full screen background image

World Grand Prix 2015: Voorbeschouwing dag 4

Zelden zal de World Grand Prix zo open zijn gegooid. In de bovenste helft van het speelschema is Michael van Gerwen de enige van de vier geplaatste spelers die zich daadwerkelijk heeft geplaatst voor de kwartfinale. James Wade en Phil Taylor zijn al uit de onderste helft verdwenen na de eerste doorgang, dat biedt kansen voor Vincent van der Voort.

20.00 uur Robert Thornton – Justin Pipe (8-4)

Robert Thornton is zomaar weer een gevaarlijke outsider voor de World Grand Prix. De Schot werkte één van de beste eerste rondepartijen af van alle spelers. Daryl Gurney ging voor eigen publiek ijzersterk van start, maar werd telkens door The Thorn aan de kant gezet. Toch jaagt de Schot pas op zijn tweede kwartfinaleplaats in Dublin. Vorig jaar was hij er ook heel dichtbij, want tegen James Wade gooide de Schot een negendarter om vervolgens matchdarts te missen. Het was toen een bewogen week voor Thornton. Zijn moeder overleed en hij vloog heen en weer om haar te begraven. Wat volgde was dus de negendarter, maar wel een vroeg eindstation. Dat leek voor Justin Pipe deze week al bijna na de eerste partij het geval. The Force werkte een draak van een wedstrijd af en kwam een set achter tegen Steve Beaton. Halverwege de tweede set begon Pipe toch zijn ritme beter te vinden, gooide een aantal mooie finishes en pakte alsnog de winst. Dat is voor de Engelsman ook van groot belang, want hij moet een halve finale van twee jaar geleden verdedigen. Het afgelopen jaar heeft hij geen partij meer weten te winnen op televisie, dus zijn prestatie deze week ligt onder een vergrootglas. Tegen The Thorn is hij de underdog. Zowel qua vorm als de eerder gespeelde duels. Beide duels op televisie weden gewonnen door de Schot, waaronder vorig jaar op hetzelfde podium. In Dublin werd het toen 2-0.

21.00 uur Mensur Suljovic – Simon Whitlock (0-3)

De opmars van Mensur Suljovic begint steeds indrukwekkender te worden. Op de UK Open en de World Matchplay stond hij dit jaar al in de kwartfinale, mede door een zege op Gary Anderson. In de eerste ronde van de World Grand Prix leek het snel mis te gaan. Dat kwam vooral door een uitstekend spelende James Wade, die halverwege de tweede set een gemiddelde aantikte van 108 per beurt. Suljovic had daar geen boodschap aan en gooide drie hoge finishes om de partij naar zich toe te trekken. Daarmee gaat hij dus op jacht naar zijn derde kwartfinale op rij op een televisietoernooi. Het is aan Simon Whitlock om dat te voorkomen. The Wizard zal met veel genoegen van de resultaten uit de eerste ronde hebben bekeken. De Australiër is de laatste twee jaar aan het afglijden en heeft een goed resultaat hard nodig. Het opengegooide speelschema biedt daarvoor deze week kansen. In de eerste ronde zat het al me voor The Wizard. Met Andrew Gilding werd een zeer lastige klus verwacht, maar Goldfinger kwam geen moment op gang. Hij lijkt zijn uitstekende spel van begin dit jaar kwijt te zijn en Whitlock profiteerde gretig. Op voorhand is hij ook de favoriet door de onderlinge resultaten tegen Suljovic, maar gezien de recente vorm is de Oostenrijker duidelijk in het voordeel.

22.00 uur Vincent van der Voort – Terry Jenkins (8-12)

Vincent van der Voort beleefde maandag één van de hoogtepunten uit zijn carrière. Door een nagenoeg foutloze partij af te werken wist hij Phil Taylor uit te schakelen. In de eerste en derde leg kwam The Power nog in de buurt van een break. Hij miste bulls-eye voor een 122-finish en dubbel-8 voor een 70-finish. Daarna gaf Fast Vinnie niets meer af en zette juist steeds meer druk op Taylor. De Engelsman knakte in de tiende leg van de partij en daardoor was de enige break een feit. Direct ook goed voor de klinkende 2-0-zege. Van der Voort won de partij met name doordat hij ijzersterk opende. Ook na een goede finish van Taylor vloog tops er bijna altijd met zijn eerste pijl in. In de tweede ronde wacht opnieuw een zware klus met Terry Jenkins. The Bull is aan een sterk jaar bezig en won ruim een week geleden nog een Players Championship. Het spelsysteem met double-in double out ligt de Engelsman ook nog eens goed. Hij is namelijk muurvast op tops. In de eerste ronde was zijn spel een set roestig tegen Mervyn King, daarna werd tops inderdaad nog maar zelden gemist. In de aflopen jaren zijn Van der Voort en Jenkins zeer aan elkaar gewaagd geweest, waarbij de tv-duels wel in het voordeel spreken van Jenkins met 1-4. De laatste drie partijen werden wel allemaal weer gewonnen door Fast Vinnie.

23.00 uur Gary Anderson – Ian White (7-3)

Het slotstuk van de tweede ronde is in Dublin op voorhand misschien ook wel het duel van de dag. Gary Anderson liet in de eerste ronde zien dat hij in een blakende vorm verkeerd. Het was dat hij in de laatste leg even gas terug nam, anders was de Schot uitgekomen op een gemiddelde van boven de 100 per beurt. Dat is voor het double in double-out format zeer zeldzaam. Met Ian White treft hij echter een zeer gevaarlijke klant. The Diamond is zonder dat het echt opgemerkt werd de top-10 van de wereld binnengekomen en hij mag zich inmiddels zes de nummer acht noemen. Op de ProTour is hij ijzersterk en ook zijn optredens op televisie worden telkens beter. Het ontbreekt nog alleen aan het laatste zetje qua constantheid en durf. Regelmatig werkte hij een fantastische eerste ronde af, om vervolgens in de tweede partij zo tien tot vijftien punten te zakken in zijn gemiddelde. Daarnaast bleek in de zomer dat hij toch nog wel de bibbers heeft om een groot resultaat neer te zetten. Op de World Matchplay had hij de kans om te winnen van Michael van Gerwen, maar zakte in de slotfase toch weg. Het wordt dan ook interessant om te zien of hij inmiddels dit stapje heeft gezet. Winnen van Anderson kan de Engelsman namelijk wel, dat bewees hij vorig jaar nog maar eens tijdens de UK Open.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix

Delen: