full screen background image
Raymond van Barneveld PDC Darts

Barney en Van de Pas naar tweede ronde; Wade vliegt eruit

Raymond van Barneveld en Benito van de Pas hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de World Grand Prix. Jelle Klaasen trof een ontketende Adrian Lewis en miste zijn kans om Jackpot te verschalken. De grote verrassing kwam van Terry Jenkins, hij versloeg James Wade. Ook titelverdediger Robert Thornton vloog eruit.

Kyle Anderson – Cristo Reyes 2-1 (1-3, 3-2, 3-2)

De zoektocht naar dubbels werd direct een bijzondere. Anderson opende iedere leg via dubbel-10 en Reyes viel vooral op door zijn finishes. Eerst zette hij verkeerd weg vanaf 63, maar gooide dubbel-3 wel gelijk uit. Daarna miste hij een rits dubbels en besloot in de derde leg zelfs 40 te gaan splitsen via single-8 en dubbel-16. Uiteindelijk vond hij dubbel-2, gevolgd door een 92-finish voor de eerste set. In het tweede bedrijf leek Anderson in zijn ritme te komen, maar met een 100-finish dwong Reyes toch een vijfde leg af. Daarin liet de Spanjaard zijn kansen liggen en de Australiër pakte de set door zijn derde dart in het hoekje van dubbel-9 te duwen. Met een bulls-eye 85-finish leek hij de partij ook te beslissen, om in de vierde leg maar liefst vijf matchdarts te missen. Zo kwam er opnieuw een vijfde leg, waarin Reyes mocht openen. Toch gaf de Spanjaard het voortouw uit handen en via tops sloeg The Original alsnog toe.

Ian White – Kim Huybrechts 1-2 (3-2, 2-3, 1-3)

Huybrechts kende een valse start, want hij had in de eerste twee legs veel moeite om de openingsdubbel te vinden. White liep eenvoudig naar 2-0, waarop de Belg in zijn ritme kwam. Hij brak terug met een 78-finish en hield zijn eigen leg overtuigend. In de vijfde leg deed White echter hetzelfde en pakte zodoende de eerste set. De Engelsman wist in de tweede set ook gelijk te breken en zag Huybrechts nu niet terugslaan. The Hurricane miste tops voor een 114-finish en liep zichtbaar gefrustreerd over zijn eigen spel over het podium. Met een 72-finish herpakte hij zich en zag White in de vierde leg voor het eerst een volle openingsbeurt missen. Zo kwam er een vijfde leg waarin Huybrechts met een 68-finish toch de partij naar een derde set duwde. Daarin ging het twee legs op rij, voor White geknakt werd. Scorend had Huybrechts inmiddels de overhand en hij miste geen enkele finish meer. White miste vervolgens ook nog eens vijf pijlen om te openen en de Belg maakte het af vanaf 48 via dubbel-16 én dubbel-8.

James Wade (6) – Terry Jenkins 1-2 (3-2, 1-3, 2-3)

Wade is zowat gemaakt voor het format van de World Grand Prix, want zijn finishes op met name tops en dubbel-10 zijn normaal gesproken dodelijk. In de eerste set liet hij dat maar weer eens zien. Vloeiend liep hij naar 2-0, om daarna even zijn voet van het gaspedaal te halen. Daar wist Jenkins zoals we van hem gewend zijn optimaal van te profiteren. Doordrukken deed The Bull niet. Wade speelde een sterke vijfde leg, waar Jenkins zijn eerste beurt volledig miste op tops. Daardoor was het via dubbel-10 1-0 in sets voor The Machine. Hij leek gelijk door te drukken met de break in de tweede set, voor Jenkins terugsloeg met een bulls-eye 90-finish. Hij hield ook zijn eigen leg, waarop Wade maar liefst zes pijlen miste om de vierde leg te openen. Zo kon Jenkins weglopen en met een 76-finish was de set binnen (1-1). The Bull knalde er een 180’er uit, alleen hield Wade zijn leg via tops. Vervolgens gooide Wade een maximale score, maar wist Jenkins 66 weg te werken met twee darts. Ook de derde en vierde leg brachten 180’ers, maar nu pakte ook degene die hem gooide de leg. Er kwam een allesbeslissende leg en daarin vond Wade te laat de openingsleg. Een 180’er kon hem niet meer redden, want Jenkins gooide 77 weg voor de zege.

Gerwyn Price – Benito van de Pas 0-2 (1-3, 1-3)

Van de Pas opende met een sterke leg, daarna werd het spel van beide darters al snel een stuk minder. Met name op de dubbels was het een rommeltje. Price maakte gelijk, waarna hij drie volle beurten miste. Toch kreeg hij nog twee pijlen op tops om de leg te stelen. Die liet hij onbenut en Van de Pas ontsnapte via dubbel-2. In de vierde leg opende de Nederlander als eerste, om op de dubbel om de leg te pakken opnieuw veel moeite had. Dubbel-10 vloog er uiteindelijk toch in om de eerste set bij te schrijven. Het leek bevrijdend te werken, want Van de Pas opende in de tweede set met een 160-score en gooide dubbel-16 er nu wel gelijk in voor de break. Met zijn eerste 180’er was Big Ben nog maar één leg verwijderd van de zege, voor Price zijn eigen leg wist te houden. Van de Pas opende vervolgens direct in zijn eigen leg met tops, waar Price een volle beurt miste. Scorend denderde Big Ben weg en vond dubbel-8 voor de zege.

