full screen background image

THORNTON HOUDT VAN GERWEN VAN HATTRICK OP WORLD GRAND PRIX

Robert Thornton heeft in een sensationele finale weten te winnen van Michael van Gerwen om de World Grand Prix te pakken. Van Gerwen en Thornton hielden elkaar zes sets in evenwicht, waarop de Nederlander een karrenvracht aan dubbels miste voor 4-3 en de break in sets. Zijn eigen set pakte hij wel, om een allesbeslissende set af te dwingen. Daarin kreeg de titelverdediger opnieuw twee pijlen voor de break en één voor een vijfde leg. Die pakte hij niet en Thornton wist zijn eerste matchdart gelijk raak te gooien. Het is voor de Schot de derde titel na de Winmau World Masters en de UK Open.

180-regen brengt nog geen verschil

Van Gerwen kwam als een katapult uit de startblokken met twee keer 180 en dubbel-16 voor de openingsleg. Daarmee was de break al te pakken, gevolgd door weer een maximale score en opnieuw dubbel-16 voor 2-0. Thornton had vervolgens vijf pijlen nodig om zijn eigen leg te openen en kreeg alweer de vierde 180’er van de Nederlander over zich heen. Daardoor was de eerste set binnen zes minuten beslist. Uit de pauze gooide Van Gerwen alweer een maximale score, om dit keer een fout te maken op de dubbels. Thornton stond nu wel in de buurt en pakte via dubbel-5 zijn eerste leg. Ondanks 180’er nummer zes van Mighty Mike gooide The Thorn een 76-finish uit voor 0-2. Van Gerwen hielde zijn eigen leg en vuurde in de zevende leg ook zijn zevende maximale score. Met Thornton op 28 beukte de Nederlander nog ook nog maar een 101-finish in voor de rebreak. Hij had daarna echter vijf pijlen nodig om te openen, terwijl Thornton er overheen ging met 160 en 180. Een negendarter bleef uit en hij miste twee pijlen voor de set. Van Gerwen kreeg door 180’er nummer acht toch nog de kans vanaf 131. Dat bleek te veel gevraagd, waardoor het 1-1 in sets werd.

Klappen uitdelen aan beide kanten

Het tikje had Mighty Mike snel verwerkt, want hij pakte direct weer de break. Lang rust kreeg hij niet, want Thornton sloeg terug met een 101-finish. De eerste 180’er van de derde set van Van Gerwen bracht hem met een 68-finish wel weer aan de leiding, om twee pijlen voor een 100-finish en de set te missen. Thornton brak terug via dubbel-3 en stond na vier beurten klaar op 8. Van Gerwen gooide nog wel zijn tiende 180’er, om toch op een 1-2-achterstand in sets te komen. Alsof er niets gebeurd was opende Van Gerwen de vierde set alweer met een 104-finish. De break was binnen na te zijn geopend met 160 en maakte er 3-0 van met een 110-finish: 2-2.

Acht dure missers 

Thornton wist zich na de onderbreking te herpakken en zag Van Gerwen vijf pijlen missen om te openen. Daar kwam toch weer een 180’er achteraan en dubbel-8 om de leg toch te behouden. De Schot maakte 1-2, om acht pijlen te missen om de leg te openen. Hij wist nog twee 180’ers te gooien en kreeg Van Gerwen aan het wankelen. De Nederlander miste drie volle beurten op de dubbels en zo hield de Schot ditmaal in vier legs zijn eigen set: 3-2. De zesde set leek vervolgens een herhaling van de vierde. Van Gerwen pakte zijn eigen leg, om Thornton pas in de derde beurt te zien openen. De Nederlander vuurde er maar weer een 180’er tegenaan om te breken. Zijn eigen leg bracht 3-3.

Nog duurdere missers

De eerdere sets wist Thornton zich gelijk weer te herpakken wanneer hij mocht beginnen, maar in de zevende set ging dat mis. De Schot miste een volle beurt vanaf 32 en werd gebroken. Van Gerwen beukte daarna zijn vijftiende 180’er van de partij erin voor 2-0, waarop Thornton via tops wel terug kwam tot 2-1. Van Gerwen mocht de vierde leg zelf beginnen, vond direct tops en een volgende 180’er. Hij kreeg opnieuw alle tijd en dat bleek funest. Twee beurten op de dubbels gingen er niet in en Thornton dwong een vijfde leg af met een keiharde 118-finish. Zo kwam er een cruciale vijfde leg, waarin Van Gerwen scorend weg liep. Opnieuw miste hij twee dubbels voor een 80-finish en Thornton raffelde 74 wel weg voor 3-4 in sets.  In de achtste set deelden de twee de eerste twee legs, voor Thornton alweer zes pijlen miste om te openen. Van Gerwen mikte de zeventiende 180’er er achteraan en kwam op 2-1. De Schot miste er in de vierde leg ook nog eens vier, waar Mighty Mike opende met 160. Hij zette fantastisch weg naar 36 en vond de dubbel ditmaal met zijn tweede pijl om een allesbeslissende set af te dwingen.

Té dure missers

In de negen set opende Thornton wel gelijk, maar kreeg alweer een 180’er tegen zich gemikt. Van Gerwen kreeg de 131 niet weg en The Thorn wist 90 weg te knallen via bulls-eye en tops. Van Gerwen opende in zijn eigen leg met een 160-score, om dubbel-18 raak te gooien. Dit overigens terwijl de zaal massaal boe begon te roepen, opmerkelijk genoeg gebeurde dit eerder in de partij ook al. Van Gerwen reageerde niet en zette in de derde leg weer druk. Met een slechte score van 54 zette Thornton weg op slechts 104. Hij vond geen triple en Van Gerwen kreeg de kans vanaf 28, om weer drie pijlen voor de break te missen. The Thorn gooide tops gelijk raak en kwam op matchpoint. Juist op dat moment gooide hij zijn negende 180’er en mocht het afmaken vanaf 101. Hij vond geen triple en Van Gerwen mocht zich redden vanaf 116. Tops viel er niet in en dat deed Thornton wel voor een sensationele toernooioverwinning.

Uitslagen en statistieken World Grand Prix 2015

Delen: