Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2017: Voorbeschouwing Dag 2

World Grand Prix 2016

Met de uitschakeling van Michael van Gerwen en de absentie van Gary Anderson ligt de World Grand Prix opeens helemaal open. Raymond van Barneveld zit al in de tweede ronde, Benito van de Pas en Christian Kist mogen proberen zich daarbij te voegen.

Opzet World Grand Prix, dubbel-in dubbel-uit

De World Grand Prix is het enige toernooi bij de PDC waar de spelregels iets anders zijn dan het traditionele 501. Iedere leg begint wel vanaf 501, maar je moet iedere leg alleen openen met een dubbel. Wanneer je een dubbel hebt gegooid, ongeacht welke en ook bulls-eye telt dus mee, mag je vervolgens ieder vak van het bord raken. Net zoals in een normale 501-leg moet je ook besluiten met een dubbel. Kortom dubbel-in en dubbel-uit.

Benito van de Pas – Cristo Reyes (2-2)

Benito van de Pas stond een jaar geleden in de kwartfinale van de World Grand Prix, maar momenteel is de vorm van de Nederlander net iets minder. Na een goed begin van het jaar volgde er toch een dip, waar hij met uitzondering van één halve finale op de European Tour nog niets is uitgekomen. Met name het vertrouwen lijkt wat minder te zijn en dat wordt regelmatig hard afgestraft. Tegen Cristo Reyes volgt een nieuwe kans, want de Spanjaard is ook wisselvallig. Met name in de zomermaanden liet Reyes erg goede dingen zien en haalde twee halve finales op de European Tour. De World Matchplay was ook naar behoren, om vervolgens toch weer weg te zakken. Zijn spel leent er eigenlijk voor om goed te presteren in het dubbel-in dubbel-uit systeem, al heeft ook hij net een zege nodig om even door de moeilijke fase heen te komen. Eén van de twee zal die overwinning vanavond pakken en zou daarna zomaar voor wat verrassingen kunnen gaan zorgen.

Mervyn King – Ronny Huybrechts (4-1)

Met de World Grand Prix heeft Mervyn King nogal een haat-liefde verhouding. In 2012 had hij het toernooi moeten winnen, maar gaf een voorsprong in de finale weg tegen Michael van Gerwen. Drie jaar geleden volgde er nog een kwartfinale, de laatste edities was het na één potje telkens gedaan. Ondanks een ronduit mager 2017 is The King wel de torenhoge favoriet tegen Ronny Huybrechts. De Belg heeft zich voor de eerste keer geplaatst door een zeer solide jaar te hebben gedraaid met een finale op een UK Open Qualifier en daarnaast het bereiken van heel veel European Tour-events. Van The Rebel mag een degelijke partij worden verwacht en het is aan King dan ook om zijn normaliter hogere niveau te halen. Lukt dat niet, kan de Belg zomaar verrassen.

Steve West – James Wade (0-3)

Steve West is een aardig lijstje aan het opbouwen. Won hij vorig jaar in Dublin in de eerste ronde van Phil Taylor, op de World Matchplay moest Michael Smith eraan geloven. Het moet wel gezegd dat West hier tussendoor relatief weinig heeft laten zien. Op de vloertoernooien kwam hij twee keer tot de halve finale, waardoor hij ook voldoende ponden wist te verzamelen om zich te plaatsen voor de televisietoernooien. Een constante factor is hij nog niet. Met James Wade treft hij wel iemand die op dit moment erg kwetsbaar lijkt. The Machine is een decenniumlang de evenknie van constantheid geweest. De afgelopen jaren was het al wisselvalliger en in dit seizoen wil het simpelweg amper lukken. Normaal gesproken is Wade op de World Matchplay ijzersterk, nu verloor hij al in de eerste ronde van Darren Webster. Wat daarbij vooral opviel, net zoals in andere partijen, was dat de dubbels hem op de beslissende momenten in de steek lieten. En dat is voor Wade een nieuwe gewaarwording. De afgelopen periode hebben we hem dan ook nergens gezien en is het afwachten hoe fit en scherp hij voor de dag komt.

Simon Whitlock – Christian Kist (2-3)

Simon Whitlock is jarenlang gevreesd geweest voor zijn sterke finishes, waardoor je zou denken dat de Australiër het op de World Grand Prix altijd goed zou doen. Dat was merkwaardig genoeg juist niet het geval. Zelden kwam hij de eerste of tweede ronde door, want in al die jaren haalde The Wizard pas twee keer de kwartfinale. De meest logische verklaring hiervoor is dat Whitlock het zichzelf te moeilijk maakt. De Australiër koos regelmatig voor de meest vreemde openingsdubbels, omdat hij daarin een in zijn ogen makkelijkere combinatie kon maken met een triple of kon toewerken naar een finish. The Wizard raakte verstrikt in zijn eigen routes en ging uiteindelijk lek. Dat is waar Kist maar wat graag van zou willen profiteren. De voormalig Lakeside-kampioen debuteert in Dublin en lijkt eindelijk de stap te gaan maken naar de top-32 van de wereldranglijst. De afgelopen televisietoernooien wist hij telkens goed te spelen, maar de zege tegen topspelers niet over de streep te trekken. Tegen Whitlock krijgt hij een nieuwe kans.

Mensur Suljovic – Ian White (4-3)

Sinds een paar weken mag Mensur Suljovic zich met trots toernooiwinnaar op televisie noemen. Opmerkelijk was dat hij dat eerder presteerde dan een toernooi winnen op de vloer bij de PDC. Afgelopen weekend wist hij ook dat streepje te zetten, want zaterdag was de Oostenrijker de beste op het twintigste Players Championship. Daarmee liet hij nog maar eens zien in absolute topvorm te verkeren. Dat kan niet gezegd worden van White. De Engelsman weet op de Pro Tour nog altijd goede resultaten neer te zetten en stond dit jaar nog maar eens twee keer in de finale van een Players Championship. Op de televisietoernooien moeten we alweer een flinke tijd terug voor het laatste goede resultaat van The Diamond.

Michael Smith – Gerwyn Price (9-2)

Smith tegen Price belooft op voorhand een heetgebakend treffen te worden. Twee jaar geleden stonden de twee maar liefst drie keer op een televisietoernooi in de eerste ronde tegen elkaar. Op het podium in Dublin won Smith met 2-1, al had Price toen de zege in handen. Een paar maanden daarvoor won de Welshman daadwerkelijk op de World Matchplay, maar heeft daarna geen partij meer weten te winnen van Smith. Toch waren de partijen eigenlijk altijd close. De afgelopen periode was Smith erg wisselend in zijn resultaten. Direct uit de zomer was het goed na een toch teleurstellende World Serie-trip en na de geboorte van zijn tweede kind was de focus duidelijk even verdwenen. Aan Bully Boy om dit nu weer op te roepen. Price is juist sinds de zomer wat weggezakt. Hij haalde de finale van de UK Open, mocht diverse World Series-events spelen en stond ook in de finale van de World Cup. De World Matchplay was alleen al na één partij gedaan tegen Phil Taylor, om de afgelopen weken wisselend te spelen. Zo won hij wel knap van Suljovic in Riesa en stond afgelopen weekend in de kwartfinale.

Mark Webster – Richard North (0-0)

Was Robert Thornton al dankzij de absentie van Phil Taylor het toernooi binnengekomen, Mark Webster hoorde zondag pas dat hij mee mocht doen. Gary Anderson zegde af vanwege de aanstaande geboorte van zijn tweede kind en daardoor werd Webster toegevoegd. Dat komt de linkshander uit Wales goed uit, want twee jaar geleden haalde hij nog de halve finale. Webby kan nu ponden proberen te verdedigen en heeft nog eens mazzel met de loting. Richard North debuteert op een groot PDC-toernooi en zal dus allerminst ontspannen op het podium staan. North haalde dit jaar diverse kwartfinales en in augustus een finale op een Players Championship. Dat brengt de Engelsman naar zijn eerste televisietoernooi, waar hij ook nog eens voor het eerst tegen Webster zal spelen.

Peter Wright – Stephen Bunting (11-6)

Met de uitschakeling van Michael van Gerwen, Adrian Lewis en de absentie van Gary Anderson en Phil Taylor is Peter Wright opeens de torenhoge favoriet voor de titel. De Schot zit zelf alleen ook in een zeer wisselvallige periode. Vorige week won hij wel zijn tiende toernooi van het jaar, maar daar stond een teleurstellende Champions League of Darts tegenover. Wright lijkt vooral vermoeid te zijn doordat hij alle toernooien speelt die er zijn. Met Stephen Bunting leek hij een tegenstander te treffen die hij eenvoudig over de knie moest leggen, want Bunting is al twee jaar verschrikkelijk aan het kwakkelen. Zaterdag stond The Bullet echter pardoes in de finale van een Players Championship en toonde daarmee toch weer vorm. En gezien de afgelopen dagen kan Bunting opeens zomaar voor de volgende grote verrassing gaan zorgen.

World Grand Prix 2017: Speelschema, uitslagen, statistieken en verslagen

Delen:

Meer over World Grand Prix