Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2016: Voorbeschouwing Dag 4

michael-van-gerwen-cl-2016

Met Benito van de Pas en Raymond van Barneveld al in de kwartfinale van de World Grand Prix gaat vanavond Michael van Gerwen eveneens proberen om de laatste acht te bereiken. Daarvoor moet hij aantreden tegen debutant James Wilson. In het zwaar uitgedunde deel van het speelschema zullen veel verrassingen uit de eerste ronde een passend vervolg moeten vinden.

Alan NorrisSimon Whitlock (0-1)

Eindelijk een wedstrijd gewonnen deze maand grapte Alan Norris na zijn zege op Michael Smith. De Engelsman heeft zeer magere weken achter de rug, waarin er niets wilde lukken. Zijn laatste partij op televisie tegen Adrian Lewis op de World Matchplay was ook al uitgelopen op een veegpartij, waardoor het vertrouwen van Chuck niet al te groot was. Toch wist hij Bully Boy in drie sets aan de kant te zetten. En eenmaal op stoom is de Engelsman altijd een gevaar. Dat zal ook Simon Whitlock weten, die geen makkelijke eerste ronde had. Het spel van de Australiër is na zijn grote dip aan de beterende hand. Afgelopen weekend won hij voor het eerst sinds ruim twee jaar een toernooi op de Pro Tour, maar het vertrouwen op het grote podium was er nog niet. Tegen Joe Cullen was zijn spel rommelig, uiteindelijk wel net voldoende om de winst te pakken. Whitlock leek het zichzelf daarbij opnieuw zelf moeilijk te maken. De Australiër lijkt de opzet van de World Grand Prix nog altijd wiskundig te benaderen en met name de openingsdubbel tot kunst te verheven. Hij gaat voor de meest vreemde openingsdubbels en vervolgens combinaties om tot scores te komen. In het verleden heeft hem dit al regelmatig opgebroken, maar andere keuzes maakt hij voorlopig nog niet. Voor zowel Norris als Whitlock zou een kwartfinale een grote stap vooruit zijn, waardoor de druk ook groot zal zijn.

Brendan DolanDave Chisnall (1-4)

Hoe slecht de vorm van Brendan Dolan dit jaar dan ook wel niet mag zijn, op de grote televisietoernooien weet hij het beste bij zichzelf naar boven te brengen. Op de World Matchplay won de Noord-Ier al verrassend van Raymond van Barneveld en afgelopen maandagnacht was Peter Wright het slachtoffer. Snakebite heeft pas één keer een partij in Dublin weten te winnen en dat broze vertrouwen wist Dolan af te straffen. Hij heeft het juist altijd naar zijn zin in de Ierse hoofdstad, waar The History Maker als allereerste een negendarter gooide en ook de finale haalde. Drie jaar geleden stond Chisnall ook in de finale van de World Grand Prix, waarin hij overigens net zoals Dolan van Phil Taylor verloor, maar in alle andere jaren heeft Chizzy amper succes in Dublin. Ook dit jaar had hij er eigenlijk in de eerste ronde vanaf moeten gaan. Robbie Green was veel sterker en ondanks dat zijn ritme duidelijk werd onderbroken door de stroomstoring, waardoor de partij een kwartier stil lag, had hij alle kans om de zege te pakken. Het werd alleen een typische Green-partij. De Engelsman was de baas, tot het moment dat hij de partij uit moest gooien. Toen kwamen de bibbers bij de grote Kong en gaf hij alles nog uit handen. Zo mazzelde Chisnall naar de tweede ronde en kan hij bij een zege op Dolan alweer klimmen naar de negende plaats op de wereldranglijst. Tegen Dolan is de darter uit St. Helens ook de favoriet, maar het feit dat er in Ierland wordt gespeeld waar de dubbels extra belangrijk zijn is een nieuwe verrassing van Dolan dichterbij dan je denkt.

Steve WestDaryl Gurney (1-0)

Wie Steve West en Daryl Gurney als tweede ronde partij had gespeeld deze week, had een flink zakcentje kunnen verdienen. Met rode letters hadden veel mensen al de strijd tussen Phil Taylor en Mensur Suljovic aangestipt. The Power was vorige week uitmuntend tijdens de Champions League of Darts, terwijl Suljovic de maand van zijn leven achter de rug heeft. Hij won voor het eerst een European Tour-event en leek klaar om door te beuken op televisie. Op de World Grand Prix stond hij vorig jaar tenslotte ook al in de halve finale. Het liep anders. Suljovic leek bevangen door de spanning, want ook hij weet dat er opeens veel van hem wordt verwacht en veel mogelijk is. Want een plaats in de top-10 kan toch zomaar de Premier League betekenen? Met Daryl Gurney trof hij iemand die ook in vorm is en wel raad weet met buitenkansjes. Een maand geleden brak de Noord-Ier een botje in zijn werparm tijdens karten. Daardoor kon hij lang niet spelen, maar haalde afgelopen weekend gelijk de halve finale op een vloertoernooi. Handen schudden doet hij nog niet, want zijn hand is nog niet volledig hersteld. Gooien met darts gaat weer prima. Steve West boekte de grootste zege uit zijn carrière door Phil Taylor te verslaan. De Engelsman is eveneens in de vorm van zijn leven, want de afgelopen weken stond hij al in een finale en een halve finale van een Players Championship. Na zijn zege op The Power liet hij weten dat het allemaal komt doordat hij blij is. Zijn leven is op orde en hij geniet. Dat was te zien tegen Taylor. The Power kwam een set voor, maar was ontzettend wisselvallig. West gooide met name op de openingsdubbels matig, maar zijn finishes waren subliem. Twee keer een 101-finish bracht hem naar een derde set en daarin klaarde hij de klus met een 62-finish. Kan hij dit niveau nog een keer halen? Dat zal nodig zijn tegen de constanter spelende Gurney.

Michael van GerwenJames Wilson (3-0)

Michael van Gerwen moest in de eerste ronde even slikken. Steve Beaton gooide een vernietigende bulls-eye 135-finish en de Nederlander bekende dat deze even pijn deed. Zo ging de eerste set naar Beaton, maar vervolgens zette Mighty Mike een beangstigende turbo aan. Met name de tweede set was van een waanzinnig niveau en daarna rolde hij gestaag door naar zes legs op rij. Het gaf nog maar weer eens de ongekende kracht van de Nederlander aan, die opnieuw de topfavoriet is voor de titel. Zeker doordat de op papier gevaarlijkste tegenstanders uit zijn helft van het speelschema, Taylor, Suljovic en Wright, alle drie al zijn verdwenen. Het grootste gevaar schuilt voor Van Gerwen dan ook in onderschatting. Bijvoorbeeld tegen James Wilson. De Engelsman stapte bijna twee jaar geleden als de nummer één van de BDO over naar de PDC. De stap bleek groot, want ruim een jaar speelde hij niets klaar. Twee maanden geleden kwam daar opeens verandering in. Wilson had de klik gemaakt en stond pardoes ieder toernooi minimaal in de kwartfinale. Het bracht hem naar de World Grand Prix, waarin hij nog wel duidelijk moest wennen. De zege op Mick McGowan kwam erg gelukkig tot stand, want de Ier had eigenlijk overtuigend moeten winnen. Het laatste zetje gaf hij niet en daardoor kon Wilson de zege pakken. Mocht de Engelsman nu de bibbers kwijt zijn, dan is het voor Van Gerwen zaak om zonder handrem te gaan spelen. De afgelopen maanden heeft hij dat in ieder geval al gedaan, want drie keer won hij ruim van Wilson.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Grand Prix