full screen background image

Van Barneveld verslaat Taylor in zinderend gevecht

Raymond van Barneveld heeft in een zenuwslopend gevecht Phil Taylor weten te verslaan op het PDC World Darts Championship 2017. Taylor en Van Barneveld hadden allebei veel moeite om hun niveau te halen, waardoor het hard werken werd. De partij vloog dan ook alle kanten op, waarbij Barney door finishes van 167 en 120 pardoes op 3-1 kwam. Taylor won daarop vijf legs op rij en in de vijfde leg van de zesde set zag hij de Nederlander geen enkele triple gooien (3-3). Toch kwam Barney weer op 4-3 en maakte het af in een vijfde leg van de achtste set. Zondagavond wacht Michael van Gerwen.

Hele zenuwachtige openingsfase

Taylor opent normaal gesproken tegen Van Barneveld ijzersterk, maar The Power was ditmaal duidelijk zoekende. Barney opende met een solide 14-darter en ontsnapte in de derde leg. Taylor miste twee pijlen vanaf 68 en de eerste 180’er bracht Van Barneveld vervolgens de openingsset. In de tweede set kwam de Nederlander wel onder druk te staan. Hij kon met een 152-finish nog 1-1 maken, maar met een 180’er voor een 13-darter kwam Taylor op 1-2 en met een 65-finish maakte de Engelsman de stand alweer gelijk.

Sublieme finishes

Langzaam maar zeker kwam Taylor op stoom, waar Van Barneveld bleef zoeken naar eerst de dubbels en daarna de triples. Hij miste twee volle beurten vanaf 24 en zo kon Taylor breken. Met een 180’er en een 62-finish was het 0-2, voor Barney met zijn maximale score zijn eigen leg pakte. Een maximale score van The Power leek de set te beslissen en zag Barney tops missen voor een 82-finish. Taylor maakte echter een grote fout vanaf 56 en in de vijfde leg had Van Barneveld weer de regie voor 2-1 in sets. Met een 84-finish maakte Barney in de vierde set gelijk, alleen daarna leek Taylor de set te gaan pakken. The Power stond op 74 klaar voor de set, maar zag de Nederlander een vernietigende 167-finish gooien. In de vijfde leg stond Taylor zelfs klaar op 39 en knalde Barney er nog maar een 120-finish uit voor 3-1 in sets.

Hele zwakke cruciale vijfde leg

De vijfvoudig wereldkampioen leek in zijn eigen set door te drukken, maar hij miste vijf pijlen voor de openingsleg, daarop waren de triples weer even verdwenen en kon Taylor zonder veel druk met een 62-finish alweer terugkomen tot 3-2 in sets. Het leek even heel snel te gaan, want met een 12- en 14-darter won Taylor vijf legs op een rij. Hij kreeg ook één pijl vanaf 105 voor de set. Dubbel-16 viel niet en Van Barneveld brak terug. Een goede vierde leg bracht de partij naar alweer een cruciale leg, maar na een 180’er van Taylor gooide de Nederlander scores van 46, 60 en 30. Daarmee kwam The Power eenvoudig op 3-3.

Sublieme vijfde leg voor de zege

Het momentum leek volledig bij de Engelsman te liggen, maar in deze partij was er geen enkele zekerheid. Barney wist zijn eigen leg te houden na één gemiste dubbel van Taylor en door een 180’er met een 76-finish kwam daar zomaar de break. Vanaf 121 sloeg The Power ook in de derde leg niet toe en kwam Van Barneveld toch weer op voorsprong. Bulls-eye voor de 121-finish om gelijk in de achtste set te breken viel ook voor Barney niet. Het werd soepel 1-1, gevolgd door 180’ers van beide darters. Opnieuw kwam er de kans voor de Nederlander, maar twee pijlen vielen niet voor de 91-finish. Daarop redde Taylor zich met een 123-finish en opnieuw won Barney eenvoudig zijn eigen leg. Opnieuw scoorde de Nederlander uitstekend en nam het voortouw. De zesde 180’er gaf hem lucht en met een 86-finish was het gedaan.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: