Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2017: Voorbeschouwing Dag 1

World Grand Prix 2016

Met drie Nederlanders aan de oche is het op de World Grand Prix gelijk goed raak vanavond. In het Ierse Dublin is Michael van Gerwen de titelverdediger en doen ook Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen vanavond een gooi naar de tweede ronde.

Opzet World Grand Prix, dubbel-in dubbel-uit

De World Grand Prix is het enige toernooi bij de PDC waar de spelregels iets anders zijn dan het traditionele 501. Iedere leg begint wel vanaf 501, maar je moet iedere leg alleen openen met een dubbel. Wanneer je een dubbel hebt gegooid, ongeacht welke en ook bulls-eye telt dus mee, mag je vervolgens ieder vak van het bord raken. Net zoals in een normale 501-leg moet je ook besluiten met een dubbel. Kortom dubbel-in en dubbel-uit.

Alan NorrisJustin Pipe (1-0)

Eén keer eerder hebben Norris en Pipe elkaar pas getroffen. Op een vloertoernooi in 2015 won Norris van The Force. Voor beide darters geldt momenteel eigenlijk hetzelfde. Ze hebben een goed resultaat ontzettend hard nodig. Norris haalde dan wel de kwartfinale van de World Matchplay en de halve finale van de UK Open, buiten het zicht van de camera’s zijn de prestaties van Chuck erg mager. De komende maanden moet hij ook nog eens flink wat ponden verdedigen en moet dus vrezen weg te gaan zakken. Pipe heeft die afdaling al ingezet, maar lijkt daar voorzichtig uit te krabbelen. Het gevaar om uit de top-32 te vallen is alleen nog altijd aanwezig.

Joe CullenDarren Webster (2-5)

Zowel Cullen als Webster hebben dit jaar hun hoogtepunt uit hun voorlopige carrière meegemaakt door een Players Championship te winnen. Cullen deed dat zelfs twee keer. Het probleem voor Rockstar is alleen dat hij er nog altijd niet in slaagt om constant te worden. Partijen van ruim 110 per beurt wisselt hij net zo makkelijk af met 90. Webster is in dat opzicht een stuk constanter en bijt zich als het moet volledig in zijn tegenstander. Dat bleek maar weer met een kwartfinale op de World Matchplay. In onderlinge duels staat hij ruim voor op Cullen, alleen het laatste duel dateert alweer uit 2015. Weet Cullen zijn topniveau te halen, dan is hij de favoriet. Zo niet is de kans groot dat Webster de zege uit het vuur sleept.

Steve BeatonRob Cross (1-1)

Als er iemand met een berg zelfvertrouwen het podium opstapt is het Rob Cross. De debutant speelde afgelopen weekend weer buitenaards en won het Players Championship door onder meer in de halve finale en finale gemiddeldes te overleggen van rond de 110 per beurt. De stappen die Cross maakt zijn indrukwekkend en is het eigenlijk alleen nog de vraag of hij in zijn leercurve al ver genoeg is om over het zenuwachtige korte format gelijk om te kunnen gaan met het dubbel-in systeem. Steve Beaton weet dat uiteraard al wel en ook hij is dit jaar in vorm met alweer een titel op de vloer en onlangs een finale op de Dutch Darts Masters. Cross zal in dit duel uitmaken wie er wint, want is hij iets minder scherp zal Beaton hem afstraffen.

Robert ThorntonKim Huybrechts (6-2)

Twee jaar geleden won Robert Thornton de World Grand Prix, nu was hij niet eens geplaatst. Het is te danken aan de afmelding van Phil Taylor (die had geen zin) dat The Thorn überhaupt mee mag doen. Hij komt dan ook als een wildcard binnen, maar moet wel heel veel ponden verdedigen. Op voorhand is Thornton niet de favoriet tegen Huybrechts, alleen de Belg heeft allerminst een sterke status in Dublin. Daar komt nog eens bij dat Thornton een ruime 6-2-voorsprong heeft in onderlinge duels. Daar moet wel bij gezegd dat het laatste duel dateert uit de zomer van 2015, voor de val van Thornton. De recente resultaten van de Schot zijn ronduit matig, al haalde hij dit weekend twee keer de laatste-16 op de vloer. Huybrechts is kwakkelend de zomer uitgekomen. Vroege uitschakelingen wisselde hij af met een finaleplaats vorige week op de EuroTour in Riesa.

Raymond van BarneveldKyle Anderson (4-5)

Een zware loting voor Raymond van Barneveld, want hij opent tegen een man in vorm, wacht daarna mogelijk Rob Cross en in de kwartfinale Michael van Gerwen. Eerst dus Kyle Anderson. De Australiër was op zich aan een goed jaar bezig, maar leek deze op de World Matchplay aardig om zeep te helpen. Daarna ging er pardoes een knop om en won hij zijn eerste Players Championship en Down Under de Auckland Darts Masters. Die vorm heeft hij weer meegenomen naar Europa en lijkt nu echt op de deur te gaan kloppen. In Dublin kan hij een volgende stap zetten, maar moet dan wel eerst met Barney afrekenen. De Nederlander speelde een goede Champions League of Darts, om afgelopen weekend zeer wisselend te spelen. Hij was kansloos tegen Rob Cross, om daarna wel te winnen van onder meer Kim Huybrechts. In onderlinge duels is de stand nagenoeg gelijk en lijkt het dan ook een spannend duel te worden.

Adrian LewisDaryl Gurney (4-2)

In de loting was Daryl Gurney één van de meest gevreesde tegenstanders en Adrian Lewis moet dan ook gelijk aan de bak. Jackpot hebben we de afgelopen periode door zijn fysieke ongemakken erg weinig in actie gezien. Op de World Matchplay verraste hij met een halve finaleplaats, terug aan de oche na de zomer was hij op de Champions League of Darts ronduit bedroevend qua niveau. Het is dan ook de vraag hoe zijn vorm in Dublin zal zijn. Voor Gurney geldt toch wel hetzelfde. Hij was voor de zomer subliem en haalde in Blackpool eveneens de halve finale. Daarna mocht de Noord-Ier mee naar Australië en Nieuw-Zeeland, om terug in Europa wisselvallig te presteren. Afgelopen weekend ging hij zelfs twee keer in de eerste ronde zitten. Zeker gezien het korte format is het bijna een muntje opgooien om een winnaar te voorspellen.

Michael van GerwenJohn Henderson (8-0)

Het kan snel gaan. Tot dit voorjaar won Michael van Gerwen ieder televisietoernooi waar hij aan mee deed, om de World Matchplay en de Champions League of Darts niet te winnen. Direct zijn er wat zorgen, met name over de dubbels van de kersverse vader. Is hij zijn absolute topvorm even kwijt of weet hij die alweer snel te tonen? De afgelopen weken was Mighty Mike op de European Tour wel in blakende vorm en dat zal hij nu graag willen zien in Dublin. De afgelopen jaren was hij op de Grand Prix eigenlijk niet te verslaan. In 2012 won hij hier zijn eerste grote PDC-titel, om ook in 2014 en 2016 te winnen. Alleen in 2015 ging het in de finale mis doordat Van Gerwen zelf veel dubbels miste tegen Robert Thornton. Tegen John Henderson zou de Nederlander eigenlijk geen enkel moment in de problemen mogen komen, vooral niet omdat Big John allerminst sterk is op zijn dubbels. Dit hele jaar heeft de Schot op geen enkel toernooi verder weten te rijken dan de kwartfinale en de onderlinge stand is ook nog eens 8-0.

Dave ChisnallJelle Klaasen (5-9)

Het slotduel van de openingsavond van de World Grand Prix zal in ieder geval snel gaan en belooft ook spannend te worden. De dalende vorm van Chizzy die zich voor de zomer al aandiende heeft zich de afgelopen periode voorgezet. Op de Champions League of Darts kon hij niets klaarspelen en de resultaten op de Pro Tour waren de afgelopen vier toernooien evenmin zeer ondermaats. Toch heeft Chisnall goede herinneringen aan het Ierse podium, want hij 2013 haalde hij de finale door onder meer Van Gerwen te verslaan. Dat was opmerkelijk, want juist de dubbels zijn normaal gesproken het zwakke onderdeel van het spel van de Engelsman. Daar liggen dan ook kansen voor Klaasen, die eindelijk lijkt te zijn hersteld van zijn polsblessure. Na zijn operatie duurde het herstel langer dan gedacht en haalde The Cobra zijn niveau niet. De afgelopen twee weken zag zijn worp er weer veel soepeler uit en dat bracht ook gelijk resultaten met twee kwartfinales op de European Tour. In onderlinge resultaten staat Klaasen ook nog eens op een ruime voorsprong.

World Grand Prix 2017: Speelschema, uitslagen, statistieken en verslagen

Delen:

More in World Grand Prix