Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2017: Voorbeschouwing Dag 3

World Grand Prix 2016

De tweede ronde van de World Grand Prix gaat beginnen met nog maar twee Nederlanders, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas. Barney komt vanavond in actie voor zijn jacht naar de hoofdprijs, met daarnaast heel veel verrassingen.

Opzet World Grand Prix, dubbel-in dubbel-uit

De World Grand Prix is het enige toernooi bij de PDC waar de spelregels iets anders zijn dan het traditionele 501. Iedere leg begint wel vanaf 501, maar je moet iedere leg alleen openen met een dubbel. Wanneer je een dubbel hebt gegooid, ongeacht welke en ook bulls-eye telt dus mee, mag je vervolgens ieder vak van het bord raken. Net zoals in een normale 501-leg moet je ook besluiten met een dubbel. Kortom dubbel-in en dubbel-uit.

Dave ChisnallRobert Thornton (14-10)

Het was de afgelopen periode voor zowel Dave Chisnall als Robert Thornton prut, maar in Dublin wisten de twee weer een goede prestatie neer te zetten. Daarbij hadden ze wel allebei in de openingsfase het geluk. Chizzy zag Jelle Klaasen een volle beurt op de dubbels missen voor de eerste set. De Engelsman pakte het cadeau gretig uit, gooide in de tweede set twee 12-darters en was 6 uit 6 op zijn dubbels. Het bracht hem een waanzinnig gemiddelde voor het dubbel-in dubbel-uit systeem van 101. Thornton heeft twee jaar ondermaats gepresteerd en plaatste zich alleen maar voor de Grand Prix doordat Phil Taylor besloot af te zeggen (hij had geen zin). Vervolgens begon The Thorn ook nog heel matig tegen Kim Huybrechts, maar slaagde er toch in om de partij naar zich toe te trekken. Zo weet hij ook nog wat ponden terug te verdienen voor de ranglijst, want twee jaar geleden won hij het toernooi in Dublin. In de tweede ronde is hij opnieuw de underdog en heeft ook een negatief record tegen Chisnall. Als hij zich echter ook nu in de partij kan bijten zou Chizzy zomaar om kunnen vallen.

Daryl GurneyJoe Cullen (1-5)

Daryl Gurney en Joe Cullen verlichamen de opmars van de nieuwe generatie. Gurney is daarbij de meest constante van de twee. De Noord-Ier is hard op weg richting de top-10 van de wereld, heeft dit jaar zijn eerste Players Championship gewonnen en stond in de halve finale van zowel de World Matchplay en de UK Open. In de eerste ronde liet hij opnieuw zien zowel qua spel maar ook mentaal te zijn gegroeid. Adrian Lewis dwong een derde set af en had het momentum te pakken. Toch bleef Gurney doorgaan en pakte nog de zege. Als het om titels gaat heeft Cullen hem dit jaar in één keer weten in te halen. Rockstar won namelijk dit kalenderjaar al twee Players Championships Op televisie zijn de prestaties van de Engelsman wel een stuk minder opvallend, voornamelijk omdat Cullen erg wisselvallig is. Vorige week was daarvan een goed voorbeeld. Gooide hij op zaterdag ruim 113 per beurt op een European Tour in Riesa, een dag later haalde hij met moeite de 90. Qua constantheid is Gurney dus de favoriet, maar in onderlinge duels is Cullen hem nadrukkelijk de baas.

John HendersonAlan Norris (3-4)

John Henderson zorgde voor één van de grootste verassingen van de afgelopen jaren. Michael van Gerwen was de torenhoge favoriet voor weer een titel, maar verloor al in de eerste ronde. Dat had de Nederlander overigens vooral aan zichzelf te wijten. De eerste set gaf hij onnodig af en in de derde set had hij in alle drie de legs van de Schot kans om te breken. In de eerste leg viel dubbel-18 niet voor een 127-finish. In de derde leg volgden drie missers en in de vijfde leg gooide Van Gerwen 117 niet uit. Een Mighty Mike in topvorm wint alle drie deze legs en in normale doen toch minimaal één van de drie. De Nederlander stond ze echter alle drie af en het moet gezegd dat Henderson de kansen die hij kreeg genadeloos wist af te ronden. Zo staat hij tegenover Alan Norris en allebei de darters zullen de kwartfinale ruiken. Norris kwam heel dichtbij uitschakeling, want Justin Pipe was tot 2-1 in de tweede set de baas. The Force zakte daarna weg en zo kon Norris alsnog met 1-2 winnen. De Engelsman stond dit jaar ook al in de kwartfinale van de World Matchplay en halve finale van de UK Open, waardoor het een mooi jaar begint te worden voor Chuck.

Raymond van BarneveldSteve Beaton (9-2)

Raymond van Barneveld zal zondagavond met veel plezier alle andere partijen hebben aanschouwd. Rob Cross werd verrassend gewipt door Steve Beaton en daarna ging Van Gerwen er ook nog uit. Zo is het speelschema voor Barney opeens helemaal opengegooid en is hij de favoriet om als winnaar uit het kwart door de stomen naar de halve finale. Zijn spel tegen Kyle Anderson geeft ook aanleiding om hem als favoriet aan te wijzen. In de eerste set liet de Australiër wel pijlen onbenut om de set te winnen. Van Barneveld profiteerde en liep vervolgens heel overtuigend weg naar de overwinning. Beaton strafte ondertussen de bibbers van Cross af. Afgelopen vrijdag won Cross nog met 6-1 van Barney en daarna ook het Players Championship met gemiddeldes van ruim 110 per beurt. Op het grote podium moest hij zichtbaar nog wennen aan het dubbel in dubbel uit format en wist Beaton met zijn ervaring alles af te straffen. Het is dan ook aan Van Barneveld zaak om Beaton niet die kansen te gaan geven.

World Grand Prix 2017: Speelschema, uitslagen, statistieken en verslagen

Delen:

Meer over World Grand Prix