full screen background image

World Grand Prix 2015: Voorbeschouwing dag 5

Is een historische avond in de maak op de World Grand Prix? Het is een gekke week in Dublin want slechts twee van de acht geplaatste spelers wisten door te dringen tot de laatste acht. Het scheelde ook maar weinig of daar had geen enkele Engelsman bijgezeten, helemaal een unicum. En het kan nog boeiender worden. Er staan drie Nederlanders in de kwartfinale, worden dat er ook drie in de halve finale? Want dat is op een PDC-major nog nooit gebeurd.

20:00 uur Ian White – Robert Thornton (8-7)

Zomaar opeens draagt Ian White de druk van de natie op zijn schouders. The Diamond is de enig overgebleven Engelse darter in de World Grand Prix. Daarvoor moest hij woensdagavond nog wel flink aan de bak, want White schakelde wereldkampioen Gary Anderson uit. In dat duel bleek dat White weer gegroeid is in vergelijking met het vorige televisietoernooi. Vrijwel onopgemerkt is The Diamond de top-10 van de wereld binnengedrongen en mag zich inmiddels zelfs nummer acht noemen. Adrian Lewis omschreef hem vorige week al als de meest onderschatte speler van het moment. Op televisie was zijn optreden vooralsnog zeer wisselend. Regelmatig speelde hij een uitstekende eerste ronde, om vervolgens ver in zijn gemiddelde te zakken. Constantheid heeft hij er al meer ingekregen, maar de druk om een goede prestatie af te ronden zat hem nog wel in de weg. Op de World Matchplay had hij namelijk in de kwartfinale de kans om te winnen van Michael van Gerwen, maar zakte in de slotfase weg. Woensdag was dat niet het geval. Ondanks het double-in double-out systeem vuurde Gary Anderson elf 180’ers op hem af. Iedere keer had White een antwoord en pakte de zege met 3-1. Robert Thornton lijkt eveneens in goede vorm. In de eerste ronde walste hij over Daryl Gurney heen en hield zichzelf bij elkaar in het lastige duel met Justin Pipe. Een set had de Schot veel moeite met het trage spel, daarna wist hij met een aantal hoge finishes het verschil te maken. Tegen White kan hij weer in zijn eigen tempo gooien en kan er vuurwerk worden verwacht. Dat geeft de onderlinge verhouding overigens ook wel aan met slechts 8-7, al won White wel vijf van de laatste zes duels. Op televisie is de stand 1-1.

21:00 uur Vincent van der Voort – Mensur Suljovic (1-5)

Het najaar is aangebroken en Vincent van der Voort lijkt zijn vorm van afgelopen najaar weer helemaal gevonden te hebben. Toen haalde Fast Vinnie de kwartfinale van zowel de Players Championship Finals als het wereldkampioenschap. De laatste acht heeft hij nu weer bereikt en is in vorm om minimaal één ronde verder te gaan. De route naar de kwartfinale was namelijk zwaar en toch gaf hij nog geen enkele set weg. In de eerste doorgang stuntte The Dutch Destroyer door Phil Taylor te verslaan. In de openingsfase kreeg de Engelsman nog twee kansen, maar daarna werd de elfvoudig winnaar in Dublin aan de kant gezet met 2-0 in sets. De vloek van Taylor ging vervolgens niet op voor de Nederlander. Zijn spel tegen Terry Jenkins was wel wat minder, toch bleek hij op de beslissende momenten ijzersterk. Na een eenvoudige eerste set met een 121-finish won hij de tweede set met een 149-finish. Jenkins kwam in de derde set nog terug van 2-0 naar 2-2, om twee pijlen te missen voor een vierde set. Met opnieuw een fraaie finish van 96 klaarde Van der Voort de klus. In de kwartfinale staat hij tegenover een andere verrassing: Mensur Suljovic. Voor de Oostenrijker is het al het derde televisietoernooi op rij waarin hij de kwartfinale weet te bereiken. Toch is het opmerkelijk op wat voor wijze hij zich er ook nu doorheen heeft gegooid. In de eerste ronde was James Wade anderhalve set niet te houden. The Machine overlegde een gemiddelde van 108 per beurt, maar werd alsnog door Suljovic verslagen door drie hoge finishes. Tegen Simon Whitlock werkte het strijdplan van The Gentle perfect. Met name op de openingsdubbels was hij bijna foutloos en als dubbel-14 een keer niet viel deed dubbel-16 dat wel. Whitlock is nog altijd een darter met twijfel in zijn hoofd en dat bleek tegen Suljovic al heel snel te veel. De bookmakers hebben de Oostenrijker als de lichte favoriet aangewezen. Dat komt vooral doordat Fast Vinnie zich zal moeten aanpassen aan de wisselende tempo’s van Suljovic. Daarnaast is de onderlinge stand liefst 1-5 in het voordeel van de Oostenrijker. Daarvan was er één duel op televisie, al is dit een eeuwigheid geleden. In 2002 troffen ze elkaar op Lakeside. Het was het debuut van Van der Voort op het podium en hij had toen geen antwoord op alle rare fratsen van The Gentle.

