Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2016: Voorbeschouwing Dag 1

De World Grand Prix is altijd een speciaal toernooi op de kalender. In het Ierse Dublin moet namelijk iedere leg worden geopend en worden afgesloten met een dubbel. De editie van dit jaar opent met Robert Thornton als titelverdediger, hij is tot dit moment naast Michael van Gerwen en Gary Anderson als enige in bezit van een Major-titel.

Kyle AndersonCristo Reyes (2-0)

De World Grand Prix wordt dit jaar geopend door twee debutanten, die redelijk hetzelfde pad hebben bewandeld. Anderson debuteerde drie jaar geleden op het wereldkampioenschap als vrij onbekende darter, Reyes deed een jaar later hetzelfde. De Australiër wist in Alexandra Palace gelijk een negendarter te gooien, waar Reyes de derde ronde bereikte door zowel Wes Newton als Kevin Painter te verslaan. Daarmee toonden ze aan talenten te zijn, maar een probleem diende zich ook gelijk aan. Reizen vanuit Australië is niet te doen om de ProTour te spelen en ook vanuit Spanje is het een flinke opgave. Inmiddels hebben beide darters hun weg gevonden. Anderson heeft zijn familie achter gelaten in Australië en verblijft grote delen van het jaar in Engeland. Reyes reist nog altijd heen en weer. Dat zorgde in eerste instantie voor wisselde resultaten, maar inmiddels begint hij echt door te breken. The Spartan is al in de top-40 van de wereld beland en heeft zich nu voor het eerst voor een televisietoernooi geplaatst via de ProTour Order of Merit. Zijn huidige vorm is ook goed, want vorige week stond hij twee keer in een kwartfinale op de Players Championships. Anderson is zelfs de top-30 al binnen en stond dit jaar ook al in de tweede ronde van de World Matchplay. Hij lijkt zich op te gaan maken om de top-16 van de PDC te bestormen. Ook voor hem geldt alleen nog wel dat zijn spel constanter moet worden. Twee keer troffen de twee elkaar en telkens was Anderson met 6-5 te sterk. Het zwakke punt van de Australiër is echter de dubbels, waar Reyes juist erg sterk is op zijn finishes. Dat maakt de Spanjaard dan ook de lichte favoriet.

Ian WhiteKim Huybrechts (4-7)

Ian White en Kim Huybrechts zitten eigenlijk in hetzelfde schuitje. De twee tikken al een aantal jaar de top-10 van de wereld aan, maar de echte stap vooruit blijft maar uit. White stond een jaar geleden zelfs op de achtste plaats en even leek de Premier League Darts in beeld. Dat ging in zijn hoofd een rol spelen en zijn prestaties holden achteruit. Huybrechts kreeg vorig jaar een uitnodiging voor de Premier League, maar viel snel af. De ervaring die hij in de negen weken op deed heeft hij niet kunnen omzetten in betere prestaties. Beide darters hebben de komende periode dus een goed toernooi op televisie nodig om echt de volgende stap te kunnen zetten. White is dit seizoen wisselvallig geweest, maar heeft wel drie keer een Players Championship weten te winnen. In oktober waren de prestaties wel mager. Huybrechts had begin september een European Tour moeten winnen. In de finale tegen Mensur Suljovic kreeg hij drie volle beurten om het af te maken, maar de bibbers speelden op. Zo liep hij voorlopig plaatsing mis voor de Grand Slam of Darts en blijft dit seizoen steken naast deze finaleplaats op liefde zeven halve finales. Tussen White en Huybrechts is het echt een muntje opgooien wie deze partij kan winnen. In onderlinge duels staat de Belg op een 7-4-voorsprong, maar hij won in vier jaar tijd pas één partij in Dublin. White stond vorig jaar nog in de kwartfinale na winst op Gary Anderosn.

James WadeTerry Jenkins (28-14)

