Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix 2017: Voorbeschouwing Dag 5

World Grand Prix 2016

Met twee Nederlanders in de kwartfinale en geen enkele Engelsman gaat de World Grand Prix vanavond verder. Inzet is dus een plaats in de halve finale, met een volledig open speelveld.

Opzet World Grand Prix, dubbel-in dubbel-uit

De World Grand Prix is het enige toernooi bij de PDC waar de spelregels iets anders zijn dan het traditionele 501. Iedere leg begint wel vanaf 501, maar je moet iedere leg alleen openen met een dubbel. Wanneer je een dubbel hebt gegooid, ongeacht welke en ook bulls-eye telt dus mee, mag je vervolgens ieder vak van het bord raken. Net zoals in een normale 501-leg moet je ook besluiten met een dubbel. Kortom dubbel-in en dubbel-uit.

Simon WhitlockBenito van de Pas (2-3)

Wat Benito van de Pas nodig had was duidelijk één goede overwinning. Big Ben heeft wat magere maanden achter de rug waarin met name zijn dubbels het regelmatig lieten afweten. Tegen Cristo Reyes was het nog erg op en af. Een goede eerste set en een slechte tweede werd gevolgd door een solide derde set. Het bracht de Nederlander naar de tweede ronde en vooral naar zijn goede vorm. Tegen Gerwyn Price was Van de Pas niet te houden met 11 uit 16 op de openingsdubbels en 9 uit 14 om de legs af te ronden. Zelf vond hij dat zijn scores nog beter kunnen, maar met zulke dubbelpercentages kun je deze week van iedereen winnen. Whitlock had het tot dusver een stuk lastiger. De Australiër overleefde in de eerste ronde zelfs een matchdart tegen Christian Kist en kwam alleen verder doordat hij een 108-finish uit zijn hoge hoed toverde. In de tweede ronde speelde The Wizard niet al te sterk, maar dat werd totaal niet afgestraft door zijn trainingsmaat Richard North. Waar het lang tegen zat voor Whitlock lijkt het nu voor hem mee te zitten. In onderlinge duels is de stand close, al wist Van de Pas wel de laatste drie partijen te winnen. Daarbij ook vorig jaar op de UK Open met liefst 9-3. Een echte favoriet is er dan ook niet, voor beide darters is het vooral een unieke kans om de halve finale te halen. En het is misschien wel het belangrijkste wie er het beste met deze druk om kan gaan.

John HendersonRaymond van Barneveld (1-0)

De week van John Henderson begint bijzondere proporties aan te nemen. Het komt wel vaker voor dat een speler voor een ontzettend grote verrassing zorgt, maar een goed vervolg daaraan geven zie je zelden gebeuren. Big John deed dat wel en hij speelde eigenlijk in zijn tweede partij tegen Alan Norris nog een stuk beter ook. Michael van Gerwen liet de grote Schot namelijk behoorlijk ontspannen door veel dubbels te missen, daar kwam Norris helemaal niet aan toe. In de eerste set moest de Schot nog warmdraaien, daarna was The Highlander gewoon de baas op het podium. Tegen Raymond van Barneveld is hij wel opnieuw de absolute underdog. Barney won deze week al van Kyle Anderson en Steve Beaton en stond in die partijen nog geen set af. Toch vertelt dat bij lange na niet het hele verhaal. Anderson had in de eerste ronde de eerste set moeten winnen en ook Beaton liet opzichtig kansen liggen om minimaal een set af te snoepen van de Nederlander. Waar Barney de laatste jaren wel eens partijen verloor met hoge gemiddeldes is het nu dus eens andersom. Opmerkelijk is dat de twee elkaar pas één keer tegenkwamen. In 2011, vlak na zijn overstap naar de PDC, won Henderson nog wel in Nederland met 6-2 op een vloertoernooi. In de jaren die volgden speelde Barney weinig op de Pro Tour en haalde Big Hendo weinig televisietoernooien. En zo wordt dit dus pas de tweede ontmoeting.

Peter WrightMensur Suljovic (6-3)

We zijn pas in de kwartfinale, toch staan de twee hoogste overbleven spelers van de wereldranglijst nu al tegenover elkaar. De nummers drie en zes van de wereld van voor de World Grand Prix zijn bij de bookmakers ook de favorieten voor de titel. Wright staat bovenaan dit lijstje en dat is deels opmerkelijk. Snakebite had tot dit jaar namelijk nog nooit zelfs de kwartfinale van de Grand Prix bereikt. Inmiddels is er een tweede kink in de kabel voor de Schot. Vlak voor zijn partij tegen Mervyn King heeft hij zijn werparm overstrekt en een spiertje in zijn elleboog zorgde voor problemen. Doordat Wright al warm was kon hij ermee spelen en pakte ook een knappe zege. Het is nu alleen de vraag hoe de elleboog zich zal herstellen. Verdwijnen de klachten na een dag rust, of wordt de speer juist door de rust juist stijf. Spelen tegen Suljovic makt het niet makkelijker, want de Oostenrijker is momenteel één van de gevaarlijkste spelers. Deze week is hij vooralsnog niet zo scherp als op de Champions League of Darts. Hij won dan wel van Ian White en Steve West, beide spelers konden het hem toch behoorlijk lastig maken. Het maakt ook deze wedstrijd op voorhand erg onvoorspelbaar. In onderlinge duels staat Wright wel voor met 6-3, de enige twee duels op televisie zijn gewonnen door The Gentle.

Daryl GurneyRobert Thornton (3-3)

De opmars van Daryl Gurney lijkt inmiddels niet meer te stuiten. Na zijn halve finales op de UK Open en World Matchplay staat hij nu dus alweer voor het tweede jaar op rij in de kwartfinale de World Grand Prix. De Noord-Ier leek de afgelopen periode wat weg te zakken, maar nu de televisiecamera’s weer draaien laat Superchin zien dat hij echt klaar is voor het grote werk. Met Adrian Lewis en Joe Cullen heeft hij al twee lastige duels weten te winnen en nu wacht Robert Thornton. De Schot is tot dusver één van de verhalen van de World Grand Prix. De winnaar van 2015 mocht dit jaar eigenlijk niet eens meedoen, hij schoof het toernooi in doordat Phil Taylor geen zin had en zich afmeldde. De afgelopen weken heeft The Thorn, zo vertelde hij na zijn tweede zege, keihard getraind op het dubbel in dubbel uit systeem. Doe daarbij de vechtersmentaliteit van Thornton en het brengt hem alweer naar de kwartfinale. Kim Huybrechts leek eenvoudig te gaan winnen van The Thorn, maar ging uiteindelijk toch kopje onder. In een sterk duel was Dave Chisnall eveneens op weg naar de definitieve tik, tot de Engelsman vijf matchdarts miste. Chizzy liet daardoor andermaal zien waarom hij net geen absolute wereldtopper is en gunde Thornton de plek in de kwartfinale. Die pakte het cadeautje namelijk erg gretig uit. Wordt Gurney het volgende slachtoffer, of is zijn opmars ook voor Thornton te machtig? Twee jaar geleden stonden ze in de eerste ronde tegenover elkaar, toen won Thornton met 2-0 in sets en vervolgens ook het toernooi. Het was in de onderlinge duels ook het keerpunt. Twee maanden laten won Gurney namelijk met 4-3 in de tweede ronde van het wereldkampioenschap en vervolgens dit jaar ook twee keer op de Players Championships.

World Grand Prix 2017: Speelschema, uitslagen, statistieken en verslagen

Delen:

Meer over World Grand Prix