full screen background image

Comeback-zeges Van Gerwen en Whitlock; Wright onderuit in Dublin

Michael van Gerwen heeft angstige momenten op de World Grand Prix weten weg te poetsen. Steve Beaton pakte de eerste set, maar vervolgens won de Nederlander zes legs op rij. Op een krankzinnige avond, waarop Phil Taylor werd uitgeschakeld, moesten Dave Chisnall en Simon Whitlock diep gaan voor hun zeges.

Dave Chisnall – Robbie Green 2-1 (1-3, 3-2, 3-1)

Green begon uitstekend aan de partij, waar Chisnall veel moeite had om op gang te komen. Kong kwam snel op 0-2, maar moest lang wachten. Er was een stroomstoring in Dublin, waardoor de partij een kwartier stil lag. Het momentum leek even te keren, want Chisnall kreeg een volle beurt om een vijfde leg af te dwingen. Die liet hij liggen en Green pakte alsnog de set. Chisnall opende de tweede set wel met een break, om daarna op alle fronten te worden overlopen. Hij vond moeizaam de openingsdubbel en was scorend ook niet op zijn normale niveau. Green kreeg alle tijd om op 1-2 te komen, maar opeens begon hij te missen. Dat zatte Green in de vierde leg wel weer recht, zodat hij de vijfde leg mocht openen. Daarin opende hij te traag en een 180’er kon het niet meer rechtbuigen. In de derde set had Chisnall zijn ritme gevonden en dat werd alleen in de tweede leg onderbreken door 160 en 180 op rij van Green. Daarna miste hij te veel openingsdubbels en gaf de partij zodoende volledig uit handen.

Mick McGowan – James Wilson 1-2 (3-2, 2-3, 0-3)

De eerste legs waren zeer sterk van beide darters. McGowan kwam met een 72-finish op 1-0, gevolgd door finishes van 80 en 86 van Wilson voor 1-2. Daarmee had hij de break te pakken, om vervolgens heel veel openingsdubbels te missen. McGowan profiteerde heel moeizaam door zwak te scoren en gaf zelfs nog een dart weg op bulls-eye. Die gooide Wilson tegen het ijzer en zo pakte de Ier de openingsset via dubbel-2. Beide darters gooiden een 180’er, waarop Wilson tops miste voor een 105-finish. McGowan gooide dubbel-13 wel voor de 81-finish, om zijn eigen leg zwak te openen. Wilson profiteerde en met een 76-finish was het alweer gelijk. De derde break op rij kwam met een 15-darter van de Ier, om het niet af te kunnen maken. Wilson liep in de vijfde leg rustig weg, voor McGowan opeens twee 180’ers gooide. Het was te laat, want de Engelsman dwong een derde set af. Daarmee knakte de Ier gelijk. Wilson pakte de break, gevolgd door een 180’er en een 100-finish. Twee maximale scores en een 81-finish voor een 12-darter bracht hem de zege.

Mensur Suljovic – Daryl Gurney 1-2 (0-3, 3-0, 2-3)

Suljovic is de man in vorm, want hij won afgelopen maand zijn eerste EuroTour. En dat terwijl Gurney toen juist ontbrak omdat hij een maand geleden een botje in zijn werparm brak tijdens karten. Afgelopen weekend liet de Noord-Ier zien razendsnel te zijn hersteld met een halve finale op een Players Championship. Op het podium strafte hij in de eerste set de foutjes van Suljovic af. Openen ging The Gentle uitstekend af via zijn geliefde dubbel-14, maar scorend was het daarna niet overtuigend. Zowel in de eerste als tweede leg miste hij ook nog eens pijlen voor legwinst. Gurney profiteerde en vond dubbel-16 voor 0-3. De Noord-Ier leek zijn vierde leg op rij te pakken, om pardoes op de dubbels te missen. Nu was het Suljovic die profiteerde en in de derde leg Gurney ook nog bulls-eye te zien missen. Zo vloog de tweede set naar de Oostenrijker, voor Gurney zich herpakte met een 180’er. Suljovic miste een volle openingsbeurt, om toch een pijl op de rebreak te krijgen. Die ging er weer niet in en zo stond hij pardoes met zijn rug tegen de muur. Het leek ook gedaan, tot Gurney vijf matchdarts miste. De Noord-Ier vond vervolgens pas met zijn zesde dart de openingsdubbel en zo kwam er een vijfde leg. Daarin pakte hij alsnog de leiding met scores van 180 en 140 en maakte het af met een 92-finish.

Michael Smith (8) – Alan Norris 1-2 (3-1, 2-3, 1-3)

Smith staat stevig in de top-10 van de wereld, maar zijn vertrouwen is laag. Dat was ook te zien in de eerste legs tegen Norris. Scorend liep hij weg, om een karrenvracht aan dubbels te missen. Met een 100-finish was het toch 3-1 in legs, voor Norris in de tweede set het voortouw nam. Hij kwam op 0-2, voor Smith met een 65-finish toch een vijfde leg afdwong. Daarin gooide Chuck een 12-darter met een 156-finish ter besluit om een derde set af te dwingen. Daarin werd het een pijnlijke zoektocht naar dubbels. Norris miste er zes in de openingsleg en deed dat nog een keer in de tweede leg. Toch kon hij er 1-1 van maken, om volslagen vanuit het niets een 136-finish te gooien voor de break. Smith slaagde er niet in om terug te komen vanaf 65 en zo won Norris alsnog.

Joe Cullen – Simon Whitlock 1-2 (3-1, 2-3, 0-3)

Simon Whitlock won dit weekend voor het eerst sinds ruim twee jaar een toernooi op de Pro Tour en begon ook op het podium goed. De eerste leg ging naar de Australiër, maar daarna ging de turbo er al heel snel af. Cullen kon met bulls-eye 82 gelijk maken en denderde door naar setwinst. Terug op het podium begon Whitlock opnieuw goed aan de set met een 180’er en dubbel-2. Opnieuw begon de motor snel te sputteren. Cullen kon gelijkmaken, om in de derde leg zelf acht pijlen te missen op de dubbels. Zo kon Whitlock breken en na weer een karrenvracht aan missers op de dubbels de set pakken. Cullen was een leg van slag, maar stond in de tweede klaar op 60 om gelijk te maken. The Wizard toverde echter een bulls-eye 135-finish uit zijn hoge hoed. De derde leg kreeg hij ook nog eens cadeau, want Cullen werkte verder aan zijn dramatische dubbelpercentage (4 uit 27), en zo ook de partij.

Lees ook: Taylor vliegt er weer in de eerste ronde uit

Michael van Gerwen (1) – Steve Beaton 2-1 (1-3, 3-0, 3-0)

Van Gerwen opende flitsend met een 106-finish, om in de tweede leg één pijl op dubbel-4 te missen. Beaton stapte keihard in met een 135-finish en zag Mighty Mike vervolgens moeite hebben met het vinden van de openingsdubbel. Dat zette hij deels recht met een 180’er, maar Beaton kon toch zijn eigen leg houden via dubbel-8. Van Gerwen had daarop in de vierde leg opnieuw moeite om de openingsdubbel te vinden en de opgelopen schade kon hij door een 180’er van Beaton niet meer inhalen. Zo kwam de Nederlander een set achter. Na een korte break was hij bij de les door twee keer te openen met 160, gevolgd in de tweede leg met een 180’er. Met een tweedart 61-finish was de break binnen, om ook in de derde leg gelijk met zijn eerste pijl tops te vinden. Met een 102-finish was het alweer 1-1 in sets. Beaton mocht de derde set openen, maar opnieuw werd hij gelijk gebroken. Daarmee had Van Gerwen de partij weer in handen en dubbel-2 bracht hem op matchpoint. Ook in de derde leg liep MvG scorend weg en maakte het af met een fraaie 118-finish.

Peter Wright (5) – Brendan Dolan 0-2 (2-3, 1-3)

Op lijn ging de eerste set richting een vijfde leg en daarin wist Dolan zijn eigen leg overtuigend te houden via dubbel-8. Daar kwam een 180’er overheen en een 74-finish voor een break in de tweede set. Wright miste ook nog eens een volle beurt in de tweede leg om te openen, waardoor zijn achterstand in deze leg ook alweer heel groot was. Dolan speelde het rustig uit en vond opnieuw dubbel-8 voor 0-2. Uit pure nood ging Wright maar op zoek naar bulls-eye en die vond hij wonderwel. Toch wist Dolan met scores van 140, 140 en 145 alweer het initiatief te pakken in de leg van de Schot, om drie matchdarts om zeep te helpen. Via tops kon Wright een vierde leg afdwingen, waarin Dolan ook nog eens een volle beurt op de openingsdubbel miste. Dat herstelde hij opnieuw door scores van 120 en 180, om vanaf 105 een vierde matchdart te missen. Wright stond echter pas op 184 en zodoende mocht Dolan terugkomen om alsnog de winst te pakken.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: