full screen background image

World Grand Prix 2015: Voorbeschouwing dag 3

De opstartbibbers zijn voorbij en daarmee op de World Grand Prix ook het ultrakorte format van de eerste ronde. Met Michael van Gerwen en Jelle Klaasen nog in de bovenste helft van het speelschema gaan we dinsdagavond op zoek naar de eerste vier kwartfinalisten.

20.00 uur Michael Smith – Jamie Lewis (5-3)

Het blijft opmerkelijk hoe matig de mentale weerbaarheid van Michael Smith is. Bully Boy heeft een aantal uitstekende toernooien achter de rug op de European Tour, waar hij twee keer de eindzege pakte. Over zijn talent hoeft dan ook geen seconde te worden getwijfeld, maar het volledige plaatje om daadwerkelijk door te stoten tot wereldkampioen – iets wat hem door velen wordt toegedicht – heeft hij nog niet. Want dat goede gevoel is de jonge Engelsman ook zomaar kwijt als het even niet loopt. Dat bleek weer in de eerste ronde van de World Grand Prix. Met name de openingsdubbel wilde in het begin niet vallen tegen Gerwyn Price en Smith had alle geluk van de wereld dat de Welshman zijn kansen niet verzilverde. In de tweede set had hij al moeten weglopen richting de zege en in de derde set miste Price zelfs matchdarts. Zo kon Smith met meer geluk dan wijsheid doordringen tot de tweede ronde. Daarin liggen op voorhand ook gelijk kansen om ook gelijk de kwartfinale te bereiken. Jamie Lewis is één van de verrassende namen in de tweede ronde, waarbij de jonge Welshman over de loting niet te klagen had. Hij stond tegenover William O’Connor, die voor eigen publiek maar niet op gang kwam. Lewis was met name uitstekend op dubbel-16 als zijn openingsdubbel, waardoor O’Connor telkens achter hem aan moest lopen. Het bracht Lewis de 2-1 zege in sets, waardoor hij net zoals voor de zomer op de World Matchplay de tweede ronde wist te bereiken. Daarin werd hij toen omver geblazen door Michael van Gerwen, tegen zijn leeftijdsgenoot zal Rasta nu een nieuwe poging gaan wagen om de kwartfinale te bereiken. Doordat ze nagenoeg even oud zijn speelden Smith en Lewis ook regelmatig op de jeugdtour tegen elkaar. In bijna alle duels bleken ze aan elkaar gewaagd, de laatste partij was in Gibraltar op de European Tour van dit jaar. Lewis won toen met 6-5.

21.00 uur Dave Chisnall – Jelle Klaasen (2-2)

Dave Chisnall stond in de eerste ronde weer onder hoogspanning. Chizzy stond twee jaar geleden in de finale van de World Grand Prix en moet deze week dus 40.000 pond aan prijzengeld verdedigen. Dan was hij ook nog eens gelijk gekoppeld aan Peter Wright, de nummer vier van de wereld. De Schot stond de gehele partij aan de leiding en had de klus gewoon moeten afmaken. Onderweg miste Chizzy namelijk weer te veel belangrijke dubbels, die normaal keihard worden afgestraft door Snakebite. Ditmaal niet, want Wright miste zelfs vier matchdarts. In de allesbeslissende leg kon Chisnall dan ook ontsnappen. Jelle Klaasen moest ook wat schade repareren in zijn partij tegen Brendan Dolan. Vooral door het weggeven van cadeautjes kwam de Nederlander op een set achterstand. Daarna wist hij met twee fraaie finishes de stand in evenwicht te brengen, om in de derde set simpelweg de betere speler te zijn. Voor The Cobra was het een dubbele overwinning, want hij rekende af met het trage spel van Dolan en het Ierse publiek. Klaasen zette daarmee zijn goede spel voort, want een week geleden won hij nog een Players Championship. Het brengt hem nu alweer naar plaats twintig op de wereldranglijst. Het gat met nummer negentien Justin Pipe is wel veertigduizend pond. Om dit te dichten zal hij dus goede resultaten op de televisietoernooien moeten overleggen. In Dublin is daarvoor nu een goede kans. Het spel van Chizzy ligt Klaasen namelijk wel en in de eerste ronde was de Engelsman dus ook allerminst overtuigend. Vier keer speelden de twee al tegen elkaar en deelden de partijen. Dit was twee keer op televisie en ook toen wisten ze allebei een keer te winnen.

22.00 uur Michael van Gerwen – Kim Huybrechts (10-8)

Michael van Gerwen speelde twee sets briljant tegen Keegan Brown, daartussen was de Nederlander een set met andere dingen bezig. De focus was volledig verdwenen bij Mighty Mike, waardoor er een derde set aan te pas moest komen. Daarin liet de titelverdediger zien opnieuw in grote vorm te verkeren. Dat was anders bij Kim Huybrechts, die vooral moest afrekenen met het verleden. Zijn onderlinge record tegen Benito van de Pas was al niet best (1-5) en hij had in al zijn eerdere pogingen op de World Grand Prix nog geen set gewonnen. Daar hikte hij nu ook weer lang tegenaan, om in de tweede set zelfs te ontsnappen aan een break achterstand. Daarna schakelde The Hurricane bij en won alsnog de partij. Het brengt een nieuw treffen tussen de Nederlander en de Belg aan de oche, waar in het recente verleden boeiende confrontaties uitrolden. Huybrechts zal vooral terugdenken aan de Grand Slam of Darts van vorig jaar. De Belg raakte toen alles wat los en vast zat, inclusief een negendarter. Mede dankzij deze overwinning op Mighty Mike verdiende Huybrechts een plaats in de Premier League. Daarin nam Van Gerwen revanche en won verloren ook op de UK Open met liefst 9-2. De totaalstand van 10-8 geeft toch aan dat het spannend kan worden. Daar dacht Van Gerwen zondagavond overigens anders over. “Je zag dat hij vandaag al moeite had met de druk. Aan mij om hem wederom onder druk te zetten”, zei een zelfverzekerde Van Gerwen bij SkySports.

23.00 uur Adrian Lewis – Mark Webster (12-5)

Al won hij het toernooi niet, de World Grand Prix van 2010 betekende voor Adrian Lewis wel de definitieve doorbraak. Jackpot won namelijk voor het eerst van Phil Taylor en had vanaf dat moment het gevoel dat hij van iedereen kon winnen. Een paar maanden later won hij zijn eerste wereldtitel en schreef er een jaar later nog ééntje bij. De afgelopen twee jaar is het spel van Lewis echter zeer wisselvallig. Was Taylor er niet geweest, dan had hij net name in 2013 een aantal toernooien gewonnen. Nu bleef het bij het European Championship en een jaar later de UK Open. Een nieuwe editie van de World Grand Prix kan zomaar het nieuwe keerpunt zijn voor Jackpot. Tegen Raymond van Barneveld was hij in de eerste ronde in ieder geval ijzersterk. De Nederlander gaf hem kansen en die pakte Lewis telkens met beide handen aan. Zodoende stond de voormalig finalist ook maar één leg af. De laatste jaren kwam hij niet voorbij de tweede ronde, om dat nu wel te doen moet hij Mark Webster verslaan. Webby heeft het al een aantal jaar erg lastig, mede doordat hij heel erg tegen darteritus aan heeft gezeten. Inmiddels is de linkshander uit Wales hier voor het grootste deel overheen en weet weer voorzichtig resultaten te boeken. Op televisietoernooien lijk hij altijd net iets extra te kunnen ten opzichte van de vloer. Zo liet hij ook weer zien tegen Stephen Bunting. Op de dubbels was Webster ijzersterk en pakte de verrassende zege. Tegen Lewis hij absoluut de underdog, want sinds 2011 heeft hij geen wedstrijd meer gewonnen van de Engelsman. Geeft Lewis hem echter kansen op de finishes kan Webby zomaar opnieuw toeslaan.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix 2015

Delen: