Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2017: Voorbeschouwing Dag 4

World Grand Prix 2016

Met Raymond van Barneveld al in de kwartfinale van de World Grand Prix gaat vandaag Benito van de Pas proberen om voor de tweede keer op rij de laatste acht te bereiken in het Ierse Dublin. Net zoals in de bovenste helft van het speelschema is ook hier het veld flink opengeslagen.

Opzet World Grand Prix, dubbel-in dubbel-uit

De World Grand Prix is het enige toernooi bij de PDC waar de spelregels iets anders zijn dan het traditionele 501. Iedere leg begint wel vanaf 501, maar je moet iedere leg alleen openen met een dubbel. Wanneer je een dubbel hebt gegooid, ongeacht welke en ook bulls-eye telt dus mee, mag je vervolgens ieder vak van het bord raken. Net zoals in een normale 501-leg moet je ook besluiten met een dubbel. Kortom dubbel-in en dubbel-uit.

Gerwyn PriceBenito van de Pas (3-3)

Met Gary Anderson uit het kwart, de Schot meldde zich af vanwege een aanstaande bevalling, ligt er een halve finaleplaats voor het grijpen voor zowel Price, Van de Pas, maar ook North en Whitlock. Voor Van de Pas zou dit een nieuw terrein zijn, want tot dusver was drie keer een kwartfinale op een groot toernooi het eindstation. Eén daarvan was een jaar geleden na zeges op Price én Terry Jenkins. De vorm van Big Ben is de afgelopen maanden minder dan toen, in de eerste ronde was hij wel weer ijzersterk tegen Cristo Reyes. Met een vernietigende 144-finish won de Nederlander de eerste set en herpakte zich goed in het derde bedrijf. Voor Price kan eigenlijk hetzelfde worden gezegd. De Welshman stond in het voorjaar in de finale van de UK Open en haalde met Mark Webster ook nog de eindstrijd van de World Cup. Daarna kwam er toch een behoorlijke dip, voor hij vorige week weer een paar aardige duels liet zien op de European Tour. Dat gaf hij een vervolg op de Grand Prix door Michael Smith met sterk spel aan de kant te zetten. Zowel Price als Van de Pas zullen zichzelf kansen toedichten, want ook in de onderlinge duels houden ze elkaar in evenwicht. Kleine foutjes zullen dan ook cruciaal zijn.

Mensur SuljovicSteve West (2-1)

Het was toch bijna even schrikken toen Mensur Suljovic een set achter kwam tegen Ian White en er in de tweede set ook nog een vijfde leg aan te pas kwam waarin de Engelsman mocht beginnen. The Diamond verprutste de openingsbeurt en daarna was de partij ook gelijk beslist. De Oostenrijker won vorige maand de Champions League of Darts en lijkt nu echt door te drukken richting de absolute top. Toch bleek tegen White dus ook dat The Gentle nog altijd kwetsbare punten heeft, want er wordt vanaf nu wel steeds meer van hem verwacht. Steve West heeft daar nog geen last van en weet nu al voor de derde keer in een jaar tijd voor een verrassing te zorgen. Vorig jaar moest Phil Taylor eraan geloven op de Grand Prix en in de zomer speelde West uitmuntend op de Matchplay tegen Michael Smith. Eerder deze week gooide de Engelsman iedere finish uit om James Wade pootje te lichten. Het probleem daarna was wel dat hij telkens in de tweede ronde een stuk minder scherp voor de dag kwam. Het is dan ook aan West om die lijn nu te doorbreken.

Richard NorthSimon Whitlock (2-0)

Voor Richard North is het een bijzonder debuut op een televisietoernooi en ook nu al succesvol. De Engelsman speelt pas sinds dit kalenderjaar bij de PDC op de Pro Tour en haalde begin augustus een finale op een Players Championship. Dat bracht hem naar de World Grand Prix, waar eerst een duel met Gary Anderson wachtte. De Schot meldde zich echter af door een aanstaande bevalling en North speelde tegen ‘invaller’ Mark Webster uitmuntend. Nu ontmoet hij Whitlock, met wie hij een speciale band heeft. The Wizard is één van de spelers die North wist te overtuigen dat hij goed genoeg was om een poging te wagen bij de PDC en dat heeft hij inmiddels ook bewezen. Dit kalenderjaar speelden de twee al tegen elkaar en telkens won de Engelsman. Whitlock wordt door zijn ervaring toch gezien als favoriet, alleen had hij het in de eerste ronde ook ontzettend lastig. Sterker nog, Christian Kist had hem bijna in de hoek liggen. Het kwam uiteindelijk aan op de slotleg, waarin Kist één matchdart miste en klaar stond op 40 om de klus alsnog af te maken. Toen liet Whitlock zijn klasse zien met een 108-finish.

Peter WrightMervyn King (11-5)

De duels van Peter Wright en Michael van Gerwen hadden een aantal overeenkomsten met aan het einde één verschil. Waar Wright twee matchdarts van Stephen Bunting wist te overleven werd Van Gerwen wel gevloerd door Henderson. Zo kon Snakebite opgelucht adem halen en is hij opeens de hoogst geplaatste speler in het schema. Dat maakt hem net zoals op de UK Open de topfavoriet, waar hij toen wist toe te slaan. Zijn route lijkt alleen wel lastig, want in de kwartfinale kan zomaar de één na hoogst overgebleven speler wachten: Mensur Suljovic. Waar Van Gerwen zwaar onder kunnen presteerde liet Wright wel een goede indruk achter. Ondanks het dubbel-in dubbel uit systeem kwam hij tot bijna 96 per beurt. Mervyn King zat daar tien punten onder, toch wist de ervaren Engelsman wel overtuigend af te rekenen met Ronny Huybrechts. Daarmee won hij zijn eerste partij op een televisietoernooi van dit jaar en is zoals altijd weer een gevaarlijke outsider. Toch is Wright de uitgesproken favoriet, al is het maar vanwege de onderlinge duels. King won voor het laatste in 2014 en de zes duels daarna gingen dus allemaal richting Wright.

World Grand Prix 2017: Speelschema, uitslagen, statistieken en verslagen

Delen:

Meer over World Grand Prix