De World Grand Prix lijkt eigenlijk te zijn gemaakt voor James Wade. The Machine is altijd dodelijk op zijn dubbels en door er ook nog eens mee te mogen openen kan hij dat extra belichten. Hij won het toernooi in Dublin dan ook al twee keer en stond twee jaar geleden nog in de finale tegenover Michael van Gerwen. Wade won toen achter elkaar van Robert Thornton (nadat ze allebei een negendarter gooiden), Phil Taylor en Gary Anderson. Mighty Mike bleek met 5-3 te sterk. Dat prijzengeld zal de linkshander dan nu wel moeten verdedigen en met Terry Jenkins heeft hij een gevaarlijke klant voor de eerste ronde. The Bull mag op zijn beurt nog wel eens wankelen op de dubbels zodra hij niet uitkomt op zijn favoriete tops, zeker over het extreem korte spelformaat in de eerste ronde kan hij gevaarlijk uit de hoek komen. Gewaarschuwd is Wade wel, want dit overkwam hem een jaar geleden tegen Mensur Suljovic. De Engelsman vergat aan het begin van de partij door te drukken en daarna gooide de Oostenrijker alles uit. Jenkins stond twee keer in de finale in Dublin en verloor in 2007 de eindstrijd van Wade. Zijn vorm is de laatste tijd echter wel duidelijk een stuk minder. The Bull vindt het spelletje nog altijd te leuk om ermee te stoppen, maar haakt wel langzaam af bij de subtop. Jenkins haalde nog wel een finale op een vloertoernooi begin augustus en een halve finale op de European Tour in Oostenrijk, voor de rest van het de laatste maanden weinig. Wade liet vorige week nog uitstekend spel zien op de Championship League of Darts, hij had alleen ontzettend veel moeite om zijn goede spel uit de middagsessies ook in de avond te herhalen. Goed nieuws voor Wade is dan ook dat op de World Grand Prix er maar één partij per dag wordt gespeeld. In onderlinge duels staat hij op een 28-14-voorsprong en won de laatste vijf partijen.

Gerwyn PriceBenito van de Pas (3-1)

Eén ding is vooraf al zeker, Price of Van de Pas gaat voor het eerst een partij op de World Grand Prix winnen. Vorig jaar gaf Price zijn partij tegen Michael Smith uit handen en datzelfde deed Van de Pas tegen Kim Huybrechts. Het tweetal zal dus uit zijn op revanche, waarbij ze dit jaar vooral op de vloertoernooien uitstekend hebben gepresteerd. The Iceman won in mei zijn eerste titel en plakte er luttele weken een tweede aan vast. De afgelopen maanden kwamen daar nog vier kwartfinales bij. Van de Pas won in april zijn eerste toernooi en een maand later was het opnieuw raak. Na de zomerstop begon Big Ben opnieuw sterk met een finale in Barnsley en nog een halve en kwartfinale op de European Tour. De laatste vijf vloertoernooien waaronder afgelopen weekend waren wel teleurstellend. Daar komt bij dat de Welshman een onderlinge balans heeft van 3-1 tegen de Nederlander. Voor Van de Pas wordt het zaak om eindelijk toe te slaan op de televisietoernooien buiten het wereldkampioenschap om. Daarop stond hij al twee jaar op rij in de derde ronde, maar zowel op de World Matchplay, European Championship als World Grand Prix staat hij nog altijd zonder zege.

Jelle Klaasen PDC Darts

Adrian LewisJelle Klaasen (9-12)

Met de drie en negen van de wereld tegenover elkaar is het duel tussen Lewis en Klaasen absoluut de kraker van de eerste ronde. Beide darters spelen ook nog razendsnel, waardoor het vuurwerk belooft te worden. Lewis is door zijn plaats op de wereldranglijst dan wel de favoriet, toch spreken heel veel cijfers in het voordeel van de Nederlander. Neem alleen al de onderlinge balans. Klaasen won vaker van Lewis dan omgekeerd en de laatste vier partijen gingen allemaal naar The Cobra. De huidige vorm van Klaasen is misschien ook wel beter. Grote uitschieters heeft hij dit jaar niet getoond, wel is hij zeer solide met acht kwartfinales en een halve finale op de Pro Tour. Lewis worstelt eigenlijk al het hele jaar met zijn vorm en zit ook niet lekker in zijn vel. Dat bleek met name tijdens en rond de World Matchplay. Hij maakte ruzie met meerdere spelers, was bij een aantal relletjes betrokken en kon lang niet altijd goede resultaten overleggen. Vorige week werd hij tijdens de Champions League of Darts verslagen door zowel Gary Anderson als James Wade, waardoor hij zijn status als speler van de top-4 ook niet waar kon maken. Voor Lewis staat er in deze partij dan ook veel meer druk op dan voor Klaasen. De Nederlander is op weg omhoog, want hij hoeft in de komende maanden amper ponden te verdedigen. Met één goed toernooi komt de Premier League Darts dichtbij en een zege op Lewis helpt daar natuurlijk enorm bij.