22:00 uur Jelle Klaasen – Mark Webster (6-7)

Jelle Klaasen slaagt er deze week in Dublin in om zijn uitstekende vorm van de ProTour ook te laten zien op het televisiepodium. The Cobra won dit seizoen al twee Players Championships, waarvan de laatste anderhalve week geleden. Voor de zomer werd er dan ook al veel van de Nederlander verwacht op de World Matchplay, maar toen kwam het er totaal niet uit. Op de World Grand Prix is dat wel het geval. In de eerste ronde kwam hij nog langzaam op gang tegen Brendan Dolan. Toch wist hij zich voorbij de trage Noord-Ier en het Ierse publiek te spelen dor zijn niveau flink op te krikken. Tegen Dave Chisnall was hij vijf sets lang de betere speler. Lange tijd kon Chizzy nog in de partij blijven hangen, met het aantal hoge finishes van de Nederlander was hem uiteindelijk te machtig. Het brengt Klaasen na een jaar weer op een kwartfinale van een televisietoernooi, met uitzicht op meer. In Mark Webster treft hij een speler die de afgelopen jaren ook flinke problemen heeft gehad. Webby zat tegen darteritus aan en dook daardoor flink op de ranglijsten. Met hangen en wurgen is hij zich weer aan het opkrabbelen. Op de World Matchplay was hij er nog niet bij, maar door een goed slotweekend op de ProTour in Barnsley mocht hij zich wel melden in Dublin. De linkshander liet deze week gelijk weer zien dat zijn spel op het podium verhoudingsgewijs beter is dan op de vloer. Stephen Bunting maakte te veel foutjes en dat werd door Webster genadeloos afgestraft. In de tweede ronde kwam Adrian Lewis simpelweg niet opdagen. Jackpot klaagde achteraf over een griepje, maar ook als hij wel fit was geweest had hij mogelijk geen antwoord gehad op de cijfers van Webster (91,4 gemiddeld). Zowel Klaasen als Webster kunnen omhoog vliegen als ze nog een ronde verder komen, waarbij op voorhand de verschillen erg klein lijken. Ze speelden ook nog eens al twee jaar niet tegen elkaar.

23:00 uur Michael van Gerwen – Jamie Lewis (7-1)

Op voorhand lijkt het slotstuk van de kwartfinale de minst spannende te worden. Er moet een klein wonder gebeuren wil Michael van Gerwen niet winnen van Jamie Lewis en daar zit dan ook juist het gevaar in. Mighty Mike walst vooralsnog door het toernooi heen om zijn titel op de World Grand Prix te verdedigen. Al gaf hij wel in beide duels een set weg. Tegen Keegan Brown won de nummer één van de wereld vier legs op rij, om vervolgens in slaap te vallen. In de derde set gaf hij echter ongekend gas. Dat gebeurde ook tegen Kim Huybrechts. De Belg pakte de eerste set en vergat in het tweede bedrijf zijn mogelijkheden te benutten. Daarna versnelde Van Gerwen om met vijf legs op rij de overwinning toch eenvoudig te pakken. Voor Jamie Lewis is dit zijn eerste kwartfinale op een groot televisietoernooi. De jonge Welshman speelde een sterke eerste ronde tegen William O’Connor en vooral zijn openingsdubbels liepen uitstekend. Daarna leek hij te worden weggeblazen door zijn leeftijdsgenoot Michael Smith. Bully Boy weet op de ProTour zo goed te presteren dat hij de top-10 van de wereld al is binnengekomen, zijn mentale weerbaarheid blijkt nog altijd zeer pover. Tegen Lewis kwam hij op 2-0 in sets. Toen het een paar legs even niet liep zoals de Engelsman graag wilde, begon hij weer als een mokkend kind rond te banjeren. Lewis bleef rustig zijn legs afwerken en kwam helemaal terug in de partij. In de vijfde set kreeg Smith opnieuw kansen, maar nu kon hij geen dubbel meer vinden. Zo pakte Lewis zelfs de zege in een allesbeslissende leg met een 108-finish. Tegen Van Gerwen zal Rasta echter flink moeten bijschakelen om niet te worden geveegd. Dat is hem vlak voor de zomer namelijk al overkomen op de World Matchplay. Van Gerwen haalde toen verschrikkelijk uit: 13-2.

Programma, uitslagen en statistieken World Grand Prix 2015

Delen: