopt inmiddels al aardig wat jaren mee bij de PDC. In 2011 debuteerde hij in Alexandra Palace en leek een aanstormend talent te zijn. De inmiddels 38-jarige El Dartador bleef echter switchen tussen softtip en steeltip darts en liet op beslissende momenten na om door te drukken. Samen met Carlos Rodriguez wist hij voor veel reuring te zorgen door op de World Cup onder meer Engeland uit te schakelen. Individueel had hij onder meer Andy Hamilton een keer op het wereldkampioenschap in de touwen hangen, om de knock-out niet uit te delen. Op de Pro Tour komt het er ondertussen ook niet helemaal uit. Dit kalenderjaar noteerde hij ontzettend veel eerste rondenederlagen, met als plotselinge uitschieters de halve finale op een Players Championship in Ierland en een kwartfinale op het laatste toernooi. Niet toevallig een week voor de WK-qualifier. Is hij dus op tijd in vorm? Met Reyes heeft hij in ieder geval een loodzware opponent, want de Spanjaard is niet voor niets de top-32 binnengekomen. The Spartan ontbeert het nog om echte uitschieters te maken, maar hij is op de Pro Tour wel ontzettend constant. Nagenoeg op iedere Players Championship haalt hij de laatste-16, met daarbij ook twee halve finales op de European Tour. Het is eigenlijk wachten op zijn eerste toernooizege, want inmiddels is hij de hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst zonder een titel bij de PDC. Minpunt in 2017 waren wel zijn prestaties op televisie. Op de World Matchplay won hij nog in de eerste ronde van Robert Thornton met 10-3, de volgende drie televisietoernooien waren na de eerste ronde al voorbij. En dat terwijl hij afgelopen WK er tegen Van Gerwen uit ging met een gemiddelde dik in de 100. Reyes moet dan ook de volgende stap gaan zetten en dit WK lijkt de uitgelezen mogelijkheid. Door de uitschakeling van Adrian Lewis wacht namelijk Kevin Munch op de winnaar van het Spaanse onderonsje.

Kim HuybrechtsJames Richardson (5-0, op tv 1-0)

Het is voor Kim Huybrechts één van zijn minste jaren uit zijn dartscarrière geweest. De Belg gaf onlangs in een interview aan dat daar voor hem duidelijke redenen voor zijn. Tijdens de Premier League Darts overleed zijn moeder, waardoor hij zelfs voortijdig uit de League stapte. Dat was niet alles, want hij heeft te kampen met een tenniselleboog en moet een mentale barrière slechten. The Hurricane beschouwt 2017 dan ook als een verloren jaar en werkt ondertussen hard om de weg omhoog weer te vinden. Dat doet hij onder meer met een sportpsycholoog en is hard bezig aan zijn conditie. Of hij zijn slechte jaar al in Alexandra Palace om kan buigen is de vraag. Het afgelopen half jaar wist hij op de European Tour twee goede prestaties neer te zetten met een finale en een halve finale, op de televisietoernooien was het huilen met de pet op. Op de World Matchplay, World Grand Prix, European Championship en Players Championship Finals verloor de Belg al in de eerste ronde. Met James Richardson heeft hij dan ook nog eens een vervelende tegenstander. De Engelsman maakte vooral naam in 2012 door Raymond van Barneveld in de eerste ronde van het wereldkampioenschap te verslaan. Daarna werd het toch wel stil rondom Ruthless en besloot hij zelfs te stoppen bij de PDC. Zijn zoon Joshua Richardson is echter een groot talent won onder meer de Lakeside-titel bij de jeugd. Om hem te begeleiden pakte James toch zijn darts weer uit de kast en won vorig jaar alweer een tourkaart. Dit jaar was hij een stabiele speler op de Pro Tour, zonder echte uitschieters. Hij wist wel heel vaak de Euro Tour-events te halen en daardoor ook het European Championship. Net zoals Huybrechts verloor Richardson wel telkens in de eerste ronde van de televisietoernooien. Richardson heeft daarnaast nog wel één probleem, hij heeft in vijf wedstrijden nog niet weten te winnen van Huybrechts. Op het WK van 2012 stonden de twee ook tegen elkaar, de ronde na de stunt tegen Barney. Huybrechts won toen eenvoudig met 4-1 in sets.