Robert ThorntonStephen Bunting (1-1)

Voor Robert Thornton begint zijn race voor titelprolongatie en de Schot heeft geen makkelijke loting gekregen met Stephen Bunting. The Thorn heeft de laatste jaren een unieke relatie opgebouwd met de World Grand Prix. Twee jaar geleden overleed zijn moeder tijdens het toernooi. Hij vloog heen en weer voor de begrafenis, om vervolgens een negendarter te gooien in een historisch duel met James Wade. Vorig jaar won hij van Daryl Gurney, Justin Pipe, Ian White, Mensur Suljovic en Michael van Gerwen om de titel te pakken. Zijn vorm zakte daarna wel weg. Eerst door twee blessures en daar kwamen dit jaar ook nog privéproblemen overheen. Zijn jaar was daardoor vrij mager zonder echte hoogtepunten. In de Premier League Darts wist hij wonderwel degradatie te ontlopen, de World Matchplay was na twee partijen voorbij en zijn beste resultaat op de Pro Tour was een kwartfinale. Met Bunting treft hij iemand die over zijn wak heen lijkt te zijn. The Bullett besloot vorig jaar met nieuwe darts te gaan spelen. Het pakte zeer slecht uit en zijn zelfvertrouwen verdween volledig. 2015 was daardoor voor hem een verloren jaar en nu moet hij zijn goede 2014 zien te evenaren om ook niet te gaan zakken op de wereldranglijst. Met één toernooizege op de ProTour, een halve finale en vier kwartfinales laat hij duidelijk weer vorm zien en daardoor is hij misschien wel de favoriet tegen Thornton. De magie tussen de Schot en Dublin, plus zijn normaal gesproken betere spel op de dubbels dan Bunting maken het eigenlijk een coinflip.

Gary AndersonJamie Caven (13-5)

Gary Anderson en de World Grand Prix zijn dan weer juist geen vrienden. De wereldkampioen kwam alleen in 2014 tot de halve finale, voor de rest is het in Dublin vaak snel gedaan met de Schot. Zijn achilleshiel zijn de dubbels en die komen op het dubbel-in dubbel-uit spelformaat natuurlijk extra aan het licht. Het afgelopen half jaar was Anderson goed in vorm. Hij won twee toernooien op de ProTour en was met name tijdens de World Series niet te houden. Hij won liefst drie van deze toernooien, om vervolgens even rust te nemen. De maand september sloeg hij volledig over om bij te tanken en zo verscheen hij vorige week fris maar ongetraind op de Champions League of Darts. Zijn spel was in orde, maar niet honderd procent. Het is dus de vraag in hoeverre hij dat deze week alweer heeft weten bij te poetsen. Met Jamie Caven treft hij wel een gewillig slachtoffer. De afgelopen jaren begon Jabba regelmatig als een komeet aan partijen, om vervolgens altijd weer als verliezer van het podium te stappen. Partijen afmaken zit simpelweg niet in het pakket bij Caven en al helemaal niet in Dublin. Sinds 2009 is hij ieder jaar met onderbreking van 2012 aanwezig, maar nog nooit won hij een wedstrijd op de World Grand Prix. Gecombineerd met de ruime onderlinge balans voor Anderson is de Schot dan ook de torenhoge favoriet.

Mervyn KingRaymond van Barneveld (8-2-20)

De avond wordt afgesloten door twee ervaren darters die elkaar van haver tot gort kennen. King en Van Barneveld bestreden elkaar al ten tijde van de BDO en ook bij de PDC kunnen ze elkaar maar niet loslaten. Liefst dertig keer stonden ze tegenover elkaar, Van Barneveld heeft daarbij wel een ruime voorsprong. Op de World Grand Prix was het alleen al vier keer raak. Drie keer won Barney, maar de laatste keer ging de overwinning wel naar de Engelsman. King schommelt de laatste jaren telkens tussen plaats tien en twintig. De vijftigjarige Engelsman is momenteel nummer achttien en hij moet wel uit gaan kijken dat hij niet verder af gaat glijden. Zijn resultaten op de ProTour zijn namelijk niet denderend met sinds maar slechts één kwartfinale op de Pro Tour. In de zomer schreven we dezelfde zorgelijke constatering in opmaat naar de World Matchplay, maar toen wist King te winnen van zowel James Wade als Brendan Dolan om de kwartfinale te halen. Daarin wist hij Phil Taylor ook bijna te verslaan (16-14). Het gaf maar weer aan dat King altijd zeer verrassend uit de hoek kan komen, zeker als zijn favoriete dubbel-16 loopt. Een extra wapen in Dublin. Voor Van Barneveld is de World Grand Prix de laatste jaren geen feestje geweest. Vorig jaar verloor hij in de eerste ronde van Adrian Lewis, twee jaar geleden was Mervyn King in de tweede ronde met 3-1 in sets te sterk. Opnieuw staat de Nederlander ook op de wip om af te zakken op de ranglijst. Hij zal ontbreken op het European Championship, waar hij twee jaar geleden nog in de halve finale stond. Ook moet hij rond de jaarwisseling een halve finale op het WK verdedigen. Op de andere toernooien kan hij winst gaan boeken en dat eigenlijk ook nodig. Zijn resultaten waren de laatste periode een stuk beter dan die van King, met een halve finale op de European Tour en vorige week nog een kwartfinale op een Players Championship.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, programma en statistieken

Delen:

More in World Grand Prix