Adrian Lewis (3) – Jelle Klaasen 2-1 (3-0, 2-3, 3-1)

Als een vuurpijl knalde Lewis de partij in en met twee 140-scores en een tweedart 62-finish pakte hij zijn eigen leg. Daar kwam de break overheen met een 180’er en een 116-finish. Klaasen herpakte zich en stond klaar op 40 om terug te breken. Lewis hield echter zijn eigen leg alsnog met een 157-finish. Met een 180’er pakte Klaasen zijn eerste leg, voor Jackpot opnieuw leek te versnellen. Hij gooide zijn derde 180’er, om bulls-eye voor de break te missen. Met een 86-finish hield de Nederlander zijn eigen leg en zag Lewis in zijn leg een volle beurt missen op de openingsdubbel. Klaasen nam het initiatief, om twee darts voor de set te missen. De vijfde leg opende de Nederlander ook nog eens met drie missers. Nu pakte Lewis het initiatief, maar miste één matchdart op dubbel-13. Klaasen kon zodoende alsnog een derde set afdwingen met een 105-finish. Beide darters hielden hun eigen leg, voor Klaasen de eerste kans kreeg. Vanaf 92 gooide hij de eerste dart echter in de single-1 en Lewis kon opnieuw op matchpoint komen. Ditmaal liet hij zich niet meer verrassen door de zege alsnog te pakken via dubbel-16.

Robert Thornton (7) – Stephen Bunting 1-2  (3-1, 1-3, 1-3)

Thornton wist vorig jaar te verrassen door Michael van Gerwen in de finale te verslaan. Een zwaar jaar volgde waardoor hij bij de bookmakers toch slechts een quotering van 80-1 had om zijn titel te verdedigen. Met Stephen Bunting in de eerste ronde werd ook een zware eerste ronde verwacht. Toch wist de Schot in de derde leg te breken met een 62-finish, om daarna zes darts te missen om zijn eigen leg te openen. Bunting vergat te profiteren en met een 67-finish was het alsnog 3-1 voor The Thorn. In de tweede set kwam Bunting gelijk veel beter voor de dag met een 180’er en een 105-finish voor de break. Hij hield zijn eigen leg via dubbel-16 voor 0-2. Thornton hield zijn eigen leg, maar druk zetten zat er niet in. Met twee 180’ers denderde The Bullet naar een 12-darter: 1-1 in sets. Met een 13-darter en een 180’er hield Bunting zijn eigen legs, maar Thornton begon de vierde leg zelfs met vijf perfecte pijlen. De zesde pijl viel uit de triple-20, waardoor een negendarter uit beeld verdween. Hij stond ruim 300 punten voor, maar vergooide het totaal op de dubbels. Drie beurten liet hij onbenut en zo kon Bunting alsnog de leg én de zege pakken.

Gary Anderson (2) – Jamie Caven 2-0 (3-0, 3-1)

Zowel Anderson als Caven hebben geen fantastisch record in Dublin. Anderson kwam nog nooit verder dan de halve finale, terwijl Caven zelfs nog nooit een partij wist te winnen. Dit was zijn zevende poging op de World Grand Prix en opnieuw ging het al snel fout. Anderson was scorend gelijk niet te houden en nam een 2-0-voorsprong. Caven kreeg vervolgens om in de partij te groeien, om een volle beurt op de dubbels te missen. Zo kreeg Anderson de set in zijn schoot geworpen, om ook de vierde leg op rij te winnen. Met een 76-finish kon Caven een volledige afgang voorkomen. Zijn eigen leg houden zat er niet in, want Anderson knalde er een 124-finish in voor de nieuwe break. De Schotse wereldkampioen wist zijn eigen leg gelijk weer te openen met een 120-score, om te besluiten met een tweedart 84-finish.

Mervyn King – Raymond van Barneveld 0-2 (1-3, 2-3)

Zowel King als Van Barneveld hadden twee legs nodig om warm te draaien. Toen dat eenmaal was gebeurd kwam er tempo in. Met name Barney was niet meer te houden. Hij hield zijn eigen leg met een bulls-eye 130-finish, om te vervolgen met 152 en 180. Daarmee was hij weg bij King en pakte de set via dubbel-16. In de tweede set waren beide darters in evenwicht, tot King twee pijlen miste op zijn geliefde dubbel-16. Van Barneveld stond op 164 en poetste zit weg via triple-20, triple-18 en bulls-eye. Zo was de break binnen, maar zijn eigen leg opende hij door drie keer te missen op de dubbels. Barney herpakte zich met een 180’er, maar King brak terug met een tweedart 88-finish. In de vijfde leg was het echter aan King om met een beurt missers te openen. Ook King counterde nog met een 180’er, Barney gaf het echter niet meer uit handen met een scherpe 80-finish.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen: