full screen background image
Benito van de Pas

Van de Pas kopje onder tegen krankzinnige Anderson

Benito van de Pas is door een ontketende Gary Anderson uitgeschakeld op het PDC World Darts Championship 2017. Voor het derde jaar op rij ging Big Ben in de derde ronde onderuit, maar het was nu wel een heel ander niveau dat de Nederlander zelf liet zien. De eerste twee sets gingen telkens naar een vijfde leg, maar met al zeven keer 180 en 100% op zijn dubbels won Anderson telkens die beslissende leg. De Schot bleef negen legs foutloos op de dubbels en kwam op 3-0, voor Van de Pas zich terug knokte tot 3-2 in sets, om in de zesde set in de fout te gaan op de dubbels. Met 107,68 om 102,3 werd het 4-2 voor Anderson en staat hij in de kwartfinale tegenover Dave Chisnall of Jelle Klaasen.

Krankzinnig hoog niveau

Vanaf de eerste dart waren beide darters niet te houden. Anderson opende met een 180’er, maar Van de Pas counterde met zijn maximale score en dubbel-8 voor de leg. Daar kwam een 121-finish voor een 12-darter overheen voor de break. Anderson vervolgde met zijn eerste 11-darter, voor beide darters weer een 180’er vuurden. Van de Pas kreeg de kans op de set vanaf 81, maar kon niet toewerken naar een dubbel. Daarop knalde Anderson 61 uit, om in de vijfde leg alweer een 180’er te gooien voor 1-0 in sets. Het niveau bleef ook in de tweede set extreem hoog, waarbij de Schot bijna 120 per beurt aantikte. Toch kreeg hij de Nederlander niet los gespeeld. Via dubbel-16 maakte Van de Pas 2-2 en beukte er alweer zijn derde 180’er in. Anderson counterde echter alweer met zijn achtste en gooide zijn zesde dubbel raak voor 6 uit 6 op de dubbels. De gemiddeldes lagen op 114,29 tegen 100,82 per beurt.

Negen dubbels op rij raak, maar Big Ben knokt door

Het krankzinnige gemiddelde van Anderson zakte wel iets weg, maar hij bleef wel fantastisch finishen. Een 180’er met een 65-finish bracht hem de openingsleg, gevolgd door een 75-finish voor de break. Van de Pas deed wat terug met een 143-finish, maar door een 96-finish was het 3-0 in sets. In de eerste leg van de vierde set miste Anderson voor het eerst een dart op de dubbel. Van de Pas kon via bulls-eye niet breken, maar maakte met een 180’er wel gelijkmaken. Zijn vierde 180’er van de set met een 125-finish bracht hem alsnog de break, alleen gooide Anderson twee perfecte beurten om terug te breken vanaf 68. Anderson miste alleen één matchdart en Van de Pas pakte vanaf 72 de set.

Comeback stokt in zesde set

De gemiddeldes waren nog altijd uitmuntend met 108,59 om 103,14 en de Schot kwam toch wat onder druk te staan. De tweevoudig wereldkampioen miste dubbels in de eerste twee legs en Big Ben beukte door om met een 112-finish via dubbel-19 een tweede set bij te schrijven. Het was voor Anderson het sein om de turbo weer aan te zetten en zag Van de Pas in de vierde leg drie pijlen missen om weer een vijfde leg af te dwingen. Daardoor was het gedaan via dubbel-12.

PDC World Darts Championship 2017: Speelschema, programma, uitslagen en statistieken

Delen: