Connect with us

World Grand Prix

World Grand Prix Darts 2014: Voorbeschouwing Dag 1

Het waanzinnig drukke najaar bij de PDC begint deze week in Dublin met de World Grand Prix. De Ierse hoofdstad is het vaste toneel voor een uniek toernooi, want op de Grand Prix moet je ook iedere leg openen met een dubbel. Phil Taylor is titelverdediger, twee jaar geleden brak Michael van Gerwen definitief door bij de PDC met zijn eindzege.

20.00 uur Darren Webster – Andrew Gilding

Misschien lijkt het affiche een rustig opwarmertje, maar dat kan wel eens heel anders uit gaan pakken. Zowel Darren Webster als Andrew Gilding verkeren in uitstekende vorm en daar kan ook Phil Taylor over meepraten. Zaterdag won Webster van Taylor en dat is al een daverende verrassing. Het werd nog gekker, want Webster won met 6-0 ondanks een gemiddelde van The Power van 107 per beurt. Na een langdurige schouderblessure is Webster terug bij de PDC en plaatst zich solide voor de grote toernooien, de kunst om dezelfde prestaties op het podium te laten zien beheerst Demolition Man nog niet. Dat is iets waar Andrew Gilding ook nog mee moet leren omgaan. Hij is vooral het afgelopen jaar als een komeet vooruitgegaan. Het bracht hem vooral op de ProTour veel succes. Zijn debuut op het grote toneel kwam deze zomer op de World Matchplay. Goldfinger verloor van Adrian Lewis met liefst 10-0. In onderlinge duels staat Gilding op een 2-0-voorsprong.

20.35 uur Robert Thornton – Justin Pipe

Justin Pipe en Dublin hebben een goede band. In 2011 won The Force zijn eerste toernooi bij de PDC in de Ierse hoofdstad. Na een geweldig halfjaar werd het wat stil met de bokalen, tot afgelopen zaterdag. Pipe won het vijftiende Players Championship en komt met een uitmuntend gevoel de World Grand Prix binnen. Daar komt nog eens bij dat hij vorig jaar in de halve finale op de Grand Prix stond. Robert Thornton heeft minder succes gehad in Dublin met alleen in 2012 een kwartfinale. The Thorn besloot opvallend genoeg om afgelopen weekend niet te spelen. Een maand geleden kwam hij op de European Tour in Sindelfingen wel tot de kwartfinale, waar hij verloor van de latere toernooiwinnaar Mervyn King. In onderlinge duels staat Thornton ook op voorsprong: 7-4.

21.10 uur Michael Mansell – Ian White

Met de World Grand Prix in Dublin is er altijd ruimte ingeruimd voor twee extra darters uit Ierland en Noord-Ierland. Zo krijgt Michael Mansell een nieuwe kans. De 41-jarige Noord-Ier staat voor het derde jaar op rij op het toneel, maar kon tot dusver geen potten breken. Het afgelopen jaar was hij vooral een aantal keer op dreef op de European Tour, waardoor hij zich plaatste. Ian White is echter de torenhoge favoriet. The Diamond stootte vorige maand Raymond van Barneveld uit de top-16 van de wereldranglijst en is de afgelopen twee jaar de constantheid zelve. Speel je goed, dan zul je White verslaan. Ben je echter iets minder, dan vliegt hij zo over je heen. Zo stond hij dit jaar alweer in twee finales en twee halve finales op de ProTour. De twee eerdere ontmoetingen met Mansell won hij beide.

21.45 uur Kevin Painter – Andy Hamilton

Kevin Painter tegen Andy Hamilton is één van de mooiste confrontaties in de eerste ronde. De twee ervaren Engelse darters weten hoe ze uit de startblokken moeten schieten en dat is nodig in het ultrakorte format van best-of-drie sets. Ze hebben allebei alleen niet het beste half jaar uit hun carrière achter de rug. Painter stond nog wel in de kwartfinale op de UK Open, daarna kende hij alleen in juli één goed toernooi op de European Tour. Na een aantal loodzware jaren met onder meer de Premier League zakte Hamilton exact een jaar geleden door zijn hoeven. Zijn normale niveau hield hij niet vast en de resultaten van The Hammer waren ook duidelijk minder. Deze zomer is de darter uit Stoke-on-Trent flink afgevallen en kwam scherp terug met een halve finale in Leipzig. Door zijn constantere spel en de onderlinge stand van 13-5 is Hamilton op voorhand dan ook wel de favoriet.

22.20 uur James Wade – Andy Smith

James Wade en Andy Smith zullen onderhand wel moe van elkaar worden. Het afgelopen half jaar stonden ze op de grote toernooien telkens tegenover elkaar. Het begon op het wereldkampioenschap, waarop Smith een 0-3-voorsprong in sets opbouwde. Hij miste matchdarts en Wade won alsnog met 4-3. Op de World Matchplay was het deze zomer een stuk minder spannend: 10-5 in legs. Ook op de World Matchplay van 2010, World Grand Prix van 2011 en de Players Championship Finals van 2011 stond dit affiche op de rol, in alle gevallen won Wade. Met zijn uitmuntende vorm en het matige spel van Smith op de grote podia is The Machine wederom de grote favoriet. Onderling staat het ook 13-6, al wist Smith vorige maand wel toe te slaan op de European Tour. Het is zijn enige houvast.

22.55 uur Phil Taylor – Steve Beaton

Phil Taylor zal toch even raar hebben staan te kijken zaterdag. Niet zo lang geleden kwam hij zich melden op de Players Championships, gooide een paar partijen met gemiddelden van 100+ en kon aan het einde van de dag de hoofdprijs ophalen. Dat er een aantal wereldtoppers weten af te stoppen kan hij zo af en toe nog wel hebben, maar nu krijgt hij ook al op zijn broek door darters als Darren Webster. Speelde Taylor slecht dan? Totaal niet zelfs, want hij noteerde een gemiddelde van 107 per beurt. Toch ging The Power eraf met 6-0. De vorm lijkt dus wel in orde, waardoor Taylor besloot om zondag niet te spelen. Het was zijn eerste optreden sinds de trip van anderhalve maand terug naar Australië. Steve Beaton is wederom bezig aan een solide jaar, met een aantal finale- halve finale en kwartfinales op de ProTour. Uitschieters op televisie zijn echter sporadisch geworden. Winnen van Taylor kan hij wel, al was de laatste keer alweer in 2010 op de Grand Slam of Darts. De totale balans is dan ook 23-2 voor The Power.

23.30 uur Gary Anderson – Brendan Dolan

Gary Anderson en Brendan Dolan stonden zondag ook al tegenover elkaar in de finale van het Players Championship. De Noord-Ier was scherp op zijn finishes en won met 6-2. Zowel Anderson als Dolan staan op het favorietenlijstje in Dublin. The History Maker stond al in de finale en halve finale, zijn bijnaam dankt hij aan de negendarter. Nog altijd de enige op een double-in double-out tv-toernooi. Dolan won dit jaar al vijf toernooien op de ProTour en staat dan ook derde op de ProTour Order of Merit. Anderson deed het nog een stapje beter en bezet de eerste plaats op die geldranglijst. De 42-jarige Schot heeft alles in zich om weer nu ook weer televisietoernooien te gaan winnen, al is het de vraag of de World Grand Prix de aangewezen plaats is. Als er een onderdeel is waar het nog wel eens minder wil gaan, dan is het op de dubbels. En juist die zijn van levensbelang in Dublin. Dolan zal daarbij ook gesteund worden door het publiek en heeft de cijfers ook mee. Hij won namelijk 7 van de 11 onderlinge duels.

0.05 uur Adrian Lewis – Daryl Gurney

De lange dag wordt ook afgesloten met een lokale held. Daryl Gurney wordt nog altijd gezien als een talent, maar de Noord-Ier is inmiddels al wel 28 jaar oud. Sinds anderhalf jaar gooit hij bij de PDC en moet de komende weken zijn Tourkaart zien veilig te stellen. Momenteel bezet hij namelijk plaats 69 en moet in de top-64 eindigen. Een goed resultaat in Dublin kan hem dan ook zeker helpen, want op de ProTour heeft hij naast één kwartfinale dit jaar weinig laten zien. Het zal dan ook een lastige klus worden, zeker tegen Adrian Lewis. Jackpot besloot om het de afgelopen maanden rustig aan te doen. Hij liet de trip naar Australië voor de World Series of Darts aan zich voorbij te laten gaan. Na ene zomerstop stond hij de afgelopen weken liefst drie keer in de halve finale van een Players Championship. Daarnaast zal hij wat recht willen zetten tegenover Gary Anderson, waarvan hij op de World Matchplay in de kwartfinale verloor. Ook nu kunnen de twee elkaar bij de laatste acht treffen. Slechts één keer speelden Lewis en Gurney tegen elkaar, vorig jaar won de Engelsman op een UK Open Qualifier met 6-2.

Programma en uitslagen World Grand Prix 2014

Delen:

Meer over World Grand Prix