Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2016: Voorbeschouwing Dag 6

michael-van-gerwen-cl-2016

De World Grand Prix begon met vier Nederlanders, in de halve finale zijn er nog twee over. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld spelen allebei een uitmuntend toernooi, om de finale te halen moeten ze vanavond zien af te rekenen met Dave Chisnall en Gary Anderson.

Michael van GerwenDave Chisnall (31-1-9)

Uitkomsten tussen Michael van Gerwen en Dave Chisnall zijn eigenlijk hetzelfde, MvG heeft namelijk een abonnement op zeges op Chizzy. Op televisie is het al helemaal eenrichtingsverkeer met uitzonder van één wedstrijd. In 2013 stond Chisnall op de World Grand Prix in de finale, juist nadat hij in de kwartfinale wist te winnen van Mighty Mike. Dit zal het draadje moeten zijn waar de Engelsman zich aan moet zien op te trekken om voor een ontzettende stunt te zorgen. Dit toernooi staat er voorlopig namelijk geen maat op de Nederlander. Steve Beaton en James Wilson werden met speels gemak verslagen, in de kwartfinale leverde Simon Whitlock wel fantastisch weerwerk. De Australiër was nagenoeg foutloos op zijn finishes en snoepte daardoor veel legs af. In de derde set dwong hij een vijfde leg af, maar daarin liet Van Gerwen zijn klasse zien. De tik werd uitgedeeld en het duurde in de vierde set net te lang voor Whitlock deze had verwerkt. Aan het einde kon de Australiër al voor het slot slechts klappen voor zijn opponent. Chisnall is op een heel andere wijze door het toernooi gerold. Hij begon zeer zwak tegen Robbie Green en ontsnapte, tegen zowel Brendan Dolan als Daryl Gurney had hij het geluk dat de Noord-Ieren ver onder hun niveau stonden te spelen. Chizzy vergat wel in beide partijen om de klus snel af te ronden en daardoor werd het nog een zenuwachtige bedoening. Dat soort fases kan hij zich tegen Van Gerwen simpelweg niet permitteren, want de Nederlander is deze week op alle facetten uitmuntend geweest.

Gary AndersonRaymond van Barneveld (15-2-14)

Met de halve finale heeft Gary Anderson zijn beste prestatie op de World Grand Prix al weten te herhalen. Het probleem van de Schot kwam in de kwartfinale eigenlijk al naar boven, maar ditmaal wist hij ermee weg te komen. Anderson heeft er partijen tussendoor waarin de dubbels maar niet lopen. In een normaal toernooi komt hij er door zijn scorende vermogen vaak mee weg, maar in Dublin zijn de dubbels extra belangrijk omdat je er ook mee moet openen. Tegen Kim Huybrechts lukte dat van geen kant en Anderson kwam ook een set achter. De Belg vergat daarna om door te drukken en zo kon de Schotse wereldkampioen wegkomen met een slechte dag. Het was een groot verschil met zijn eerste twee partijen waarin The Flying Scotsman wel indrukwekkend was. Het moet een stuk beter tegen Barney, want anders heeft hij een makkie. Dit was de conclusie van Anderson na afloop en de kans is groot dat het ook een stuk beter zal zijn. Zo niet, krijgt Van Barneveld inderdaad een vrijbrief, want de Nederlander speelt een uitmuntend toernooi. Tegen Mervyn King, Adrian Lewis en Benito van de Pas stond hij nog geen set af. Vooral op de openingsdubbels is hij nagenoeg foutloos, scorend is zijn spel zeer verzorgd en op de finishes maakt Barney deze week bijna geen enkele fout. Het zorgt ervoor dat hij ook bijna niet te verslaan is en al helemaal niet te breken. Zijn eigen legs opent hij namelijk bijna standaard met scores van 112 of 152. Door de halve finale is Barney alweer geklommen naar plaats elf op de wereldranglijst en een volgende zege brengt hem alweer terug naar de top-10. Zeker door het dubbel in dubbel uit spelsysteem heeft Barney een goede kans tegen Anderson, al is de Schot het afgelopen jaar wel ongeslagen tegen de Nederlander. Acht partijen op rij, waarvan zeven op televisie, werden allemaal door de Schot gewonnen.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Grand Prix