full screen background image

SENSATIONELE VAN GERWEN PAKT TWEEDE WERELDTITEL DARTS

Michael van Gerwen heeft het PDC World Darts Championship 2017 op zijn naam geschreven. Mighty Mike werd in 2014 voor het eerst wereldkampioen, om Gary Anderson daarna twee jaar op rij de wereldtitel te zien pakken. Nu nam hij hardhandig revanche op de schot. In de openingsfase waren beide darters aan elkaar gewaagd en een slippertje van Mighty Mike bracht Anderson op een break voorsprong. Vanaf dat moment wist de Nederlander echter te versnellen. Hij brak terug met een 86-finish (2-2) en zette vervolgens de turbo volledig aan. Van de volgende veertien legs won hij er twaalf voor een 6-2-voorsprong. Anderson kon na een raar incident nog een set bijschrijven, waarop de beslissing volgde: 7-3. Van Gerwen gaat naar huis met 350.000 pond aan prijzengeld en heeft nu in het bezit van alle major-titels.

Eerste kansen niet gepakt om weg te lopen

De finale was gelijk los met een bulls-eye 122-finish van Van Gerwen, gevolgd door een 11-darter van Anderson. Van Gerwen hield zijn eigen leg met een 14-darter, waarop Anderson dubbel-1 vond voor een vijfde leg. Daarin begon Mighty Mike slordig met 43, alleen deed de Schot daar niets mee door zelf 40 te gooien. Zo kon Van Gerwen toch zijn leg eenvoudig houden met 180 en dubbel-18 voor 1-0 in sets. Daarop ging de turbo erop bij de Nederlander, om zijn kansen in de tweede leg te laten liggen. Hij miste drie pijlen voor de break in de openingsleg en in de vijfde leg miste hij de single-14 om aan te mogen leggen voor bulls-eye. Zo pakte Anderson de set met een 80-finish. De gemiddeldes waren bijna gelijk met 107,44 tegen 107,08.

Twee sets gebroken

De eerste leg van de derde set bracht de eerste break, maar die wist Van Gerwen gelijk goed te maken met een 11-darter. Hij kwam ook op 2-1 en leek op weg naar een perfecte leg. De achtste dart viel niet in de triple-18, maar hij stond wel klaar op 56. Anderson hield echter zijn leg vanaf 50 en profiteerde in de vijfde leg van twee missers van Mighty Mike vanaf 74. De Schot leek even weg te kunnen lopen, maar door een 180’er en tops kwam de Nederlander op 1-1. Het liep ook naar 2-2, waarop de versnelling kwam. Met een 86-finish voor een 12-darter was de break binnen voor 2-2 in sets.

Mighty Mike is gevlogen

Alle sets waren tot dusver over de volle vijf legs gegaan, daar maakte Van Gerwen in de vijfde set verandering in. Dubbel-1 bracht hem de openingsleg, om te breken met een 11-darter. Ook de derde leg bracht een 180’er en dubbel-10 leverde de Nederlander de set op. Nu leek hij weg te vliegen, om in de openingsleg van de zesde set twee pijlen tot missen voor de 84-finish. Anderson redde zich met een 74-finish, maar vanaf dat moment ging het heel hard. Een 11-darter was goed voor 1-1, om te breken met een 12-darter. Zijn eigen leg rondde Van Gerwen af met een 14-darter en was gevlogen.

Anderson is volledig geknakt

De turbo stond volledig aan bij Van Gerwen, die de zevende set ook nog eens bij wist te schrijven met 3-0. Daarmee waren de van laatste tien legs er maar liefst negen naar de Nederlander gegaan. De legs in de zevende set raffelde hij af met een 14-, 11- en 12-darter. Die laatste met een 125-finish. Door twee beurten zonder dubbel vanaf 40 verspeelde Van Gerwen weer eens een leg, maar Anderson bleek stuk gespeeld. Met finishes van 76 en 75 was de break alweer binnen, om de achtste set te pakken met een 100-finish.

Raar incident en een set extra

In de negende set ging de absolute turbo er wat vanaf en kreeg Anderson kansen op de breaks. Hij miste dubbels in de eerste en derde leg, om zelf te missen in de vierde leg. Van Gerwen legde aan vanaf 115, om bulls-eye te missen. Een bizar moment volgde doordat er iemand het podium op sprong. Het zorgde voor een paar mindere scores, waarop Anderson als eerste de turbo weer aanzette. Het bracht de Schot met een 81-finish toch weer een set. Anderson zette door met een 11-darter, maar dat counterde Van Gerwen via een 87-finish met ook een 11-darter. De Nederlander miste de kans in de derde leg, om met een 100-finish wel een vijfde leg af te dwingen. Daarin gooiden allebei een 180’er en moest Anderson zich redden vanaf 134. Dat lukte niet en vanaf 85 maakte Van Gerwen het af.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: