Connect with us

Negendarters

World Grand Prix 2014: Twee historische 9-darters, Wade klopt Thornton

James Wade heeft in een adembenemend duel afgerekend met Robert Thornton op de World Grand Prix. De Engelsman gooide een negendarter, maar werd net zo hard door de Schot terug gecounterd door ook een perfecte leg te gooien (bekijk hier de 9-darters terug). Bizar genoeg was er tot vandaag nog maar één negendarter met dubbel-in dubbel-uit gegooid en nu twee in één partij. Ook is het nog nooit gebeurd dat beide darters een ultieme leg gooiden. Thornton leek de winst te grijpen, maar miste vier matchdarts. Daarna kon Wade alsnog de zege pakken: 3-2.

Begrafenis

Voor Thornton is het een bizarre week, want zijn moeder is overleden. Maandag won hij van Justin Pipe om terug naar Schotland te reizen voor de begrafenis. Deze was woensdagochtend, waarop hij direct weer terugkeerde naar Dublin om in de avonduren aan te leggen tegen Wade. Zijn spel leed er niet onder, want hij opende ook gelijk met een 160-score. Hij kwam op voorsprong in set set, maar miste in de vijfde leg een volle beurt voor de openingsdubbel. Dat deed Wade – die al een bulls-eye 81 en 130-finish op zijn naam had gezet – niet en liep weg voor de stiekeme setwinst.

Negendarter niet voldoende

Terug op het podium kwam Wade helemaal in zijn ritme. The Machine opende met 160 en vervolgde met een 180’er. 161 punten bleven over en die poetste de linkshander uit Aldershot weg met triple-20, triple-17 en bulls-eye. Daarmee is hij pas de tweede darter ooit die op een televisiepodium een perfecte leg gooide met dubbel-in dubbel-uit. Op de kop af drie jaar geleden deed Brendan Dolan het voor het eerst, opvallend genoeg tegen Wade. The Machine dacht vijfduizend pond voor zijn negendarter te ontvangen en beukte ook nog eens door met een 156-finish. Toch was het niet voldoende voor de set. Thornton knokte zich terug met een 101-finish, zag Wade twee pijlen missen voor setwinst, en sloeg zelf toe via dubbel-3.

Negendarter niet voldoende

In de derde set bleef het niveau ontzettend hoog met gemiddelden boven de 95 per beurt. Wade leek daarin het initiatief weer te pakken. Hij brak Thornton met een 81-finish, maar was vervolgens slordig op zijn openingsdubbel. The Thorn brak terug en vuurde er in zijn eigen leg een 180’er in. Vanaf 71 wist hij de 1-2-voorsprong in sets te realiseren. Het beste was nog niet eens geweest. Wade kwam wederom op 1-0 in de vierde set, waarop Thornton zijn perfecte leg gooide. Hij opende voor de vierde keer in de partij met een 160-score, beukte er ook een 180’er in en maakte het af met een bulls-eye 161-finish. Daardoor zorgde de Schot voor een unicum, want nog nooit is er door twee darters in één partij een negendarter gegooid. Ze delen dan ook het prijzengeld van 5.000 pond. Wade herpakte zich snel met een 146-finish, om vier pijlen te missen voor de set. Het liep dan ook wederom naar een vijfde leg. Daarin gooide Wade de 180’er, maar gaf de kans toch aan Thornton. De Schot miste vier keer en er kwam wederom een vijfde set.

Ballonnetje leeggelopen

De druk liep verder op en Thornton miste zijn kans. Wade vond dubbel-4 en ging ook in zijn eigen leg solide door. Het werd nog even bibberen, door twee pijlen vanaf 40 te missen, maar dubbel-10 vloog er wel in. Wade had vervolgens even moeite om de openingsdubbel te vinden, dat deed hij pas met zijn zesde dart. Toch kreeg hij nog de kans in de leg, maar tops viel er niet in voor een 82-finish en de zege. Daardoor kon Thornton de partij verlengen tot minimaal een vijfde leg. Het ballonnetje van de Schot was toch leeggelopen en Wade kon in de vierde leg alsnog de klus afmaken.

Programma en uitslagen World Grand Prix

Delen:

Meer over Negendarters