Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2016: Voorbeschouwing Finaledag

World Grand Prix 2016

De World Grand Prix heeft na een week de droomfinale opgeleverd tussen de nummer één en twee van de wereld: Michael van Gerwen en Gary Anderson. Voor de Schot is het zijn allereerste finale in het Ierse Dublin, want het dubbel in dubbel uit systeem kon hem tot dusver maar moeilijk bekoren. Voor Mighty Mike is het zijn derde finale op rij en de vierde in totaal. Het is op voorhand al zeker dat na vanavond alle major-titels in handen zijn van twee darters, want Robert Thornton was de enige die de totale dominantie van Van Gerwen en Anderson onderbrak.

Road to the Final

Michael van Gerwen
Eerste Ronde: Steve Beaton 2-1
Tweede Ronde: James Wilson 3-0
Kwartfinale: Simon Whitlock 3-1
Halve Finale: Dave Chisnall 4-2

Gary Anderson
Eerste Ronde: Jamie Caven 2-0
Tweede Ronde: Kyle Anderson 3-1
Kwartfinale: Kim Huybrechts 3-1
Halve Finale: Raymond van Barneveld: 4-1

Dit toernooi is Michael van Gerwen in drie van zijn vier partijen echt getest. Beaton pakte brutaal de eerste set met een 135-finish, daarna gaf Mighty Mike gas met zes legs op rij. James Wilson bleek geen partij, maar Simon Whitlock speelde zijn beste wedstrijd in minimaal twee jaar tijd op het podium. Op het moment dat het echt moest gaf de Nederlander gas en was gevlogen. Datzelfde gebeurde in de halve finale tegen Chisnall. De Engelsman speelde uitstekend en profiteerde in de tweede en derde set van missertjes van Mighty Mike. Toen het echt moest in de vijfde leg van de vierde set knalde Van Gerwen er een 10-darter uit om het verschil te maken.

Gary Anderson kwam makkelijk door de eerste partijen, tegen Kyle Anderson had hij alleen moeite om de matchdart te vinden waardoor er nog onnodig een vierde set kwam. Op de World Grand Prix struikelde de Schot tot dusver altijd door één slechte wedstrijd. Die had hij in de kwartfinale tegen Kim Huybrechts, waarin hij maar geen dubbel kon vinden. De Belg kwam op 0-1, maar drukte daarna totaal niet door. Het gaf Anderson de kans om te ontsnappen. Een dag later was zijn spel wel weer op orde en wist hij Van Barneveld continu onder druk te zetten. In de vierde set ging de Nederlander pijlen missen op de dubbels en werd het verschil gemaakt.

Onderlinge resultaten

Laatste vijf duels op televisie
Champions League of Darts 2016 – halve finale 11-5
Japan Darts Masters 2016 – finale 6-8
Dubai Darts Masters 2016 – finale 9-11
Premier League Darts 2016 – groepsfase 6-6
Premier League Darts 2016 – groepsfase 7-3

Michael van Gerwen weet dit seizoen bijna alles te winnen en als de Nederlander niet met de hoofdprijs aan de haal gaat is het wel Gary Anderson. Vorig jaar kreeg hij regelmatig het verwijt dat hij als wereldkampioen zich te weinig liet zien op de andere toernooien, want met name zijn najaar was toen erg matig. Dat zette hij recht door op het wereldkampioenschap opnieuw uit te halen. In partijen tegen Van Gerwen bleek vaak dat het te maken had met focus, want als de Schot tegen de Nederlander moest aantreden kon hij wel altijd het beste naar zichzelf naar boven halen. De onderlinge balans is in het voordeel van Van Gerwen: 21-13 met ook één gelijkspel in de Premier League. De laatste jaren zijn de partijen echter heel close en als je kijkt naar de duels in 2015 en 2016 is de stand zelfs volledig in evenwicht.

Prognose voor de finale

De bookmakers hebben Van Gerwen als de ruime favoriet aangewezen, maar dat is gezien het recente verleden dus toch opvallend. Partijen tussen Mighty Mike en The Flying Scotsman zijn altijd close en zeker in het setformat kan de partij heel snel alle kanten uitvliegen. Vorig jaar was de Nederlander ook de grote favoriet tegen een andere Schot, Robert Thornton. In die partij miste hij pardoes heel veel dubbels en werd geklopt. Een statistisch voordeel voor Van Gerwen is wel dat we in een even jaar zitten, want de titel in 2016 zou mooi passen na zijn titels in 2012 en 2014. Behalve als één van de twee een absolute offday heeft zoals Anderson in de kwartfinale had, schreeuwt deze finale om een negende en beslissende set. Daarom kan het wel eens heel belangrijk zijn wie de strijd om bulls-eye wint om de oneven sets te mogen beginnen. Want zonder de tiebreak in de negende en beslissende set is dat van heel groot belang.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Grand Prix