Darren WebsterDevon Petersen (2-1, op tv 0-0)

Het kalenderjaar 2017 mag de boeken in als het beste jaar uit de carrière van Darren Webster. Tien jaar geleden stond hij voor zijn schouderblessure al wel eens in de kwartfinale van het wereldkampioenschap, de constantheid van dit jaar heeft hij nog nooit weten te halen. Het begin eind 2016 al met een halve finale op de Players Championship Finals, gevolgd door de derde ronde op het PDC WK Darts. Op een UK Open Qualifier speerde Demolition Man er gelijk een negendarter achteraan om in de zomer de kwartfinale van de World Matchplay te bereiken. Daarvoor won hij van onder meer James Wade en ging pas in de slotfase tegen Peter Wright onderuit. Webster is richting de top-20 aan het kruipen en vooral een gevaarlijke speler voor iedereen die net niet bij de les is. De Engelsman gooit al zijn agressie erin en bijt zich vast in een partij. De angst waarmee hij vroeger nog wel eens op een podium stond lijkt te zijn verdwenen. Angst heeft Petersen nog nooit gekend, hij staat vooral te genieten. Dat weet de Zuid-Afrikaan alleen steeds minder te combineren met goed spel. Petersen heeft dit jaar op de Pro Tour alles gespeeld, alleen geen enkele kwartfinale weten te halen. Hij is vooral bezig geweest met het aanpassen van zijn speelstijl en dat kost hem veel tijd en energie. Eigenlijk had hij zich dan ook niet geplaatst voor het WK, maar er kwam een gelukje om de hoek kijken. Dit jaar is er geen kwalificatietoernooi in Zuid-Afrika, maar besloot de PDC wel om de hoogst geplaatste Afrikaanse speler van de wereldranglijst uit te nodigen. Dit was Petersen, waardoor hij zijn dansje weer mag laten zien. De Zuid-Afrikaan moet alleen gaan uitkijken dat we hem niet alleen nog gaan heugen vanwege zijn leuke opkomsten.

Peter WrightDiogo Portela (0-0)

Als allerlaatste speler zal Peter Wright het podium worden opgeroepen voor zijn eerste ronde op het PDC WK Darts. Normaal gesproken zitten spelers er niet op te wachten om zolang te moeten wachten, maar in dit geval kwam het Wright erg goed uit. 29 november werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis en bleek de Schot last te hebben van drie galstenen. Medicatie volgde en vooral veel rust. Snakebite moest alle demonstraties die in aanloop naar het WK gepland waren afzeggen en lag vooral op bed. Lange tijd was het dan ook twijfelachtig of hij wel kon spelen in Alexandra Palace, maar woensdag kwam het besluit. De klachten zijn voldoende verholpen zodat Wright kan spelen. Wel is hij vijftien kilo kwijtgeraakt en heeft weinig kunnen trainen. Daar tegenover vindt hij zichzelf mentaal wel fris en dat kan wel eens goed uitkomen. Wright heeft een zwaar jaar achter de rug, wat wel zijn jaar was. In maart won Snakebite de UK Open en daarmee zijn eerste televisietoernooi, in het najaar kwam daar ook nog de eerste World Series-titel bij in Duitsland. Tussendoor won hij een karrenvracht aan toernooien op de Pro Tour, alleen de echte kersen op de taart bleven uit. Vooral door zijn eigen schuld. In de finale van de Premier League miste Wright zeven matchdarts en liet de titel aan Michael van Gerwen. Vervolgens stond hij ook nog in de finale van de World Matchplay en Grand Slam of Darts, daarin waren Phil Taylor en Van Gerwen te sterk. Wright is wel de nieuwe nummer twee van de wereld. Zijn tegenstander gaat debuteren op een groot toernooi. De Braziliaan Diogo Portela kwam een aantal jaar geleden naar Engeland om zijn droom na te jagen. Hij begon op de Challenge Tour en klopte dit jaar voor het eerst op de deur bij de grote mannen. Portela boekte een aantal leuke resultaten op de Players Championships en haalde zijn eerste European Tour. Daar won de Braziliaan ook nog eens van Martin Schindler. Samen met Alexandre Sattin mocht hij op de World Cup spelen en versloeg direct Zwitserland. De PDC organiseerde dit najaar een WK-qualifier voor Midden- en Zuid-Amerika, daar won Portela in de finale van Sattin met 6-1. Zo kan hij debuteren als eerste Braziliaan op het WK. Normaal gesproken is hij volslagen kansloos tegen Wright, maar mocht de Schot verre van scherp zijn door de fysieke problemen kan het raar lopen.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship

Kerst 2018