Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2016: Voorbeschouwing Dag 5

Benito van de Pas Darts PDC

Net zoals in 2015 staan er op de World Grand Prix van dit jaar maar liefst drie Nederlanders in de kwartfinale. Michael van Gerwen is de enige die de laatste acht opnieuw heeft gehaald. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen deden het vorig jaar, om in de kwartfinale ook te verliezen. Nu vergezellen  Benito van de Pas en Raymond van Barneveld de topfavoriet.

Dave ChisnallDaryl Gurney (2-4)

Chisnall mag dan wel voormalig finalist in Dublin zijn, toch is dit pas de tweede keer dat hij de kwartfinale heeft weten te halen van de World Grand Prix. Chizzy won deze week van Robbie Green en Brendan Dolan, overtuigend was het allerminst. Green had zelfs moeten winnen van de darter uit St. Helens, maar hij kreeg de bibbers toen de finish in zicht kwam. Dolan kwam niet opdagen in de tweede ronde en het was vooral door toedoen van Chisnall zelf dat hij de klus niet in drie sets wist af te ronden. In dat opzicht speelt Gurney ondanks zijn gebroken hand een stuk sterker. De Noord-Ier brak zijn hand een maand geleden met karten en moest zes toernooien op de Pro Tour missen. Zijn hand is nog altijd niet honderd procent hersteld, maar veel is er tijdens de wedstijden niet van te merken. De eerste ronde bracht toch wel een verrassing doordat hij Mensur Suljovic wist te verslaan. Steve West zette hij vervolgens zeer professioneel aan de kant. Gurney stond geen enkele keer zijn eigen leg af en wist in de vijfde leg van de tweede set te breken. Daarmee kwam de 3-0-uitslag op de borden. Qua naam is Chisnall nog wel de favoriet, maar gezien de huidige vorm en prestaties van dit kalenderjaar maakt Gurney een uitstekende kans. Zeker ook omdat hij in onderlinge resultaten inmiddels op voorsprong staat.

Raymond van BarneveldBenito van de Pas (4-0)

Een Nederlands onderonsje tussen Barney en Big Ben. Op papier hadden nummers drie en zes, Adrian Lewis en James Wade, in dit stuk van het speelschema moeten staan. Van Barneveld voorkwam dat door Lewis in een uitmuntende partij te verslaan. De eerste set kon nog allebei de kanten op, maar daarna was de Nederlander simpelweg de baas op het podium. In de twaalf gespeelde legs wist hij altijd in zijn eerste beurt de openingsdubbel te vinden. In zijn eigen leg was dat bijna ook gelijk goed voor een score van 112 of 152. Daardoor kon Lewis geen moment druk meer zetten en werd hij overlopen. In de eerste ronde was Baney ook ijzersterk tegen Mervyn King, waardoor hij inmiddels een gevaarlijke outsider is geworden voor de titel. Benito van de Pas had het lastiger in zijn twee partijen. Tegen Gerwyn Price was het scorend goed verzorgd van de Brabander, maar lieten de dubbels te wensen over. Dit brak hem niet op, omdat de Welshman een zwakke partij afleverde. In de tweede ronde kwam Van de Pas een set achter tegen Terry Jenkins, om daarna de regie over te nemen. Zijn spel was een stuk verzorgder dan tegen Price en bracht hem de 3-1-zege. Wel moet hij opnieuw opschakelen om het niveau van Barney uit zijn eerste partijen bij te kunnen benen. De resultaten uit het verleden spreken ook niet in het voordeel van Van de Pas. Vier keer troffen de twee Nederlander elkaar in de afgelopen drie jaar en telkens stapte Van Barneveld als winnaar van de oche. Vorige maand was dat nog op een EuroTour het geval, het werd toen zelfs 6-1 in legs. Het maakt Barney de favoriet voor de onderlinge strijd, ook doordat hij alle vier de eerdere keren dat hij in Dublin de kwartfinale haalde doordrong tot minimaal de laatste vier.

Michael van GerwenSimon Whitlock (19-1-5)

De overmacht van Michael van Gerwen is tot dusver deze World Grand Prix. Steve Beaton pakte in de eerste ronde dan wel brutaal de eerste set, daarna kreeg hij zes beuklegs om zijn oren. Voor James Wilson werd het zelfs een strafexpeditie. De Engelsman is de laatste maanden in goede vorm, maar tegen Van Gerwen had hij geen moment wat in te brengen. Mighty Mike leek vooral met zijn eigen records bezig, want hij kwam een aantal maal gevaarlijk dichtbij een negendarter. Van een strijd was namelijk na de eerste set al geen sprake meer. Hard werken voor zijn overwinningen moest Whitlock wel. De Australiër won afgelopen weekend voor het eerst sinds ruim twee jaar een toernooi op de Pro Tour, maar het vertrouwen op het grote podium was er nog niet helemaal. Tegen Joe Cullen kwam hij goed weg met de zege, om tegen Alan Norris hele goede met hele slechte momenten af te wisselen. De eerste set raffelde hij af met 112 per beurt, om na vier sets slechts 85 per beurt te overleggen. Zijn slot was fantastisch met een 180-score en een 150-finish voor 2-2 in legs en een 10-darter voor de winst. De wisselvalligheid kan hij echter niet hebben tegen Van Gerwen, want die zal in die fases hem totaal gaan overlopen. Wat ook niet mee zal helpen voor de Australiër is dat hij afgelopen weekend op de vloer van Mighty Mike wist te winnen. Dat was overigens na tien zeges op rij van de Nederlander, die graag zo spoedig mogelijk revanche wil nemen.

Gary AndersonKim Huybrechts (11-7)

Wordt dit eindelijk het jaar dat Gary Anderson ook op de World Grand Prix gaat vlammen? De eerste signalen zijn in ieder geval goed. De Schotse wereldkampioen heeft de dubbels nog wel eens als achilleshiel en in Dublin brak hem dat tot dusver altijd wel in één partij op. Dat werd dinsdagavond ook weer even zichtbaar tegen Kyle Anderson. Drie sets lang kon de Australiër niets klaarspelen tegen de Schot, tot Gary Anderson een karrenvracht aan dubbels voor de wedstrijd begon te missen. Zo kwam er toch nog een vierde set, waarin de Schot opnieuw eenvoudig afstand nam. Jamie Caven werd in de eerste ronde net zo eenvoudig gevloerd. Tegen Kim Huybrechts lijken dit soort fouten niet gemaakt te kunnen worden, want de Belg is een stuk beter bij de les. De eerste ronde was nog moeizaam, waarbij het slechte record van The Hurricane op de World Grand Prix leek mee te spelen. Hij stond lang achter tegen Ian White, maar wist zich in de partij te knokken. Stephen Bunting werd vervolgens overtuigend aan de kant gezet, want met name in de eerste twee sets liet Huybrechts weer eens zien waar hij toe in staat is. Dat was het spel waarmee hij ook een plaats veroverde in de Premier League Darts, maar de afgelopen twee jaar heeft de Belg dat alleen te weinig laten zien. Een zege op Anderson zou hem opnieuw richting de top-10 van de wereld kunnen brengen en dus ook richting de League. De onderlinge balans is in het voordeel van Anderson, maar de drie partijen van dit jaar werden allemaal gewonnen door Huybrechts.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Grand Prix