Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix Darts 2013: Voorbeschouwing dag 5 Kwartfinales

Vrijdag is kwartfinaledag in Dublin. Van de acht geplaatste spelers hebben op de World Grand Prix er zes aan hun status voldaan, alleen Adrian Lewis en Wes Newton kwamen niet door de eerste twee ronden heen. Met Gary Anderson en Justin Pipe als vervangers staan er louter topduels geprogrammeerd.

Kijk LIVE naar World Grand Prix Darts 2013 via UnibetTV, zowel in Nederland als België is alles live te volgen via UnibetTV (aanmelden is gratis).

20.00 uur Justin Pipe (2,60) – Andy Hamilton (1,50)*

De avond wordt opgewarmd door twee zeer gecontroleerd spelende darters. Justin Pipe zorgen voor de grootste verrassing van dit toernooi door Adrian Lewis uit te schakelen. Dat deed The Force zelfs met 3-0 in sets en er was niets gestolen aan die zege. Hij was zeer scherp op zowel zijn scores als zijn dubbels, waardoor Lewis de gehele partij achter de feiten aan liep. Ondanks dat Lewis normaal gesproken door zijn scoringsvermogen nog altijd weet terug te komen moest hij zich nu gewonnen geven. Andy Hamilton heeft twee ijzersterke optredens achter de rug. In de eerste ronde was hij honderd procent op zijn dubbels tegen Kim Huybrechts. Ook tegen Kevin Painter was The Hammer twee sets lang bijna niet te volgen. Hij won zeven legs op rij, voor volledig uit het niets het licht uit ging. Hamilton miste acht pijlen om een leg te winnen en Painter kon zomaar de set oprapen. Dat slippertje maakte Hamilton daarna weer snel goed voor de 3-1-zege. Zes keer eerder speelden Hamilton en Pipe tegen elkaar, de stand is 3-3. Op televisie staat dit affiche voor het eerst op de rol.

21.00 uur James Wade (1,80) – Simon Whitlock (2,00)*

James Wade en Simon Whitlock weten inmiddels wel hoe ze een kraker moeten afwerken. Door hun plaats op de wereldranglijst komen The Machine en The Wizard elkaar vaak tegen. Het absolute hoogtepunt werkten ze af tijdens de World Matchplay. Afgelopen zomer werd het in de kwartfinale een ware thriller, die Wade won met 18-16 in legs. In totaal is Whitlock nog wel onderling de betere met 16-11. Daarbij valt het wel op dat Wade in knock-out wedstrijden op televisie duidelijk de bovenliggende is. De afgelopen twee partijen waren van Wade echter niet al te sterk. In de eerste ronde overleefde de Engelsman zelfs een matchdart. Steve Beaton miste dubbel-12, waarna Wade de klus alsnog kon klaren. In de tweede ronde was het wederom allerminst overtuigend. De Ier Connie Finnan nam zelfs een 1-2-voorsprong in sets en maakte een grote fout in de vijfde set. Zo kon Wade ontsnappen. Whitlock overleefde zelfs al drie matchdarts. Michael Mansell mocht aanleggen voor de stunt, maar stond te trillen als een rietje. Whitlock won met 2-1 en had vervolgens in de tweede ronde een makkelijke avond tegen Ronnie Baxter (3-0). Voor The Wizard is het pas zijn eerste kwartfinale in Dublin.

22.00 uur  Phil Taylor (1,22) – Gary Anderson (4,20)*

Phil Taylor is voor de bookmakers nog altijd de grote favoriet om de World Grand Prix op zijn naam te schrijven. Toch was The Power in de tweede ronde niet in topvorm. Paul Nicholson speelde nog een stuk minder, waardoor de Australiër de huidige wereldkampioen geen pijn kon doen. Taylor miste onderweg zelfs tien pijlen voor setwinst en ook de matchdart ging niet erg soepel. In de eerste ronde leverde Taylor ook al een set in tegen Jamie Caven, waardoor er misschien wel mogelijkheden zijn voor Gary Anderson. De Schot lijkt zijn moeizame periode eigenlijk achter zich te hebben gelaten. Bijna twee jaar wilde er weinig lukken bij Anderson, mede door privéproblemen. In Dublin lijkt alles weer goed te vallen. In de openingsronde wist hij Jelle Klaasen onder het tapijt te vegen met een gemiddelde van 104,86, indrukwekkend hoog voor een partij waarin ook met een dubbel moet worden begonnen. Tegen Wes Newton was het iets minder scherp, toch kon de Schot op tijd bijschakelen om ook deze zware klus te klaren. Nu wacht Phil Taylor, waarvan hij dit jaar al twee keer won. De onderlinge verhouding is nog wel 22-5 in het voordeel van de Engelsman.

23.00 uur  Michael van Gerwen (1,20) – Dave Chisnall (4,50)*

Wie moet dit toernooi Michael van Gerwen stoppen? Dat is de grote vraag na twee ronden op de World Grand Prix. In de eerste ronde ging Van Gerwen al als een stoomwals over John Part heen, in de tweede doorgang was het misschien nog wel erger. Raymond van Barneveld was het slachtoffer. Barney gooide het twee na beste gemiddelde van alle spelers in de tweede ronde. De enige die beter waren? Andy Hamilton en… Van Gerwen. Het enige punt waar de titelverdediger nog op zou kunnen verbeteren is de openingsdubbel. Voor de rest was hij nagenoeg perfect. De triple-20 werd volledig uitgewoond en op de juiste momenten deed Mighty Mike zijn landgenoot pijn met harde finishes. Vooral in de tweede set met Van Barneveld op tops vuurde Van Gerwen een 148-finish in het bord. Daarmee besliste hij de partij. Dave Chisnall is de laatste maanden eveneens in grote vorm, al kon hij minder indruk maken dan Van Gerwen. De Engelsman kan in goeden doen zeker mee met de Nederlander, maar op de dubbels wil het nog wel eens haperen. Ook had hij zowel in de eerste als tweede ronde tegen Ian White en Wayne Jones een fase in de partij waarin hij volledig wegzakte. Juiste dat kan hij zich tegen Van Gerwen niet veroorloven. Op de World Matchplay speelden ze ook tegen elkaar in de kwartfinale. Juist door de wisselvalligheid van Chisnall won Mighty Mike met 16-11. De afgelopen maand troffen ze elkaar zelfs vijf keer op de Championship League Darts, daarop won Chizzy drie keer. In totaal is de verhouding 7-4 voor de Nederlander.

* Quoteringen van Unibet

Het volledige programma en uitslagen van World Grand Prix Darts 2013

Kijk en wed mee op UnibetTV

Hoe werkt het? Vul het registratieformulier van Unibet in en stort vervolgens 50 euro. Je onvangt onmiddelijk 50 euro extra op je spelrekening van Unibet! 50 euro GRATIS dus! Belangrijk: Het is een 100% bonus met een maximum van 50 euro. Indien je dus 15 euro stort, zal je bonus 15 euro bedragen. Daarnaast kun je alle wedstrijden van de PDC Premier League Darts 2013 live kijken via Unibet TV! 

Delen:

Meer over World Grand Prix